keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Tyylikäs luomuviini Kaliforniasta: Bonterra Zinfandel

Bonterra Zinfandel 2013

Tällä kertaa vuoroon pääsee kalifornialainen luomu Zinfandel, joka tarttui keväällä mukaan Haaparannan reissulta. Viini löytyy myös Alkon tilauvalikoimasta. Viinintuottaja Bonterra on Kalifornian Mendocinon alueella sijaitseva viinitalo. Bonterra siirtyi luonnonmukaiseen viljelyyn vuonna 1987, jolloin luomuviinin tuotanto oli vielä pienimuotoista.

Bonterran ajatusmaailman mukaan viinin tulee ilmentää raaka-aineensa, eli rypäleiden ja niiden kasvupaikan tyypillisiä piirteitä. Vuosien saatossa viinitila on kehittynyt monimuotoisemmaksi kokonaisuudeksi, jossa maa, kasvit ja eläimet muodostavat tasapainoisen kasvuympäristön. Viiniköynösten lisäksi Bonterra kasvattaa muitakin hyötykasveja ja tarhoilla vaeltelee lampaita ja kanoja. Tilalle on myös pystytetty linnunpönttöjä, jotta paikalliset linnut voivat hyvin ja voivat nauttia lounaakseen köynöksille haitallisia hyönteisiä. 

Tällaiset pienet yksityiskohdat tekevät köynöksistä vahvempia ja vastustuskykyisempiä. Bonterralle tarhojen monimuotoisuus on ehto, jonka avulla rypäleet ja tarhojen ekosysteemit pysyvät terveinä. Tästä syystä tilalla ja tarhoilla ei kiirehditä, vaan kaikki tapahtuu luonnon aikataulujen mukaan. 

Mendocino Countyn viinialueella maisemaa hallitsevat jyrkät kukkulat ja polveilevat laaksot, joissa myös osa Bonterran yli 350 hehtaarin viinitarhoista sijaitsee. Alueen kesät ovat kuumia ja kuivia, maaperä rikasta, minkä lisäksi alueella on paljon erilaisia luonnonkasveja. Nämä asiat tekevät alueesta ihanteellisen paikan luonnonmukaiseen viljelyyn. Bonterra ei olekaan alueeen ainoa luomutuottaja, sillä noin neljännes koko alueen viininviljelyksistä on luonnonmukaisia. Mendocinossa luomuviljely on siis melko laajaa, sillä koko Kalifornian alueella vain murto-osa (erään lähteen mukaan n. 3%) viljelmistä on luonnonmukaisa. 

Bonterra Zinfandel on tyypillinen Mendocinon alueen Zindandel-viini. Se valmistetaan nimensä mukaisesti Zinfandel-lajikkeesta ja mukaan lisätään hieman Petite Sirahia tuomaan lisää täyteläisyyttä ja moniulotteisuutta. Käyminen tapahtuu terästankeissa, minkä jälkeen viiniä kypsytetään kuuden kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista neljännes on uusia. Viiniä ei haluta manipuloida liikaa, sillä tuottajan linjan mukaan luonnonmukaisesti viljellyt rypäleet eivät vaadi työstämistä.

Tumma ja voimakas, melko syvän sinipunainen väri taittuu violetin sävyihin.

Tumman sävytteinen tuoksu on runsas. Siinä on tummia marjoja ja kivellisiä hedelmiä, kuten luumuja ja mustaherukkaa, mustikkaa ja karhunvatukoita. Tammikypsytys tuntuu kevyesti makean mausteisina ja vaniljaisina, jopa hennon toffeisina sekä nahkaisina vivahteina.

Runsaan hedelmäinen maku on melko täyteläinen. Esiin nousee erityisesti tummia marjoja ja hedelmiä, joita tuoksukin oli tulvillaan. Kielellä on luumua, mustikoita, mustaherukoita ja karhunvatukoita sekä luumuhilloa. Tammikypsytys tuntuu myös kielellä hienosti integroituneena ja sopivana osana kokonaisuutta karkaamatta päälle. Se tuntuu hennon paahteisena, makean mausteisena ja vaniljaisena. Mausta löytyy myös hieman pippuria ja kuivattua taatelia. Melko täyteläinen ja suutuntumaltaan pehmeä viini saa hyvän rungon tuntuvista, mutta lempeistä tanniineista ja hedelmäisestä hapokkuudesta. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja tuo mieleen vadelmat ja karhunvatukat sekä yrtit ja aluskasvillisuuden.

Bonterra Zinfandel on tasapainoinen ja harmoninen viini, joka yllättää positiivisesti. Viini on runsas arominen ja moniulotteinen verrattuna aikaisemmin maistamiini Zinfandel-viinehin ja luo uudenlaisen käsityksen rypäleestä. Se on myös melko kuiva verrattuna edullisiin hillomaisiin Zinfandel-viineihin, joita Alkon hyllystäkin löytää. Toki olen maistanut myös rotevampia ja voimakkaampia Zinfandeleja, mutta niiden hinnat ovat olleet pääasiassa hieman korkeampia. Bonterra Zinfandel on hyvä yleisviini grillattujen lihojen seuraan ja luonnollisesti myös muilla tavoin valmistettujen liharuokien kaveriksi. Viini ei kuitenkaan ole roteva pihviviini, joten veriset pihvit eivät ole sen parhaita ystäviä. Länsinaapurimme monopolista viinin saa jälleen Alkoa edullisempaan hintaan, kuten lähes poikkeuksetta aina.

Viini sai seurakseen grillattua lampaan ulkofileetä ja vihanneksia. Viinin maku tuntuu lampaan seurassa runsaammalta. Lammas saa viinin pippuriset ja hedelmäiset, etenkin tumman marjaiset, mustaherukkaiset ja mustikkaiset vivahteet voimistumaan. Kokonaisuus pysyy kuitenkin tasapainoisena ja yhdistelmä on miellyttävä. Maistoin viiniä myös grillatun possun kanssa, mikä oli lammastakin parempi ja tasapainoisempi yhdistelmä. Ei muuta kuin grilli kuumaksi ja pullollinen Zinfandelia auki.

Kouluarvosana: 9- Laadukas ja tyylikkäämpi Zinfandel.
Hinta-laatusuhde: 15,28e - Hyvä, viini on edullinen ostos.
Hinta-laatusuhde: 19,84e - Melko hyvä, viini ei ole "Alko"-lisälläkään liian kallis.

Tuottaja ja luokitus: Bonterra
Alue: Yhdysvallat, California, North Coast, Mendocino County
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Zinfandel, Petite Sirah
Pullo: 0,75 l
Hinta: 139 SEK (n. 15,28e) Systembolaget 19.3.2016 (Alkon tilausvalikoima 19,84e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti