maanantai 28. marraskuuta 2016

Etanat ja Chablis: Bouchard Aîné et Fils Chablis

Bouchard Aîné & Fils Chablis 2014

Bouchard Aîné & Fils on Beaunen kaupungissa Bourgognessa sijaitseva, vuonna 1750 perustettu viinitalo. Pitkän historiansa aikana talo on siirtynyt isältä pojalle aina vuoteen 1992, jolloin se siirtyi suuren Boisset-yhtymän omistukseen. Talolla on vuosisatojen aikana muodostunut vahva maine käsityötaidosta ja laatuviineistä.

Chablis sijaitsee Bourgognen alueen pohjoisosissa ja levittäytyy vajaan 5000 hehtaarin alalle. Chablisin alueen viinitarhojen alta löytyy harvinaista Kimmeridge-maaperää. Tämä maaperä on erityinen, sillä savi- ja kalkkikivikerrostumiin on sekoittunut miljoonia vuosia sitten fossiloitunutta meren eliöstöä ja osterin kuoria. Chablisin alue jakaantuu neljään appellaatio-alueeseen, jotka ovat Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis ja Petit Chablis. Näistä Grand Cru on luonnollisesti arvostetuin ja Petit Chablis vähiten arvostettu luokitus, muttei missään nimessä huono.

Bourgogne tunnetaan Chardonnay ja Pinot Noir viineistään, mutta alueella viljellään pieniä määriä myös Gamay- ja Aligoté-lajikkeita. Chablisin alueella tuotetaan lähes yksinomaan Chardonnay viinejä ja lajike tunnetaan alueella myös nimellä Beaunois. Bourgognen alueella Chardonnay-viinejä kypsytetään usein tammessa, mutta Chablisissa suositaan neutraalimpia menetelmiä ja tammikypsytys on harvinaisempaa. Myös nyt vuorossa oleva Chablis on valmistettu täysin ilman tammea, kontrolloidussa lämpötilassa ruostumattomissa terästankeissa.

Puhdas, kauniin kullankeltainen, melko intensiivinen ja kirkas väri.

Kevyehkö tuoksu on hienostunut ja puhdaspiirteinen. Esiin nousee hedelmäisiä, kuten omenaisia ja persikkaisia sekä valkoherukkaisia aromeja. Tuoksussa on myös mineraalisia ja kevyen yrttisiä piirteitä sekä hieman kukkaista aromikkuutta ja pähkinäisiä vivahteita.

Maku seurailee tuoksua pehmeänä, mutta ryhdikkäänä. Hedelmäisyys tuntuu kielellä sitrusmaisena, limettisenä ja vihreän omenaisena, mutta myös omenankotaa ja omenamehua löytyy keskimaun puolelta. Myös mineraalisuus ja yrttiset vivahteet ovat läsnä kielellä, minkä lisäksi löytyy aavistus vaniljaa. Raikas, sitrusmainen hapokkuus tuo suutuntumaan mukavasti ryhdikkyyttä, jota hieman kalkkinenkin mineraalisuus tukee mukavasti. Suutuntuma on myös aavistuksen kermaisen ja rasvaisen oloinen. Jälkivaikutelma on melko pitkä, kirpsakan viheromenainen ja sitruksinen, mineraalinen ja hennon yrttinen.

Bouchard Aîne & Fils Chablis on tasapainoinen ja hienostunut, herkkä arominen, mutta ryhdikäs viini. Se ei ole kuulu Chablisin alueen tyylikkäimpien viinien joukkoon, mutta hintaisekseen Chardonnay viiniksi se on erinomainen. Tämän viinin paikka löytyy ruokapöydässä merenelävien, kuten erilaisten kala- ja äyriäisruokien seurasta, mutta mahdollisesti myös vaalean lihan parista.

Tällä kertaa Chablis sai seurakseen etanoita kahdella tapaa. Ensin ihan yksinkertaisesti valkosipulilla ja voilla. Valkosipulin määrä oli ehkä hieman liikaa viinille ja se notkahtaakin alkuun hieman. Viinin raikkaan sitrusmainen hapokkuus ja mineraalisuus pelastavat kuitenkin paljon ja loppua kohti maut löytävät tasapainon kielellä. Kokonaisuutena siis varsin pirteä ja freesi yhdistelmä.


Valkosipuli-kermasoosilla kuorrutetut etanat maistuvat myös viinin kanssa. Viinistä löytyvät hienoiset kermaisen voiset vivahteet ja raikas hedelmäisyys sopivat myös hyvin kuvaan. Viinin hapokkuus tuo kokonaisuuteen raikkautta, mutta mineraalisuus puolestaan tuntuu jännästi hieman kovalta ja samaan aikaan tasapainoiselta. Ihan hyvin nämäkin etanat maistuivat viinin kanssa, mutta edelliset veivät voiton. Ensi kerralla täytyy sitten kokeilla hieman tammisempaa burgundilaista etanoiden kyytipoikana. 

Kouluarvosana: 8,5 - Tyylikäs ja tasapainoinen Chablis hintaisekseen.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bouchard Aîné & Fils, AOC Chablis
Alue: Ranska, Bourgogne, Côtes d'Auxerre, Chablis
Tyyli: Valkoviini, Chablis
Rypäleet: Chardonnay (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 129 SEK (n. 13,79e) Systembolaget 23.7.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti