perjantai 19. elokuuta 2016

Lempeän makeahko Gisselbrecht Gewurztraminer

Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition 2014

Itävallasta lähtöisin oleva Gisselbrechtin perhe on viljellyt viiniä Ranskan Alsacessa 1600-luvulta lähtien. Alunperin perhe viljeli viiniä omistamillaan viinitarhoilla ja myi monien muiden tuottajien tapaan valmistamansa viinit muiden pullotettavaksi. Willy Gisselbrecht siirtyi perheyrityksen johtoon vuonna 1936 ja teki päätöksen pullottaa ja myydä tuottamansa viinit itsenäisesti ensimmäisten Alsacen tuottajien joukossa.

Gisselbrechtin viinitila sijaitsee Dambach-la-Villen kylässä, Alsacen kuuluisan viinitien, Route du Vin'n varrella. Nykyisin perheyritys omistaa 17 hehtaaria viinitarhoja kylän ympäristössä. Perhe omistaa muun muassa Grand Cru -palstoja Franksteinin tarhalla. Monien muiden tuottajien tapaan myös Gisselbrecht ostaa rypäleitä paikallisilta viljelijöiltä. Gisselbrechtin vuosituotanto on noin miljoona pulloa viiniä, josta yli puolet menee vientiin.

Talon viinintekijänä toimii Willyn pojanpoika, Philippe Gisselbrecht ja tämän nuorempi veli, Claude vastaa puolestaan myynnistä ja markkinoinnista. Ennen kuin Philippe aloitti työskentelynsä perheen viinitilalla vuonna 1993, hän kierteli Bourgognen, Beaujolaisin ja Champagnen alueilla keräten työkokemusta. Hänen näkemystensä mukaan Alsacen salaisuuksia ovat lukuisat eri lajikkeet ja niiden viljely kullekin lajikkeelle parhaiten sopivilla tarha palstoilla.

Pääosa rypäleistä poimitaan käsin ja Gisselbrecht rajoittaa satoaan enenmmän, mitä alueen laatuluokitus vaatii. Kaikki talon viinit valmistetaan talon omassa kellarissa. Viiniä valmistetaan niin perinteisissä suurissa tammitynnyreissä ja sementtisammioissa, kuin moderneissa ruostumattomissa terästankeissa. Käyminen tapahtuu aina hitaasti viileässä lämpötilassa, jotta alueen tyypilliset  maaperän rypäleisiin tuomat vivahteet nousevat esiin ja viini säilyttää raikkautensa. Kaikki talon viinit saavat kypsyä pullotuksen jälkeen vähintään vuoden ajan talon kellareissa ennen myyntiin laskua. 

Puhdas ja melko intensiivinen, houkuttelevan kullankeltainen väri taittuu hennosti vihertäviin sävyihin.

Tuoksu on makean sävytteinen, runsas ja aromaattinen. Päällimmäisenä esiin nousee kukkaisia ja kypsän hedelmäisiä aromeita, etenkin aprikoosia ja aprikoosihilloa. Hieman taaempaa erottuu myös eksoottisempaa hedelmää, kuten litsiä ja hieman ananasta sekä kuivatun hedelmäisiä, hieman rusinaisiakin vivahteita.

Puolimakea maku seurailee tuoksua kukkaisena ja kypsän aprikoosisena. Myös aprikoosimarmeladi erottuu kielellä, mutta lisäksi löytyy muitakin keltaisia hedelmiä, kuten keltaluumuja persikoita ja kypsiä sitruksia. Lisäksi viini tuntuu kevyen hunajaiselta ja makean mausteiselta sekä parfyymiselta ja hennon rusinaiselta. Kypsän hedelmäinen, hieman hilloinen viini on keskitäyteläinen ja runsas. Riittävä hapokkuus tuo suutuntumaan sopivasti raikkautta ja tasapainoa. Jälkimaku on melko pitkä, makean mausteinen ja hennon rusinainen, aromaattinen ja voimakas. 

Gisselbrecht Gewürztraminer Tradition on aromaattinen ja lempeän makeahko viini. Viinissä on 17 grammaa jäännössokeria litraa kohden, mikä tuntuu kielellä selkeänä makeutena. Hapokkuutta löytyy kuitenkin riittävästi, joten viini tuntuu tasapainoiselta eikä makeuden tunne liialliselta. Tasapainoinen ja laadukas, hienostuntu Alsacen viini. Hinta-laatusuhde on myös hyvä. Viini toimii hyvin viilennettynä sellaisenaan, mutta myös itämaisten mausteisien ruokien seuraan.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tyylikäs viini itämaisen ruoan seuraan.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Willy Gisselbrecht, AOC Alsace
Alue: Ranska, Alsace
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,90e Alko 29.7.2016

Samalta tuottajalta:
Gisselbrecht Riesling Tradition 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti