maanantai 19. syyskuuta 2016

Luomuviiniä Australiasta: Yalumba Organic Shiraz

Yalumba Organic Shiraz 2014

Australialaisen Yalumban viinitalon historia yltää vuoteen 1849, jolloin englantilaislähtöinen Samuel Smith istutti ensimmäiset viiniköynöksensä. Pari vuotta myöhemmin Samuel osti 80 eekkeriä viljelysmaata Angastonin luoteisrajalta ja nimesi viinitalonsa Yalumbaksi, mikä tarkoittaa aboriginaalien kielellä vapaasti käännettynä "kaikki ympärillä oleva maa".

Yalumballa on siis pitkät perinteet viinin valmistuksesta ja tila on edelleen saman perheen omistuksessa. Itseasiassa se on Australian vanhin perheomisteinen viinitila ja yritys. Taloa johtaa viidennen sukupolven edustaja, Robert Hill Smith. Yalumba on kokeillut rohkeasti uusien lajikkeiden viljelyä Australiassa ja talon valikoimasta löytyy mm. valkoisesta Viognierista ja punaisesta Tempranillosta valmistettuja viinejä. Lisäksi kokeilussa on myös Välimeren alueen vaaleat lajikket Vermentino, Fiano ja Verdejo. Tämän lisäksi Yalumba on ilmeisesti ainoa viinitila Australiassa, joka valmistaa itse käyttämänsä tammitynnyrit ja pystyy näin ollen vaikuttamaan niiden laatuun paikan päällä.

Tähän viiniin käytettävät Shiraz-rypäleet valitaan kolmelta perheen omistamalta luomu-sertifioidulta viinitarhalta Adelaide Plainsin, Murray Riverin ja Riverlandin alueilta. Alueet vaihtelevat eri vuosikertojen kohdalla. Yalumba Organic Shiraz valmistetaan terästankeissa, joissa se myös kypsyy kahdeksan kuukauden ajan.

Nuori, tumman sinipunainen väri on syvä ja kääntyy reunoja kohti violetin sävyihin.

Tuoksu on aussityyliin mehevä ja hilloinen, tumman marjainen ja makean mausteinen. Esiin nousee etenkin mustaherukkaisia, karhunvatukkaisia ja luumuisia vivahteita. Lisäksi erottuu kevyen yrttisiä vivahteita ja aavistus eukalyptusta.

Täyteläinen ja pehmeä maku on kypsän marjainen ja tuoksun tapaan hilloinen. Kielellä on kypsiä luumuja, kirsikoita, karhunvatukoita ja mustaherukkaa sekä karpaloa ja puolukkaa, kaikkia näitä myös hilloisessa muodossa. Lisäksi löytyy mustikkahilloa, yrttisiä ja eukalyptuksisia vivahteita, makeaa mausteisuutta sekä maanläheisiä piirteitä. Viini on lähes pureksittavan paksu. Samettiset, mutta kuitenkin selkeästi erottuvat tanniinit tuovat kokonaisuuteen mukavasti ryhtiä jota myös hyvä hapokkuus tukee. Jälkimaku on viipyilevä, makean mausteinen ja savuinen, suolaisen lakritsainen.

Yleisilmeeltään Yalumba Organic Shiraz on melko tyypillinen aussi-shiraz. Mehevää ja hilloista tumman sävytteistä hedelmä ja marjaisuutta sekä makeaa mausteisuutta. Jännittävä, muttei täysin tasapainoinen. Viini muuttuu ilmaa saadessaan jälkimaun osalta turhankin suolaisen oloiseksi. Hinta-laatusuhdekaan ei kohtaa täysin, sillä samaan rahaan ja edullisemminkin löytyy parempia viinejä. Tämä luomuviini voisin toimia grillattujen ja paistettujen liharuokien, etenkin lampaan ja riistan kaverina.

Kouluarvosana: 8 Helppo arkiviini, ei mitenkään erityinen.
Hinta-laatusuhde: Ok - viini on hieman kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Yalumba Family Vignerons
Alue: Australia, Etelä-Australia
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Shiraz (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 6.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti