torstai 15. syyskuuta 2016

Craft beer Ameriikan malliin: Sierra Nevada Pale Ale

Sierra Nevada Pale Ale

Sierra Nevada Brewing Company kuuluu amerikkalaisten pienpanimoiden edelläkävijöiden joukkoon. Panimon tarina sai alkunsa kahden ystävyksen, Ken Grossmanin ja Paul Camusin intohimosta oluen valmistukseen. Parivaljakko valmisti olutta kotioloissa pitkin 1970-lukua. He perustivat panimon kotiseudulleen Kalifornian Chicoon vuonna 1979, jossa yrityksen pääkonttori edelleen sijaitsee. Panimo sai nimensä Sierra Nevadan vuoriston mukaan. Näin alkoi yksi amerikkalainen menestys tarina. 

Nykyisin panimo kuuluu yhdysvaltojen suurimpien joukkoon ja "käsityöläisoluita" valmistavista panimoista se on kolmanneksi suurin D.G. Yuengling & Sons ja Boston Beer Company panimoiden jälkeen. Panimon tärkein tuote on Sierra Nevada Pale Ale, jota on valmistettu alusta lähtien. 1980-luvun alussa tämä aiempaa reippaammalla otteella humaloitu olut oli poikkeuksellinen jopa Amerikan mantereella. Olut on edelleen arvostettu ja kuuluu Yhdysvaltojen myydyimpien craft-oluiden kerhoon. Millainen sitten on tämä klassikko, Magnumilla ja Perlellä humaloitu ja Cascadella viimeistelty APA?

Tummahkon kullankeltainen ja kirkas olut, joka peittyy luononvalkoisen, melko tiiviin vaahdon alle. Vaahto laskee melko nopeasti jääden lopulta ohueksi kerrokseksi oluen pinnalle ja pitsiksi lasin reunoille. 

Runsas tuoksu on miellyttävän hedelmäinen ja maltainen. Siitä erottuu humalan tuomia yrttisiä, sitrusmaisia, etenkin greippisiä ja hieman saippuaisiakin vivahteita. Maltaisuus tuntuu aavistuksen makeahkolta, karamelliselta ja toffeiselta, mutta yleisvaikutelma pysyttelee kuitenkin enemmän kuivalla osastolla.

Maku on tuoksun tapaan runsaan hedelmäinen ja pehmeän, aavistuksen makeankin maltainen. Humala puraisee mukavasti, hiema kitkerän yrttisenä ja hennon kukkaisena. Mallaspohja tuntuu karamellisena ja tuoksussakin vastaan tulleet Cascaden sitrusmaiset aromit, kuten greippi tuntuu selkeänä myös kielellä. Lisäksi kielellä käy häivähdys pihkasta. Suutuntumaltaan olut on aika lailla keskitäyteläinen. Olut on melko hapokas, kiitos runsaiden hiilihappojen. Humalointi tuo kokonaisuuteen sekä raikkautta, että auttaa kannattelemaan makua kevyen katkeroista  ja hedelmäistä loppua kohden.

Sierra Nevada Pale Ale on mukavan raikas janon sammuttaja. Humalointi on reipasta ja tuo mukavasti aromikkuutta niin tuoksuun, kuin kielelle. Se  ei kuitenkaan ole vahvimmsta päästä, vaan sopivasti osana kokonaisuutta ja hyvässä tasapainossa maltaisuuden kanssa. Länsinaapurissamme olut on jälleen hinnoiteltu reilusti Alkoa edullisemmin, mutta niin näkyy olevan lähes jokaisen oluen kohdalla. Ei tämä Alkossakaan mikään ylihintainen olut kuitenkaan ole.

Kouluarvosana: 9- Tämä klassikko Pale Ale on tasapainoinen ja aina yhtä maistuva.
Hinta-laatusuhde: 2,59e - Erinomainen - loistava Pale Ale tähän hintaan.
Hinta-laatusuhde: 3,98e - Hyvä - olut on hintansa arvoinen

Jotain pientä infoa:

Alue: Yhdysvallat, California, Chico
Oluttyyppi: Ale, American Pale Ale (APA)
Maltaat: Two-Row Pale, Caramel
Humalat: Magnum, Perle, Cascade
Alkoholi: 5,6 %
Pullo: 0,355
Hinta: 23,90 SEK (n. 2,55e) Systembolaget 23.7.2016 (Alko: 3,98e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti