keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Hienostunut Sauvignon Blanc: Jackson Estate Stich

Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2014

Uusi-Seelanti tunnetaan erityisesti Sauvignon Blanc -viineistä. Etenkin Marlboroughin alueen viinit ovat keränneet niin runsaasti mainetta maailmalla, että niitä verrataan jopa Ranskan Loiren alueen Sauvignon-viineihin. Myös Jackson Estate on kohtuullisen maineikas tuottaja niin Sauvignon Blanc, kuin muidenkin viinien osalta.

Jacksonin tilan historia yltää vuoteen 1855, jolloin Adam Jackson aloitti maanviljelyn Marlboroughissa. Viinialalla Jackson Estate on toiminut yli 25 vuoden ajan. Jacksonin perheen viidennen sukupolven edustaja, John Stichbury istutti tilan ensimmäiset viiniköynökset vuonna 1987 ja talon ensimmäinen viini julkaistiin vuonna 1991. Viininviljelyssä kunnioitetaan maata ja tarhoilla keskitytään alhaisiin satomääriin. Tuotannossa taas yhden tarhan rypäleisiin, pieniin käymiseriin ja mahdollisimman vähäiseen käsittelyyn. 

Stich Sauvignon Blanc viiniin käytettävät rypäleet kerätään 17 Sauvignon Blanc palstalta tilan kolmen viinitarhan alueelta. Vuonna 2014 kasvukausi venyi sen verran, että jokaisen palstan sadonkorjuu oli mahdollista hoitaa rypäleiden saavuttaessa optimaalisimman kypsyyden. Kaikki rypäleet kerättiin aikaisien aamujen viileydessä, jotta rypäleet pääsivät viinitilalle mahdollisimman tuoreina säilyttäen hapokkuutensa.

Eri palstoilta kerätyt rypäleet puristettiin eri tankkeihin, joissa ne saivat levätä kolmen vuorokauden ajan ennen käymistä. Keskimäärin kolme viikkoa kestävä käyminen tapahtui alhaisissa lämpötiloissa. Tämän jälkeen viinit saivat kypsyä jopa viiden kuukauden ajan sakan kanssa, ennen lopullisen viinin sekoittamista. 

Haalean oljenkeltainen, melko vihertävä väri on tuore ja kaikin puolin puhdas.

Raikas tuoksu tuo mieleen tuoreet nokkoset ja yrtit sekä mustaherukan lehdet ja valkoherukat. Tuoksussa on myös raikkaita sitrushedelmiä, kuten limettiä ja hieman greippiä sekä passion hedelmää, raparperiä ja karviaista. Aromeiltaan siis varsin tyypillinen Sauvignon Blanc, mutta tuoksu on etenkin moniin muihin uuden maailman Sauvignon viineihin verrattuna hienostunut ja puhdaspiirteinen, ei hyökkäävä ja terävä. 

Kuiva ja aromaattinen, mutta pehmeä maku seurailee melko tarkasti tuoksua. Kieleltä erottuu selkeästi musta- ja valkoherukoita sekä mustaherukan lehtiä, kevyen yrttisiä ja vasta leikatun ruohoisia piirteitä. Myös hedelmäisyys on läsnä etenkin sitruksien, kuten sitruunan, limetin ja greipin sekä passion hedelmän muodossa. Tuntuva herukkainen hapokkuus tekee kokonaisuudesta ryhdikkään ja rapsakan, mitä kieleltä löytyvä kevyt mineraalisuus korostaa hienosti. Jälkivaikutelma on viipyilevä, kevyen herukkainen, sitruksinen ja tuoreen yrttinen ja saa veden nousemaan kielelle. 

Uudessa-Seelannissa osataan ainakin yksi asia muita uuden maailman viinimaita paremmin ja se on Sauvignon Blanc viinien valmistaminen. Jackson Estate Stich on raikas ja tuore, mutta Sauvignon Blanciksi pehmeä ja todella miellyttävä. Siinä on runsaasti rypäleelle tyypillisiä aromeita ja viini tuntuu tasapainoiselta, hienostuneelta ja puhdaspiirteiseltä. Hinta-laatusuhde on myös erinomainen, parhaita alle kahden kympin Sauvignon Blanc viinejä Alkon hyllyssä. Loistava valinta kala- ja äyriäisruokien seuraan, mutta myös erinomainen parsaviini. Kokeile vaaleiden kalojen, kuten ahvenen, kuhan tai siian kanssa. Myös aperitiiviksi tai Sauvignon Blancin ystäville nautiskeluun.


Stich Sauvignon olisi sopinut varmasti paremmin kalan kanssa, mutta tällä kertaa viini sai seurakseen vuohenjuustosalaatin. Viinin aromikkuus sopii hyvin yhteen vuohenjuuston kanssa, etenkin sen herukkaiset ja sitruksiset aromit. Hapokas viini sopii hyvin yhteen raikkaan salaatin kanssa. Tasapainoinen ja perusvarma yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs huippuviini, suosittelen. 
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on hintaluokkansa parasta antia. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Jackson Estate
Alue: Uusi-Seelanti, Marlborough
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,98e Alko 7.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti