maanantai 3. lokakuuta 2016

Tyylikäs ja edullinen Nebbiolo: Fontanafredda Ebbio

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2014

Piemonten jättiläisen, Fontanafreddan historia yltää yli 150 vuoden päähän aina vuoteen 1858. Sardinian kuningas Vittorio Emanuele II lahjoitti tuolloin tämän piemontelaisen tilan Rosa Vercellanalle, johon oli toivottomasti rakastunut. Kaupallisen viinintuotannon Barolon viinialueen sydämessä, Serralunga d'Albassa sijaitsevalla tilalla aloitti pariskunnan poika Emanuele Guerrieri vuonna 1878.

Eataly-ruokakauppaketjun omistaja Oscar Farinetti osti Fontanafreddan tilan vuonna 2008. Talolla on 85 hehtaaria viinitarhoja, jotka sijaitsevat 200-400 metrin korkeudessa Serralunga d'Alban, Diano d'Alban, Barolon ja Murisengon alueilla. Tarhoilla viljellään pääasiassa Nebbiolo, Barbera, Dolcetto ja Moscato -lajikkeita. Tämän lisäksi rypäleitä ostetaan kymmeniltä sopimusviljelijöiltä ja Fontanafredda onkin yli kahdeksan miljoonan pullon vuosituotannollaan yksi Piemonten merkittävimmistä viinintuottajista. 

Viiniin käytettävät rypäleet tulevat Nebbiolo-tarhoilta Langhen kukkuloilta. Valmistus tapahtuu perinteisin menetelmin - noin viikon kestävä käyminen terästankeissa kontrolloidussa 28 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen viini siirretään tammitynnyreihin kypsymään vähintään kahdeksan kuukauden ajaksi. Lopuksi viini saa levätä vielä kahden tai kolmen kuukauden ajan pulloissa ennen myyntiin laskua. 

Kaunis ja houkutteleva keskisyvä väri on hailakan punainen ja taittuu reunoja kohti kevyesti tiilen sävyihin.

Tuoksu on punaisen hedelmäinen, esiin nousee kirsikkaisia ja omenaisia sekä mansikkaisia ja vadelmaisia piirteitä. Siitä erottuu myös kukkia, kuten ruusuja ja hienoisia tammisia vivahteita, jotka tuntuvat lähinnä mausteisina, hennon paahteisina ja vaniljaisina vivahteina. 

Maku on melko täyteläinen ja pääosan kielellä vievät tuoksun punaiset hedelmät ja marjat, kuten kirsikat, omenat, vadelmat ja mansikat, joiden lisäksi löytyy luumua. Kieleltä löytyy myös kirsikkahilloa ja  tuoksussa vastaan tullutta kukkaisuutta, ruusuja ja orvokkeja. Kypsytyksen tuomat tammiset vivahteet ovat selkeästi läsnä, pysytellen kuitenkin hienosti sivuosassa mausteisin, hennon vaniljaisin ja aavistuksen tervaisin vivahtein. Tuntuvat, mutta kohtuullisen pehmeät tanniinit ja kirsikkainen hapokkuus tuovat viinille hienon selkärangan ja tanniinit saavat ikenet kuivahtamaan loppua kohden. Kielelle jää viipyilevä, kukkainen, kirsikkainen ja omenainen sekä mausteinen ja hennon savuinen sekä kanelin ja tervan mieleen tuova jälkivaikutelma.

Fontanafredda Ebbio on tyylikäs, erittäin maistuva ja maukas viini. Jo näin nuorena viinillä on hieman kehittynyneen oloinen tuoksu ja uskomattoman hienostunut ja moniulotteinen maku, joten muutaman vuoden kypsyttelyllä vastassa on todennäköisesti todella pehmeä ja harmoninen viini. Viinin voi siis juoda nyt, mutta runsaat tanniinit ja hapokkuus tarjoavat myös muutaman vuoden ikääntymispotentiaalin. Kokonaisuutena siis varsin pätevä pikku-Nebbiolo, joka on Piemonten kuninkaallisia Baroloja ja Barbarescoja nopeammin valmis nautittavaksi. Viini voisi toimia näin syksyllä tummien pataruokien, mutta myös pastojen ja juustojen seurassa. Systembolaget on hinnoitellut viinin todella edullisesti ja viini kuuluukin hintaluokkansa terävimpään kärkeen. Mikäli viiniä löytyy vielä seuraavalla ruotsin reissulla, on ehkä pakko ostaa pari pulloa varastoon.

Kouluarvosana: 9- Näin nuoreksi todella hieno ja moniulotteinen Nebbiolo
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Fontanafredda, DOC Langhe
Alue: Italia, Piemonte, Langhe
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Nebbiolo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 105 SEK (n. 11,18e) Systembolaget 23.7.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti