maanantai 18. heinäkuuta 2016

Pinot Blanc saksalaisittain: Anselmann Weißburgunder

Anselmann Weißburgunder trocken 2014

Kevyet ja raikkaan hedelmäiset valkoviinit ovat hyviä valintoja ruokapöytään ja etenkin kesällä ne maistuvat hyvin myös sellaisenaan. Aurinkoinen päivä ja lasi hyvää valkoviiniä, mikä olisikaan parempi yhdistelmä. Ehkä hyvä roseeviini tai kuohari, jonkun mielestä olut tai siideri unohtamatta alkoholittomia vaihtoehtoja. Joka tapauksessa nyt vuoroon pääsee raikas ja pirteän hedelmäinen  Weißburgunder, eli Pinot Blanc saksalaisittain.

Pinot Blancilla on muitakin nimiä, kuten Pinot Bianco ja Klevner. Pinot Blanc jää usein maineekkaamman Pinot Grisin varjoon. Lajike on melko niukka happoinen, joten se ei sovellu kuumaan ilmastoon. Sitä viljellään runsaasti Alsacen alueella, jossa siitä valmistetaan etenkin Crémant d'Alsace kuohuviinejä. Pinot Blanc viinit ovat usein nuorina juotavia, melko kevyitä ja hedelmäisiä, niissä voi olla mausteisia ja pähkinäisiä vivahteita. Lajikkeen hedelmäisyys voi tuoda mieleen Chardonnay-lajikkeen hedelmäisyyden, mutta hapokkuus on niukempaa.

Weingut Anselmann on perheomisteinen viinitalo Saksan Pfalzin viinialueella Edusheimin kylässä. Perheyrityksen historia on pitkä ja perhe onkin valmistanut viiniä jo yli 450 vuoden ajan. Ensimmäiset merkinnät perheen viininviljelystä ovat kuitenkin jo 1100-luvulta. Perhetilalle myönnettiin vuonna 1541 logo, joka näkyy edelleen mm. pullojen etiketeissä.

Anselmann omistaa noin 130 hehtaaria viinitarhoja, joilla viljellään Pfalzin alueen leudossa ilmastossa parhaiten viihtyviä lajikkeita. Yli puolet talon viljelyksistä on punaisia lajikkeita, kuten Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Merlot ja Portugieser ja pienempiä määriä mm. St. Laurent ja Pinot Noir -lajikkeita. Valkoisista lajikkeista viljellyimpiä ovat Riesling, Müller-Thurgau, Pinot Gris ja Kerner, joiden lisäksi tarhoilta löytyy kymmenkunta muuta lajiketta.

Sadonkorjuu hoidetaan osittain käsin ja osin koneellisesti. Käyminen ja kypsytys tapahtuvat pääasiassa ruostumattomissa terästankeissa, jolloin rypäleen luonnollinen hedelmäisyys ja aromit säilyvät. Osa talon "paremmista" punaviineistä kypsytetään tammitynnyreissä. Nyt vuorossa olevaan viiniin käytettävät rypäleet ovat käsin kerättyjä ja viini on valmistettu terästankeissa.

Viini on lasissa intensiivisen vaalean kullankeltaista ja taittuu hennosti vihertäviin sävyihin.

Tuoksu tuntuu alkuun kevyeltä ja melko neutraalilta, mutta avautuu hiljalleen runsaan hedelmäiseksi. Siinä on vihreitä omenoita, persikoita ja sitruksia, kuten kiiviä ja makeutettua limemehua. Taustalta löytyy hennon yrttisiä ja kukkaisen hunajaisia vivahteita.

Maku on kuivahko, mutta runsas tuoksua seuraileva hedelmäisyys saa viinin tuntumaan hieman makeammalta. Kielellä on jo tuoksussa vastaan tulleita vihreitä omenoita, päärynöitä ja sitruksia, greippiä, sitruunaa ja makeutettua limemehua. Myös kukkaiset ja yrttiset vivahteet ovat esillä, minkä lisäksi viinissä on mausteisuutta. Viini on suutuntumaltaan Chardonnaymaisen voimainen ja pehmeä, mutta kuitenkin kevyehkö. Pirtsakka sitrusmainen hapokkuus tuo siihen hyvin ryhdikkyyttä ja saa veden nousemaan kielelle. Jälkimaku on sitruksinen, limettinen ja sitruunainen sekä kypsän hedelmäinen.

Anselmann Weißburgunder on Pinot Blanciksi varsin ryhdikäs pakkaus, kiitos pirtsakan sitrusmaisen hapokkudeen. Viinin hedelmäinen aromaattisuus, kukkaiset ja mausteiset vivahteet ovat hyvässä tasapainossa. Kokonaisuutena laadukas ja hinta-laatusuhteeltaan hyvä. Viini edustaakin kympin saksalaisten viinien parempaa kastia Alkossa. Viini toimii hyvin viilennettynä sellaisenaan ja on myös kohtuullisen hyvä valinta aperitiiviksi. Ruokapöytään siirryttäessä kaveriksi kannattaa valita kala- tai äyriäisruokia, mutta myös vaaleaa lihaa tai parsaa voi kokeilla.

Lämpimillä ilmoilla maistuvat salaatit ja muut kevyemmät ruoat. Niimpä viini sai seurakseen katkarapusalaatin. Viinin raikas hedelmäisyys ja sitrusaromit toimivat hyvin rapujen ja salaatin kanssa. Yhdistelmä on yksinkertainen ja helppo, mutta viini pärjäisi myös runsaampien ruokien, kuten esimerkiksi lohi- tai äyriäispastan tai grillattujen vaaleiden lihojen ja kalan kaverina.

Kouluarvosana: 8+ Laadukas ja tasapainoinen Pinot Blanc
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Anselmann, Qualitätswein Pfalz
Alue: Saksa, Pfalz
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Weißburgunder (Pinot Blanc)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,48e Alko 8.7.2016

1 kommentti:

  1. Anselmannin tuotepaletti on monipuolinen , kuten mainitsit. 130 ha:n viinitarhoineen on Anselmann iso tuottaja. Jo viidennen kerran lähti Edesheimista Anselmannilta 7500 pullon lähetys viinejä olympialaisiin, tällä kerralla Rioon kommunikaatio-, media- ja tapaamiskeskukseen "Deutsches Haus´iin" Rion hienoimman Barran kaupinginosan rannalla. Mukana on 2015 kuivaa Rieslingiä ja Weißburgunderia, kuivaa Pinot Roséta, 2014 Saint Laurentia, 2011 Cabernet Sauvignonia, sekä pieni erä 2013 Rieslingiä (optimaalinen säilytysaika) ja 2012 Barrique Cabernet Sauvignon´ia. Mikä ettei olympialaisten kotikatsomokin voisi ottaa osaa Rion tunnelmiin Anselmannin Weißburgunderin kera.

    VastaaPoista