keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Muovipulloon pakattu piknikviini: Montalto Pinot Grigio

Montalto Pinot Grigio 2015


Pinot Gris, eli italialaisittain Pinot Grigio on monipuolinen rypäle. Ranskan Alsacessa siitä valmistetaan tyylikkäitä ja aromikkaita valkoviinejä. Pohjois-Italiassa lajikkeesta syntyy usein kevyempiä ja raikkaampia viinejä, jotka maistuvat etenkin kesällä. Millainen sitten on Sisilian lämmössä valmistettu Pinot Grigio? Sitä lähdin selvittämään litran muovipulloon pakatulla Barone Montalton Pinot Grigiolla.

Barone Montalto on vuonna 2000 perustettu viiniliike, jonka tuotantolaitos sijaitsee Sisiliassa Trapanin maakunnassa Santa Ninfassa. Viinejä valmistetaan Sisilian alkuperäislajikkeista ja kansainvälisistä lajikkeista. Montaltolla on käytössään noin 400 hehtaaria viinitarhoja, joista osa on viiniliikkeen omia.

Pinot Grigio tarhat sijaitsevat Belicen laaksossa Sisilian länsiosissa, lähellä Montalton tuotantolaitosta. Tarhat sijaitsevat noin 500 metrin korkeudessa merenpinnasta ja viettävät pääosin koilliseen, mikä suojaa köynöksiä kaikkein paahtavimmalta keskipäivän auringolta. Maaperältään tarhat ovat pääasiassa kalkkikiven ja hiekan sekaista vanhaa merenpohjaa. Käyminen tapahtuu terästankeissa viileässä, noin 13-15 asteen lämpötilassa ja kestää 15 päivän ajan. Tämän jälkeen viini saa kypsyä vielä kaksi kuukautta terästankeissa ennen pullotusta.

Kirkas sitruunankeltainen väri on melko voimakas ja viini taittuu lasin reunoista kullan ja hunajan sävyihin

Tuoksu on raikkaan hedelmäinen. Etenkin sitrukset, kuten limetit ja sitruunat nousevat esille, minkä lisäksi löytyy myös häivähdys appelsiinista. Siinä on myös päärynöitä ja vihreitä omenoita sekä kukkaisia ja kevyen yrttisiä sävyjä.

Maku seurailee tuoksua raikkaan, mutta kypsemmän hedelmäisenä. Kypsemmästä hedelmäisyydestä huolimatta viini on kuiva. Kielellä on sitruksia, limettiä ja sitruunoita sekä vihreitä omenoita ja päärynöitä. Lisäksi löytyy myös mausteisia ja yrttisiä vivahteita sekä kevyttä kukkaisuutta. Eloisa hapokkuus tuo makuun mukavasti raikkautta ja tarjoaa hieman ryhtiäkin kevyeen suutuntumaan. Jälkivaikutelma on veden kielelle nostattava ja hedelmäinen. Lopusta erottu häivähdys melonia ja yrttejä sekä hieman kitkerää sitrusta.

Montalto Pinot Grigio on kevyehkö ja melko raikas, runsaan hedelmäinen viini. Se ei kuitenkaan yllä viileämmän Pohjois-Italian Pinot Grigio -viinien eikä Alsacen Pinot Grisien tasolle. Mutta kokonaisuutena viini yllätti positiivisesti. Ensinnäkin odotukset muovipulloon pakatulta viiniltä eivät olleet kovat ja toisekseen monet viininystävät eivät tunnu tästä pitävän. Montalto Pinot Grigio ei ole mitenkään tyylikäs ja hienostunut viini, vaan helposti lähestyttävä ja raikkaan hedelmäinen viini, joka sopii hyvin mukaan piknikille. Jos tarkoituksena on nauttia viiniä kertakäyttömukeista tai muovisista viinilaseista, sopii tämä viini siihen tarkoitukseen oikein hyvin. Ja eihän tämä oikeastaan ole edes Alkon edullisten valkoviinien joukossa sieltä heikoimmasta päästä.

Kouluarvosana: 7 1/2 - Simppeli arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Barone Montalto, IGT Terre Siciliane
Alue: Italia, Sisilia
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Grigio (100%)
Pullo: 1,00 l (muovi)
Hinta: 9,98e Alko 22.7.16

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti