perjantai 28. lokakuuta 2016

Lämmin ja pehmeä punaviini pimeneviin syysiltoihin: Dom Dinis Reserva Tinto

Dom Dinis Reserva Tinto 2012

Vidigal Wines on keskisuuri yksityisomisteinen viiniyritys läheltä Leirian kaupunkia Portugalin keskiosissa. Viinitilan historia yltää 1900-luvun alkuun ja sen omistajat ovat vaihtuneet useaan otteeseen vuosien saatossa. Vidigal tekee yhteistyötä useiden viininviljelijöiden kanssa Portugalin eri viinialueilla, etenkin Lissabonin alueella, mutta myös muualla.

Vidigalin nykyinen omistaja ja toimitusjohtaja, tanskalais-portugalilainen António Mendes Lopes osti tilan vuonna 1990. Hänellä on takanaan yli 30 vuoden taival viinialalla, jolle hän päätyi perustaessaan viinien maahantuontiyrityksen Tanskaan. Mendes Lopesin hankittua tilan, yritystä uudistettiin ja vuosituotanto kasvatettiin nykyiseen kolmeen miljoonaan pulloon. Tästä noin 90 prosenttia menee vientiin, mistä johtuen Vidigal on myös yksi Portugalin suurimmista viininvienti yrityksistä. 

Dom Dinis Reserva Tinto valmistetaan Alkon ja monen muun lähteen mukaan Castelão ja Tinta Miúda -lajikkeista. Vidigalin mukaan viini sen sijaan valmistetaan Castelão, Tinta Roriz ja Trincadeira Preta -lajikkeista. Viiniä kypsytetään ilmeisesti vähintään kolmen vuoden ajan, josta vähintään vuosi tammitynnyreissä. 

Viini on väriltään houkuttelevan tummaa ja syvää rubiininpunaista, reunoja kohti jo hieman kehittyneemmän sävyistä.

Tuoksu on tumman sävytteinen, mustaherukkainen, kirsikkainen ja luumuinen. Myös tammen tuomat mausteiset ja paahteiset aromit ovat selkeästi esillä, minkä lisäksi esiin nousee maaperäisiä, lakritsaisia ja viikunaisia sekä hieman nahkaisiakin vivahteita. Taustalla häivähtää hieman epämääräistä bensiinimäistä aromia.

Melko täyteläinen maku seurailee tuoksua tumman sävytteisenä. Kielellä on tummia marjoja ja hedelmiä, kuten tuoksussakin vastaantulleita mustaherukoita, kirsikoita ja luumua. Lisäksi löytyy niin ikään tuoksun puolelta tuttua tammista mausteisuutta ja paahteisuutta sekä vivahteita nahkasta ja lakritsasta. Runsaat, mutta kohtuullisen pehmeät tanniinit ja kirsikkainen hapokkuus tuovat viinille hyvän selkärangan ja yleisvaikutelma onkin samaan aikaan runsas ja miellyttävän pehmeä. Jälkimaku on viipyilevä ja lämmittävä - kielellä vilahtelee kypsiä ja kuivattuja viikunoita, maaperäisen multaisia vivahteita sekä paahteisia ja nahkaisia sävyjä.

Kokonaisuutena Dom Dinis Reserva Tinto on varsin pätevä viini kympin hintaluokassa. Viini on mehevä, muttei samalla tapaa kuin kympin punkut esimerkiksi Chilestä tai Australiasta. Lisäksi viinissä on jo hieman kehittyneempiä vivahteita, kuten nahkaa ja kuivattuja hedelmiä. Tanniinit ja kirsikkainen hapokkuus luovat viinille hyvän rungon ja vaikutelma on tasapainoinen. Ainoa häiritsevä tekijä onkin tuoksussa erottuva bensiinin katku. Viini sopii kynttilän valossa tai takkatulen loimussa sellaisenaan nautittavaksi, mutta on varsin pätevä yleisviini myös erilaisten liharuokien seuraan.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapainoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Vidigal Wines, Vinho Regional Tejo
Alue: Portugali, Tejo
Tyyli: Punaviini, Reserva
Rypäleet: Castelão (Periquita) (45%), Tinta Roriz (Tempranillo) (35%), Trincadeira Preta (Tinta Amarela) (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 20.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti