keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Tuhti luomupunkku Provencesta: La Bastide Blanche

La Bastide Blanche Rouge 2013

Tämä viini vei huomioni ensimmäisen kerran jo viime keväänä poiketessani Systembolagetissa Haaparannalla. Se ei kuitenkaan lähtenyt vielä tuolloin mukaan, mutta palasi jälkikäteen kummittelemaan mieleeni. Viini tulee Ranskan Provencen tunnetuimmalta ala-alueelta Bandolista ja Provencehan tunnetaan ennen kaikkea roseeviineistään, jotka edustavat jopa yli 80 prosenttia alueen viinintuotannosta. Lisäksi alueella tuotetaan pieniä määriä valkoviinejä ja vielä vähäisemmissä määrin punaviiniä. Miksi viini sitten aiheutti niin paljon kiinnostusta? En ole aikaisemmin maistanut Provencen alueen punaviinejä kiitos Alkon, jonka valikoimasta löytyy vain muutama alueen roseeviini. No, pakkohan tätä oli sitten alkukesästä pullollinen käydä hakemassa ja nyt iltojen pimetessä oli otollinen aika korkata pullo.

Bastide Blanchen tarina alkoi vuonna 1972, jolloin Bronzon perhe osti tilan ja kymmenen hehtaaria viinitarhoja Bandolin alueelta. Nykyisin talolla on Välimerta kohti laskevilla rinteillä noin 30 hehtaaria viinitarhoja. Köynökset ovat keskimäärin 30-vuotiaita, mutta vanhimmat jopa 60-vuotiaita. Ne kasvavat pääosin kalkkikivisessä maaperässä yhdellä Ranskan aurinkoisimmalla alueella, jonka lämmintä ilmastoa viileät merituulet tasapainottavat kesäisin.

Kaikki tilan viinit valmistetaan Bandolin tiukan AOC-luokituksen vaatimusten mukaan. Lisäksi luonto saa ohjailla rypäleiden kehittymistä, sillä kaikki tilan viininviljely ja -tuotanto hoidetaan täysin luonnonmukaisin menetelmin. Tavoitteena onkin valmistaa viinejä, jotka ilmaisevat mahdollisimman hienosti Bandolin alueen persoonallista terroiria.

Tärkein punainen lajike on Mourvèdre, jonka lisäksi viljellään mm. Grenachea ja Cinsaultia sekä valkoisia Clairettea, Ugni Blancia ja Bourboulencia. Satomäärät pidetään alhaisina ja ne ovat korkeintaan 35 hl/ha. Rypäleet kuljetetaan tilalle pienissä laatikoissa ja ne lajitellaan kolmeen kertaan. Vain terveet ja hyvälaatuiset rypäleet käytetään viineihin.

Bastide Blanchen rosee- ja valkoviinit valmistetaan viileässä lämpötilassa terästankeissa, joissa niitä myös lopulta kypsytetään 5-10 kuukauden ajan. Punaviinien kohdalla maseraatio vie noin kolmisen viikkoa ja lämpötilaa valvotaan tarkasti koko käymisprosessin ajan. Punaviinien kypsytys tammitynnyreissä vie 18-24 kuukauden ajan. La Bastide Blanche Rouge valmistetaan pääosin Mourvèdre-lajikkeesta ja rypäleet siihen kerätään pääosin vanhimmista köynöksistä. Loppuosa koostuu Grenachesta ja pienistä määristä Syrahia ja Cinsaultia. 

Aavistuksen utuinen viini on syvän sinipunaista. Väri vaalenee lasin reunoja kohti kirsikanpunaiseen ja taittuu kevyesti tiilen sävyihin.

Tuoksu on heti avaamisen jälkeen hieman sulkeutunut, mutta esiin nousee hennon nahkaisia ja maanläheisiä vivahteita. Viinin saadessa ilmaa tuoksu tuo mieleen paahteisen tammen ja nahan. Myös maaperäiset vivahteet ovat tallella multaisina ja tomuisina sekä hieman kasvillisina. Viinin avautuessa kunnolla esiin nousee tumman hedelmäisiä, etenkin luumuisia ja kirsikkaisia vivahteita sekä kukkia, kuten laventelia. Taustalla häivähtelee myös mokkaisia ja hieman lantaisiakin piirteitä. Tuoksu on lopulta kunnolla avautuessaan kehittyneen oloinen ja moniulotteinen.

Myös maku on heti avaamisen jälkeen varsin tiukka, runsaan tamminen ja mausteinen, hieman pippurinen sekä maanläheinen ja tuo mieleen kasvien vihreät varret. Hedelmäisyys pysyttelee taustalla melko kevyenä ja tuo mieleen mustaherukat, kypsät luumut, kirsikat ja karhunvatukat. Viini on erittäin tanniininen ja hapokas. Tanniinit ovat todella voimakkaat ja kuivaavat koko suun täysin, ikeniä kiristää ja suuta kuivaa. Viipyilevä loppu on täysin kovien tanniinien armoilla, mutta erottuupa lopusta myös tammisia ja paahteisia sekä kirpsakan marjaisia vivahteita. Yön aikana viini kuitenkin avautui - tanniinit ovat pehmenneet ja viini on uskomattoman tasapainoinen ja moniulotteinen hedelmäisen puolen noustessa paremmin esiin ja kypsytyksen tuomien aromien löytäessä tasapainon. Kielellä on nyt myös yrttisiä ja kevyen nahkaisia sekä kuivatun hedelmäisiä vivahteita.

Ajattelin ensin, että viini on aivan liian nuori juotavaksi, sillä en dekantoinut sitä. Tanniinit olivat todella kireät ja suun kuivattavat, jopa raa'an oloiset. Seuraavana päivänä viini oli kuin eri tavaraa. Se oli avautunut ja vaikutelma oli todella tasapainoinen, rustiikkinen ja hienostunut. Viini kaipasikin vain ilmaa, eli se olisi pitänyt kaataa karahviin muutamaa tuntia ennen nauttimista. Toisaalta viinin rakenne mahdollistaisi myös varastoinnin ja muutama vuosi kellarissa voisi tehdä sille hyvää. Alkuun viini ei siis vakuuttanut, mutta saadessaan ilmaa, osoittautui tämä ensimmäinen maistamani Provencen punaviini todella miellyttäväksi ja mieleenjääväksi tuttavuudeksi. Viini on kotonaan verisen pihvin tai vähintäänkin roseeksi jätetyn lihan seurassa, mutta kunnolla avautuessaan se sopii myös nautiskeluun tuhdimpien viinien ystäville.


Viini sai seurakseen paistettua lampaan ulkofileetä, palsternakkapyreetä, punaviinikastiketta ja paistettua pinaattia. Viini on lähes täydellisen tasapainoinen pari roseeksi jätetylle lihalle. Sen mausteiset ja pippuriset sekä paahteiset ja yrttiset vivahteet tukevat hienosti lampaan makua. Viini sopii myös lautaselta löytyvien lisukkeiden kanssa, etenkin sen maanläheiset piirteet pinaatin kaverina. Vahva punaviinikastike sopii luonnollisesti hyvin tälläisen rotevamman viinin seuraan ja palsternakkapyree tekee kokonaisuudesta jännittävän. Herkullinen viini lampaalle ja riistalle sekä muille aromikkaammille liharuoille.

Kouluarvosana: 9 Harmoninen ja rustiikkinen, varsin mielenkiintoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Domaine de la Bastide Blanche (Earl Bronzo), AOC Bandol
Alue: Ranska, Provence, Bandol
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Mourvèdre (78%), Grenache (16%), Syrah (4%), Cinsault (2%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 169 SEK (n. 18,49e) Systembolaget 11.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti