keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Kyykkyviiniä ja arkiruokaa: Douglas Green Chenin Blanc

Douglas Green Chenin Blanc 2015

Eteläafrikkalainen Douglas Green aloitti viinintuotannon vuonna 1938 Paarlissa. Nykyisin viinitalo kuuluu Etelä-Afrikan suurimpien viinintuottajien joukkoon. Perinteet ja jatkuvat innovaatiot sekä laatu ovat tuotannon tukipilareita. Tuotannossa käytettäviä rypäleitä ostetaan pääasiassa sopimusviljelijöiltä, mutta Douglas Greenin viininvalmistuksesta vastaava tiimi valvoo prosessia viinitarhoilta aina pulloon saakka. 

Douglas Green Chenin Blanc on puhdas lajikeviini. Tämä vaalea lajike on kotoisin Loiren-jokilaaksosta Ranskasta. Chenin Blanc on varsin monipuolinen lajike ja siitä valmistetaan monipuolisesti erilaisia viinejä simppeleistä valkoviineistä tyylikkäisiin kuohuviin ja makeisiin jälkiruokaviineihin. Kotiseudullaan Loiressa Chenin Blanc on merkittävä lajike, joka on kuitenkin jäänyt etenkin Sancerren ja Pouilly-Fumén Sauvignon Blanc -viinien varjoon. Chenin Blanc on suosittu lajike myös Etelä-Afrikassa, jossa se on noussut maan viljellyimmäksi lajikkeeksi. Se levisi Etelä-Afrikkaan 1600-luvun lopulla, kun hollantilaiset rupesivat viljelemään viiniä siirtokunnissaan Kapinmaalla. Lisäksi lajiketta viljellään jonkin verran myös muualla uudessa maailmassa. 

Tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat Western Capen alueelta, Olifants-joen varrella sijaitsevan Klawerin kylän ympäristöstä. Viinitarhat sijaitsevat aurinkoisilla vuorten rinteillä ja satomäärät pidetään matalina karsimalla köynöksiä. Käyminen tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa viileässä 16 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään sakan päällä. Viiniä ei kypsytetä puussa, jotta luonnolliset aromit ja raikkaus säilyvät. Lopullinen sekoittaminen ja pullotus tapahtuu talon kellareissa Wellingtonissa.

Kevyesti vihertävä, vaalean keltainen viini taittuu hennosti kultaisiin sävyihin.

Tuoksu on raikkaan, joskin myös hieman kypsemmän hedelmäinen. Siitä erottuu persikoita, hunajamelonia, ananasta ja sitrushedelmiä sekä hieman valkoherukkaa. Hedelmäisyyden joukosta erottuu myös hieman parfyymista mausteisuutta ja kukkaisia vivahteita. 

Kuiva maku seurailee tuoksua kypsän ja hieman trooppisenkin hedelmäisenä. Kielellä on persikoita, banaania ja hunajamelonia sekä vihreitä omenoita ja hentoa valkoherukkaisuutta. Taaempana on myös hentoa mausteisuutta ja häivähdyksiä valkoisista kukista. Raikas viini on suutuntumaltaan keskitäyteläinen, jopa aavistuksen voinen. Eloisan hedelmäinen hapokkuus tuo kielelle mukavasti ryhtiä ja raikkautta. Jälkivaikutelma on kermaisen pehmeä ja hedelmäinen, sitruksinen ja aavistuksen banaaninen. 

Douglas Green Chenin Blanc on kelvollinen tuttavuus alkon alemmilta hyllyiltä. Vaikka sanonkin viiniä helpoksi arkiviiniksi, yllätti se kuitenkin positiivisesti. Monet kympin valkkaritkin jäävät nimittäin kakkoseksi tämän rinnalla. Vaikka viini onkin kuiva, se ei tunnu rutikuivalta kiitos pirteän hedelmäisyytensä. Tämä Chenin Blanc sopiikin erinomaisesti seurusteluun ja arkisten ruokien kaveriksi. 

Viini sai seurakseen paistettua lohta, vihanneksia ja hollandaise kastiketta. Yksinkertainen ruoka ja simppeli viini sopivat hyvin yhteen, ei paras, mutta oikein maistuva yhtälö. Lautasella oli kuitenkin rasvaista kalaa ja vihanneksia voissa paistettuna, eikä kastikekkaan ollut sieltä kevyimmästä päästä. Hieman hapokkaampi viini olisikin varmasti leikannut paremmin ruoan rasvaisuutta. Tästä huolimatta yhdistelmä toimi hyvin. Maistoin viiniä myös arkisen lohikiusauksen kanssa ja viini toimi erinomaisesti myös tämän ruoan vierellä. Viinihän voi olla ruokajuoma parhaimmillaan ja lasillinen hyvää viiniä ruoan seurassa tuo myös hieman piristystä arkeen, mutta kannattaa muistaa että arkisille ruoille sopii usein helppo ja yksinkertainen viini. 

Kouluarvosana: 8- Simppeli, mutta laadukas arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Douglas Green (DGB), WO Olifants River
Tyyli: Valkoviini
Alue: Etelä-Afrikka, Western Cape, Olifants River Valley
Rypäleet: Chenin Blanc (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 6,80e Alko 13.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti