tiistai 15. marraskuuta 2016

Tuhti Syrah Rhônesta: E. Guigal Crozes-Hermitage

E. Guigal Crozes-Hermitage 2012

Rhônen viinialue on yksi ranskalaisista suosikeistani. Etenkin Pohjois-Rhônen Syrahit maistuvat usein sellaisenaan kynttilän valossa ja lähes poikkeuksesta tuhdimpien liharuokien seurassa. Myös Etelä-Rhônen punaiset sekoitteet ovat useimmiten varsin päteviä yleisviinejä liharuokien seuraan.

Koko Rhônen alueella on noin 60 000 hehtaaria viinitarhoja, josta vain 2400 löytyy Pohjois-Rhônesta. Huomattavasti suurempi Etelä-Rhône tunnetaan sekoiteviineistään ja alueen arvostetuin appellaatio lienee Châteauneuf-du-Pape. Pohjois-Rhône tunnetaan etenkin Syrah-lajikeviineistä, mutta valmistuupa siellä myös valkoviinejä. Arvostetuimpia alueita pohjoisessa ovat Côte-Rôtie ja Hermitage, jonka ympärille levittäytyvä Crozes-Hermitage kattaa 1200 hehtaarin alueellaan noin puolet Pohjois-Rhônesta. Rhônen viinintuotannosta yli 90 prosenttia on punaviiniä ja viljellyin lajike Grenache.

Olen kirjoittanut aikaisemmin arvion Alkon valikoimasta löytyvästä Guigalin Côtes-du-Rhône punkusta ja Systembolagetista mukaan tarttuneesta valkkarista. Nyt vuorossa on jälleen Systemistä mukaan tarttunut viini, tällä kertaa Pohjois-Rhônen puolelta. Viiniin käytettävät rypäleet kerätään keskimäärin 35-vuotiaista köynöksistä, jotka kasvavat pääosin jyrkillä rinteillä kalkkipitoisessa, kivisessä ja hiekkaisessa maassa. Käyminen tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa ja maseraatio vie noin 3 viikon ajan. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään 18 kuukauden ajan tammitynnyreissä ennen pullotusta. Guigal valmistaa Crozes-Hermitage viiniä 245 000 - 500 000 pulloa vuodessa, mutta ilmoittaa vuoden 2012 valmistusmääräksi vain 40 000 pulloa.

Melko tumma, syvän rubiininpunainen viini kirsikan punaisin vivahtein. Reunoista erottuu myös hieman punatiiltä.

Tuoksu tuntuu elävän lasissa, alkuun se on runsas ja vivahteikas, kypsän hedelmäinen ja makeahkon mausteinen. Viinin saadessa ilmaa sen luonne muuttuu moniulotteisemmaksi. Esiin nousee maaperäisiä, aluskasvillisuuden ja soran mieleen tuovia vivahteita sekä hieman yrttejä ja pippuria. Kypsät ja tummat hedelmät tuovat mieleen karhunvatukat, luumut ja kirsikat sekä hieman mansikkaa. Kypsytys tuo mukaan makean mausteisia ja vaniljaisia sekä hennon savuisia ja tupakkaisia, jopa sikarilaatikkoisia vivahteita.

Täyteläinen ja tuhti maku seurailee tuoksua vivahteikkaana ja moniulotteisena, kielellä on kypsiä hedelmiä ja tammen tuomia vivahteita. Hedelmäinen puoli on esillä kirsikan, luumun ja karhunvatukan sekä mustaherukan muodossa, minkä lisäksi löytyy hienoista metsämansikkaisuutta ja  kukkaisuutta, etenkin orvokkeja. Tammi ja sen tuomat vivahteet puolestaan paahteisina, vaniljaisina ja makean mausteisina. Lisäksi kielellä on tuoksussa vastaan tulleita maanläheisiä vivahteita, hieman aluskasvillisuutta ja ja yrttejä sekä sikarilaatikkoa. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja runsas. Kirsikkainen hapokkuus ja tuntuvat, miellyttävän pehmeät tanniinit tuovat viinille hyvän rungon ja tasapainon. Jälkimaku on viipyilevä ja lämmin, muhevan ja tumman hedelmäinen, hieman karhunvatukkainen ja luumuinen sekä kuivatun hedelmäinen ja pippurinen.

E. Guigal Crozes-Hermitage on tasapainoinen ja harmoninen, tuhti ja täyteläinen Syrah. Viinissä on lievästi makean sävytteistä hedelmää ja hienosti integroitunutta tammea ja sen tuomia vivahteita. Vaikka kyseessä onkin varsin suuri tuottaja, löytyy viinistä kuitenkin persoonallisuutta. Se on loistava valinta liharuokien seuraan, mutta toimii myös nautiskelujuomana kynttilän valossa. Parinkympin hintaluokasta löytyy viinejä kevyistä täyteläisiin ja skaala on melko laaja. Tämä Crozes-Hermitage on hinta-laatusuhteeltaan hintaluokkansa parempaa puoliskoa.


Koska kyseessä on tuhti Syrah, valitsin sen kaveriksi tuhdin naudan ulkofileepihvin. Lisukkeina oli tällä kertaa punaviinikastiketta, valkosipulimaustevoita ja paahdettua sipulia sekä valkosipulikermaperunoita. Rosee liha toimii jälleen loistavasti pehmentäen viinin entisestään pehmeitä tanniineja. Aavistuksen makeahko kastike ja paahdettu sipuli sopivat myös hyvin viinin makumaailmaan. Valkosipuli saa aikaan ensin pientä kitkeryyttä, joka häviää kieleltä nopeasti. Guigalin Crozes-Hermitage on erinomainen pihviviini.

Kouluarvosana: 9 Viini on tasapainoinen, tyylikäs ja harmoninen.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Domaine Etienne Guigal, AOC Crozes-Hermitage
Alue: Ranska, Rhône, Pohjois-Rhône, Crozes-Hermitage
Tyyli: Punaviini, Crozes-Hermitage
Rypäleet: Syrah (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 157 SEK (n. 19,23e) Systembolaget 19.3.2016

Samalta tuottajalta:
E. Guigal Côtes du Rhône Blanc 2014
E. Guigal Côtes du Rhône Rouge 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti