maanantai 17. lokakuuta 2016

Edullinen Riojan Reserva: Coto de Imaz Reserva

Coto de Imaz Reserva 2011

El Coto de Rioja on vuonna 1970 perustettu viinitalo. Talon ensimmäiset viinit pääsivät myyntiin vuonna 1975 ja niiden suosio oli niin suuri, että talon kellareiden kypsytyskapasiteettia jouduttiin lisäämään, jotta viinejä riittäisi ulkomaan markkinoillekin. Nuoresta iästään huolimatta El Coto on kasvanut vuosien aikana yhdeksi Riojan merkittävimmistä tuottajista ja kuuluu myös Espanjan suurimpien joukkoon. Talo tunnetaan etenkin DOCa Rioja punaviineistään, mutta valikoimasta löytyy myös valko- ja roseeviinejä. Talon viinejä myydään 50 maassa ympäri maailman.

Nykyisin El Coto on osa Barón de Ley yhtymää, johon kuuluvat mm. Barón de Ley, Finca Museum ja Bodegas Máximo viinitalot. El Coton kellareissa on noin 70 000 keskimäärin kolme vuotiasta tammitynnyriä ja tämä tynnyrimäärä on yksi maailman suurimmista. Viinitarhoja on yli 500 hehtaaria ja ne sijaitsevat Rioja Altan alueella. Viljeltävistä lajikkeista Tempranillo on tärkein, mutta myös Graciano, Garnacha (Grenache) ja Carignan viljelmiä löytyy.

Coto de Imaz Reserva on puhdas Tempranillo-lajikeviini ja siihen käytettävät rypäleet tulevat Rioja Altan alueelta. Käyminen tapahtuu terästankeissa, minkä jälkeen viini käy läpi 18 päivää kestävän malolaktisen käymisen. Kypsytys tapahtuu uusissa amerikkalaisissa 225 litran tammitynnyreissä ja vie vähintään 16 kuukauden ajan. Lopuksi ennen myyntiin laskua seuraa vähintään kolmen vuoden pullokypsytys.

Kaunis, syvän punainen houkutteleva väri taittuu violetin sävyihin ja vaalenee lasin reunoja kohti pinkkiin.

Tumman puhuva tuoksu on Riojan viineille tyypillisesti tamminen ja kypsän sävytteinen. Hedelmäinen puoli on tummaa ja tuo mieleen mustaherukat ja karhunvatukat sekä luumut ja viikunat. Siinä on paahteisia, mausteisia ja vaniljaisia piirteitä ja viinin saadessa ilmaa esiin nousee myös mukavan nahkaisia ja kuivatun hedelmäisiä vivahteita.

Keskitäyteläinen maku on pehmeä ja runsas. Tammi ja sen tuoma paahteisuus, mausteet ja vanilja ovat hyvässä tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Kielellä on etenkin tummia luumuja, mustaherukoita ja viikunaa. Myös tuoksun kuivatun hedelmäiset piirteet ovat läsnä kielellä. Tuntuvat, mutta miellyttävän pehmeät tanniinit ja kohtuullinen hapokkuus tuovat viinille hyvän rungon. Viipyilevä jälkivaikutelma on kuivakan tamminen ja vaniljainen sekä luumuinen, karhunvatukkainen ja karpaloinen.

Miellyttävä ja pehmeä, muttei mitenkään erikoinen Riojan reserva. Kehittynyt ja moniulotteinen tuoksu on vivahteikas ja hienostunut, mutta maku ei yllä aivan samalle tasolle. Hinta-laatusuhteeltaan viini on kuitenkin hyvä. Kelpo valinta liharuokien, kuten syksyn tummien pataruokien seuraan, mutta myös espanjalaisten juustojen kaveriksi.

Viini toimii hienosti grillatun kanan, maissin ja paprikan kanssa. Sen paahteiset ja mausteiset vivahteet sopivat hyvin grillatun kanan kanssa, mutta viini voisi toimia vieläkin paremmin runsaampien liharuokien seurassa. Viini viihtyy myös grillatun maissin ja paprikan kanssa. Oikein mainio grilliviini.


Kouluarvosana: 8+ Laadukas ja miellyttävä Riojan Reserva.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viinin on edullinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Báron de Ley GrupoEl Coto de Rioja, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alta
Tyyli: Punaviini, Reserva
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 105 SEK (n. 11,18e) Systembolaget 23.7.2016

Samalta tuottajalta:
Báron de Ley Reserva 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti