keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Luomurosee Itävallasta: Stadlmann Rosé St. Laurent

Stadlmann Rosé St. Laurent 2015

Heinäkuu on melkein puolessa välissä ja vihdoin myös auringon paistetta riittää. Mikä olisikaan parempi yhdistelmä, kuin aurinkoinen päivä ja hyvä roseeviini. Siispä tuumasta toimeen ja vuoroon pääsee luomurosee Itävallasta.

Weingut Stadlmann on itävaltalainen luomuviinin tuottaja, joka sijaitsee Thermenregionin viinialueella Wienin eteläpuolella. Talon historia alkaa vuodesta 1780, jolloin Johan Stadlmann aloitti viininviljelyn alueella. Nykyisin talon johdossa on Stadlmannin perheen seitsemäs sukupolvi. 

Luomutuotannolla on suuri merkitys tuottajalle ja kaikki talon viinit valmistetaankin luonnonmukaisin menetelmin. Stadlmann omistaa 20 hehtaaria luomutarhoja, eikä käytä kemiallisia lannoitteita tai muitakaan myrkkyjä. Stadlmannille on tärkeää, että viineissä erottuu selkeästi lajikkeen piirteet, terroir ja vuosikerta. Talon viinejä valmistetaan niin paikallisista itävaltalaisista, kuin kansainvälisistä lajikkeista ja niissä yhdistyvät tyypillisesti hedelmäisyys, hyvä rakenne ja hienostuneisuus. 

Nyt vuorossa oleva viini valmistetaan talon luomutarhoilla kasvaneista St. Laurent rypäleistä. St. Laurent on rypälelajike, jonka historiaa ei tunneta täysin, mutta ilmeisesti se on Pinot Noirin ja jonkin toisen lajikkeen risteytymä. Myös lajikkeen alkuperästä ollaan montaa mieltyä, mutta nykyisin sitä pidetään Itävallan Thermenregionin omana paikallisena lajikkeena. Itävallan lisäksi St. Laurent viljelmiä löytyy Saksasta ja etenkin Tsekeistä. 

Viiniin käytettävät rypäleet tulevat siis Thermenregionin alueen luomutarhoilta. Käyminen tapahtuu suurissa tammisammioissa, mikä ei ole roseeviineille se tyypillisin valmistusastia. Viiniä myös kypsytetään näissä sammioissa kolmen kuukauden ajan sakkojen kanssa. Nämä tammisammiot ovat vanhoja, jopa kymmenien vuosien ikäisiä ja vetoisuudeltaan 1000-2000 litraa. Vanhat sammiot ovat neutraaleja, joten ne eivät anna viiniin tammenmakua vaan niiden tarkoitus on tuoda viinille toivotunlaista rakennetta ja suutuntumaa. 

Vaalean lohenpunainen väri on kirkas ja taittuu hennosti persikan sävyihin. Pirskahteleva hapokkuus luo eloisan vaikutelman.

Aromikas ja freesi tuoksu tuo mieleen kesäiset puutarhamarjat, kuten vadelmat ja punaherukat. Lisäksi tuoksussa on kirsikoita ja hieman sitrushedelmiä sekä makeahkon mausteisia vivahteita.

Maku on kuiva ja kypsän punamarjainen, kielellä viliseekin jo tuoksussa vastaan tulleita vadelmia ja herukoita. Siinä on myös hedelmäisiä ja sitruksisia vivahteita, kuten persikoita ja sitruunoita sekä makeaa mausteisuutta ja mineraalisuutta. Runsas, pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään ja voimakkaan. Jälkimaku on hieman mineraalinen ja kypsän kirsikkainen, minkä lisäksi siinä on yrttisiä vivahteita.

Kokonaisuutena Stadlmann Rosé St. Laurent kevyehkö ja ryhdikäs, hieman valkoviinimäinen pakkaus punaisen marjaisilla vivahteilla. Aromeiltaan se on melko yksinkertainen ja vaatimaton, mutta tasapainoinen ja miellyttävä viini. Se ei ole paras vaihtoehto seurusteluun tai piknikille, sillä sen paika löytyy ruokapöydästä. Kokeile viiniä vaikka runsaiden salaattien, parsan tai vaalean lihan kaverina. Tämä hintaluokka on roseeviinien kohdalla haastava ja viinit voivat yllättää positiivisesti tai olla pettymyksiä. Stadlmann Rosé St. Laurent yllätti kuitenkin positiivisesti ja edustaa Alkon valikoiman roseeviinien parasta antia.

Kouluarvosana: 8,5 - Laadukas ja ryhdikäs roseeviini ruokapöytään.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Stadlmann, Qualitätswein Thermenregion
Alue: Itävalta, Niederösterreich, Thermenregion
Tyyli: Roseeviini
Rypäleet: St. Laurent (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 13.5.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti