keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Tapaksia ja valkoviiniä: Savia Viva Familia Xarel.lo

Savia Viva Familia Xarel.lo 2015

Parés Baltà on vuonna 1790 perustettu perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee Penedèsin alueella Koillis-Espanjassa Barcelonan lähistöllä. Kaikki talon viinit valmistetaan omien tarhojen rypäleistä ja viljely hoidetaan aina luonnonmukaisesti.

Talolla on 174 hehtaaria viinitarhoja, jotka jakaantuvat viiden tilan alueelle. Tarhat sijaitsevat vaihtelevasti 170-750 metrin korkeudella merenpinnasta, noin kymmenen kilometrin päässä Välimeren rannikolta. Koska tarhat sijaitsevat eri korkeuksilla ja niiden välillä on korkeita kukkuloita, ovat niiden ilmastotkin toisistaan poikkeavia. Viiniä viljelläänkin niin välimerellisessä kuin mannerilmastossa sekä näiden välimuodossa. Lisäksi korkeammalla sijaitsevilla tarhoilla rypäleet kypsyvät hitaammin ja ovat usein valmiita poimittaviksi 3-6 viikkoa alemmalla sijaitsevien tarhojen jälkeen.

Parés Baltàlla on erityinen suhde Suomeen. Tämä alkoi vuonna 1971, jolloin Joan ja Maria Angels Cusiné viettivät häämatkaa kiertäen Skandinaviaa asuntoautolla. Suomessa he ihastuivat kulttuuriin, ihmisiin ja ruokaan, jotka tekivät heihin lähtemättömän vaikutuksen. Yhdeksän kuukautta Suomen vierailun jälkeen syntyi parin ensimmäinen lapsi. Nyt yli 40 vuotta myöhemmin pariskunnan pojat, Joan ja Josep Cusiné Carol johtavat perheyritystä. Talon viininteosta vastaavat puolestaan veljesten vaimot, Elena Jiménez ja Marta Casas.

Savia Viva on Parés Baltàn tuoteperhe, joka koostuu luomuviineistä. Tämä viini on Xarel.losta valmistettu puhdas lajikeviini ja ainoa sellainen monopolimme valikoimissa. Xarel.lo kuuluu Penedèsin tärkeimpiin lajikkeisiin ja se on Macabeon ja Parelladan ohella perinteinen Cavan, espanjalaisen kuohuviinin valmistukseen käytettävä lajike. Cavaan lajike tuo aromaattisuutta, rakennetta ja alkoholia. Familia Xarel.lo valmistetaan viileässä lämpötilassa terästankeissa, jotta lajikkeen luontainen hedelmäisyys säilyy. 

Kirkas, melko vahvan ja intensiivisen kullankeltainen, puhdas väri.

Freesi tuoksu on aromeiltaan melko simppeli ja tuo mieleen lähinnä hedelmiä, kuten sitruksia, omenaa ja persikkaa sekä hieman päärynää. Kun viini lämpenee hieman, löytyy tuoksusta myös valkoherukkaisia ja yrttisiä häivähdyksiä.

Kuiva maku jatkuu tuoksun viitoittamalla tiellä. Kielellä on hedelmiä, kuten omenoita, persikoita, sitruksia, etenkin sitruunaa sekä hentoa valkoherukkaisuutta, mutta tuoksua hieman kypsemmän sävytteisenä. Siinä on myös runsaasti yrttisiä sävyjä sekä hentoa mineraalisuutta. Sitrusmainen hapokkuus tuo viiniin mukavasti ryhtiä ja eloisuutta. Jälkimaku on keskipitkä, aavistuksen öljyinen ja kevyen yrttinen. Lopussa erottuu myös sitruksia, valkoherukoita ja päärynää.

Savia Viva Familia Xarel.lo on raikas ja virkistävä viini. Se ei ole mikäään tyylikäs ja hienostunut juhlapöydän juoma, vaan pikemminkin laadukas ja tasapainoinen, miellyttävä seurustelu viini. Ruokapöydässä viinin paikka löytyy kevyempien annosten, kuten salaattien, kala- ja äyriäisruokien kaverina. Hintaluokassaan oikein mainio tuttavuus.


Mikä olisikaan parempi pari espanjalaisille viineille, kuin pöytä täynnä tapaksia - herkullista pientä purtavaa. Tällä kertaa pöydässä oli perunamunakasta, Manchego-juustoa ja viikunahilloa, paprikalla maustettua Chorizo salamia, Serranon kinkkua ja melonia sekä marinoituja oliiveja ja herkkusieniä. Kun pöydässä on erilaista syötävää ja muutama erilainen viini, on isommallakin porukalla hauska maistella mikä ruoka toimii minkäkin viinin kanssa.

Savia Viva Xarel.lo sai hyvän parin Manchegosta - yhdistelmä oli miellyttävä ja jälkivaikutelma raikas ja yrttinen. Kun juuston seuraan lisäsi hilloa, ei pari valjakko enää maistunutkaan. Viini pärjää mukavasti myös marinoitujen oliivien ja herkkusienten kanssa. Etenkin sienet ciabattan päällä maistuvat herkulliselta. Serranon kinkku, chorizo salami ja perunamunakas eivät puolestaan ole yhtä hyvää pataa tämän viinin seurassa, sillä niiden maut ovat liian voimakkaita. Toinen viini, jota tapasten kanssa nautittiin oli Anna de Codorníu, josta lisää seuraavalla kerralla.

Kouluarvosana: 8+ Miellyttävä, hieman yksinkertainen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Parés Baltà, DO Penedès
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Xarel.lo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,59e Alko 1.9.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti