keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Moscato d'Australia: McGuigan Black Label Moscato

McGuigan Black Label Moscato 2015

McGuiganin perhe on viljellyt viiniä jo kolmen sukupolven ajan. Brian McGuiganin vuonna 1992 perustama viinitalo McGuigan Wines on laajentunut historiansa aikana yhdeksi Australian suurimmista viinintuottajista. Vuonna 2002 yhtiön nimi vaihtui McGuigan Simeoniksi ja vuonna 2008 nykyiseen Australian Vintage Limited (AVL) -muotoon. 

Yhtiöllä on viinitarhoja Hunter Valleyn, Adelaide Hilsin ja Barossa Valleyn alueilla. AVL murskaa vuosittain noin 10 prosenttia koko Australian viininvalmistuksessa käytetyissä rypäleistä. McGuigan on AVL:n palkituin viinibrändi ja myös ainoa tuottaja, joka on palkittu International Wine & Spirit Competition -kilpailussa kolme kertaa vuoden parhaaksi viinintuottajaksi. 

McGuigan Black Label Moscato valmistetaan nimensä mukaisesti Muscat lajikkeesta. Siihen käytettävät rypäleet tulevat Etelä-Australian, Victorian ja New South Walesin alueilta. Viini valmistetaan modernein valmistusmenetelmin ja käyminen tapahtuu terästankeissa viileässä lämpötilassa rypäleen hedelmäisyyden säilyttämiseksi. Käyminen vie noin kahden viikon ajan ja se pysäytetään, kun viinin sokeripitoisuus on halutulla tasolla. Tämän jälkeen viini suodatetaan ja pullotetaan tuoreena.

Viinillä on puhdas ja kirkas, vihertävän vaaleankeltainen ja melko voimakas väri. Se on varsin pirskahtelevaa ja runsaasti kupliva, tuoden etäisesti mieleen jopa Moscato d'Asti jälkiruokaviinit.

Kevyehkö tuoksu on makeahkon sävytteinen, mutta myös raikkaan oloinen. Esiin nousee kypsiä hedelmiä mieleen tuovia aromeja, kuten sitruunaa, persikkaa ja aprikoosia sekä appelsiinin kuorta. Siinä on myös hieman parfyymisia piirteitä, hentoa hunajaisuutta ja häivähdyksiä vaaleista kukista.

Makea maku seurailee tuoksun aromeita kypsän hedelmäisenä. Kielellä on aprikoosia ja persikkaa, appelsiinia ja sitruunaa sekä appelsiinin kuorta. Myös tuoksun hunajaiset, vaalean kukkaiset ja makean parfyymiset vivahteet ovat läsnä myös maun puolella. Lisäksi löytyy vivahteita kuivatuista hedelmistä, etenkin rusinasta sekä hieman makean sävytteistä mausteisuutta ja ripaus myskiä. Viini on keskihapokas, makea ja keskitäyteläinen ja sen pirskahtelevuus tuo todella mieleen Moscato d'Astin. Hapokkuus ja pirskahtelevuus riittävät tuomaan kohtuullisesti raikkautta muuten makean olemuksen keskellä ja yleisvaikutelma onkin kohtuullisen tasapainoinen. Jälkivaikutelma on viipyilevä, makean hedelmäinen ja kukkaisen parfyyminen.

Kokonaisuutena Black Label Moscato on tuore ja makea, hieman liian yksinkertainen viini. Se jää mieleen lähinnä siitä, että se tuo etäisesti mieleen Moscato d'Astit. Plussaa siitä, että viinistä löytyy runsain mitoin lajikkeelle tyypillisiä aromeja ja se on yleisvaikutelmaltaan ihan kohtuullisen tasapainoinen. Alko on hinnoitellut viinin turhan korkealle. Black Label sopii hyvin viilennettynä seurusteluun makean ystäville, ehkä jopa hedelmien kaveriksi. Itse en tälle lämpeä, mutta tiedän useamman joka tästä pitää - onneksi makuasioista ei voi kiistellä.

Kouluarvosana: 7+ Simppeli makea valkoviini.
Hinta-laatusuhde: Ok - viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: McGuigan Wines
Alue: Australia, Kaakkois-Australia
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Moscato (Muscat) (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 10.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti