perjantai 2. syyskuuta 2016

Kurpitsaa, kanaa ja Torres Santa Digna Riesling Reservaa

Torres Santa Digna Riesling Reserva 2015

Espanjan suurin ja ehkä tunnetuinkin viinintuottaja Miguel Torres oli yksi ensimmäisistä Chileen sijoittaneista eurooppalaisista tuottajista. Torresin perhe on omistanut viinitarhoja Espanjassa yli 300 vuoden ajan ja valmistanut viiniäkin yli 140 vuotta. Perhe osti vuonna 1979 Curicón laaksossa sijainneen Maquehua -viinitarhan ja pienen viinitilan. 

Torres toi mukanaan Chileen muun muassa modernit viininvalmistus menetelmät, hehtaarisatojen rajoittamisen ja käymislämpötilojen kontrolloimisen. Torres olikin merkittävässä roolissa nostamassa Chilen, etenkin Curicón alueen viinien kansainvälistä tunnettavuutta. Lisäksi Torres oli ensimmäisenä luomassa viinimatkailua Chilessä. Torresin tilalla ja sen yhteydessä sijaitsevassa ravintolassa vierailee vuosittain noin 20 000 viininystävää.

Nykyisin Torresilla on Curicón alueella noin 450 hehtaaria viinitarhoja, joista suurta osaa viljellään luomumenetelmin. Tuotevalikoima on laaja ja Alkon valikoimastakin löytyy muutamia Santa Digna ja Las Mulas -sarjan viinejä. Santa Digna Riesling -viiniä ei tuottajan sivuilta löydy, mutta muita Alkon hyllystäkin tuttuja viinejä kyllä. Viinin käytettävät rypäleet tulevat kuitenkin Curicón laaksossa sijaitsevilta viinitarholta. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa 14-18 asteen lämpötilassa ja vie kolmen viikon ajan.

Viini on väriltään houkuttelevaa, todella voimakkaan kullankeltaista ja kirkasta.

Rieslingille tyypillinen raikas ja hedelmäinen tuoksu, jossa on päällimmäisenä sitruksia, kuten limettiä. Esiin nousee myös kypsemmän hedelmäisiä aromeja, kuten omenaa, persikkaa ja hunajamelonia. Taustalla on myös aavistus yrteistä ja hieman petroolia.

Kuiva maku seurailee tuoksua sitrusmaisena ja limettisenä sekä kypsemmän hedelmäisenä. Kielellä on tuoksussa vastaan tulleita persikoita, omenoita ja hunajamelonia sekä hieman kalkkista mineraalisuutta ja mausteisia vivahteita. Rapsakka hapokkuus ja kevyt, hieman kalkkinenkin mineraalisuus tekevät viinistä ryhdikkään ja saavat veden nousemaan kielelle. Jälkivaikutelma on viipyilevä, sitrusmainen, persikkainen ja omenainen sekä kevyen mausteinen.

Kokonaisuutena Santa Digna Riesling on kevyehkö ja kohtuullisen raikas, ryhdikäs ja rapsakan sitruksinen viini, melko tasapainoinen pakkaus. Tuoksussa häivähtävä petroolisuus tuntuu hieman epävireiseltä ja erottuu hieman muusta aromimaailmasta. Ei mitenkään erityisen persoonallinen, mutta kympin Rieslingiksi, etenkin chileläiseksi kelpo viini. Viini on hyvä valinta äyriäisten ja kalaruokien kaveriksi, mutta myös  kasvisruokien pariksi.

Lautasella oli tällä kertaa uunissa paahdettua myskikurpitsaa ja pannulla paistettua limellä, yrteillä ja valkosipulilla marinoitua kanafileetä. Kanan limettinen ja yrttinen maku sopii hyvin yhteen viinin sitrusmaisien aromien kanssa. Kurpitsan pinnassa oli puolestaan oliiviöljyä, yrttejä, inkivääriä ja mustapippuria. Viini toimi myös kurpitsan kanssa hyvin, mutta mustapippuri sai viinin tuntumaan liian karhealta. Myös kurpitsa ja kana yhdessä maistuivat oikein hyvältä viinin kanssa. Ruoan ja viinin yhdistelmä oli kurpitsan liiallista pippurisuutta lukuunottamatta tasapainoinen ja oikein miellyttävä.


Kouluarvosana: 8- Laadukas ja miellyttävä, mutta hieman persoonaton viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Miguel Torres Chile, Valle de Curicó
Alue: Chile, Curicó
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 16.8.2016

Samalta tuottajalta:
Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2011 (Espanja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti