maanantai 5. joulukuuta 2016

Irlantilaista kultaa: Guinness Draught

Guinness Draught

Maailman tunnetuimpien olutbrändien joukkoon lukeutuva Guinness lienee kaikille tuttu olut. Jos ei, niin ei muuta kuin kauppaan hakemaan tölkki ja ihastelemaan tätä irlantilaista ihmettä. Panimon historia yltää aina vuoteen 1759, jolloin Arthur Guinness vuokrasi St James Gaten panimon. Alunperin panimo valmisti vaaleaa alea, myöhemmin myös ensimmäisenä irlantilaispanimona porttereita.

Nykyisin panimo on suuren kansainvälisen Diageo konsermin omistuksessa, jonka valikoimasta löytyy muitakin tuttuja tuotemerkkejä, kuten Baileys, Captain Morgan, Johnnie Walker ja Smirnoff.

Guinness on väriltään lähes mustaa, kolamaisen punertavan tummanruskeaa. Typpikapseli muodostaa oluen päälle kauniin, tiiviin kermaisen ja äärimmäisen pienikuplaisen vaalean beigen vaahtokruunun, joka tuntuu joka kerta kestävän pidempään kuin itse olut.

Tuoksu on kevyehkö ja hento. Siitä erottuu paahteista maltaisuutta ja hentoa hedelmäisyyttä, joka tuo mieleen lähinnä sitrukset. Lämmetessään lasissa, tuoksu muuttuu runsaamman paahteiseksi ja esiin nousee myös hieman vivahteita kahvista. Kaikessa yksinkertaisuudessaan pehmeä ja miellyttävä. 

Paahteisen maltainen, hennon palanutkin ensimaku on melko ohuehko. Kielellä on vain  häivähdyksiä kahvista ja vähäistä sitrusta sekä hieman lakritsaa. Humalointi tuntuu lähinnä puumaiselta taustalla. Olut on kielellä kermaisen pehmeä, mutta kevyehkö ja valitettavan vetisen oloinen. Hiilihappojahan tässä ei ole, vaan vaahdon muodostaa typpi, joka myös tekee rakenteesta kermaisen pehmeän ja helposti lähestyttävän. Lyhyt jälkimaku on ohut, kevyen paahteinen ja kuivahko.


Edellisestä kohtaamisesta Guinnessin kanssa on vierähtänyt aikaa ja aikahan kultaa muistot. Ulkonäöltään olut on herkullinen, kuin suoraan pubissa brittein saarilla, tosin tuoppi on vajaa. Olut on miedompi ja ohuempi, suorastaan vetisen oloinen, toisin kuin reilu vuosi sitten lontoolaisissa pubeissa. Vaikka Guinness ei ole loppupeleissä kummoinen olut, on se monen olutharrastajan ensimmäisiä maistamia "erikoisoluita" ja ei missään tapauksessa huono. Se on yksi massatuotanto oluiden klassikoista, vähän kuin Fiat Uno, mutta Ferrari Testarossan maineella. Systembolagetin hinnalla ostaisin olutta koska vain, mutta Suomen hinnoilla jää hyllyyn.

Kouluarvosana: 8- Klassikko kuin Fiat Uno!
Hinta-laatusuhde: 2,44e - Hyvä - mainio janon sammuttaja kevyempien oluiden ystäville.
Hinta-laatusuhde: 3,67e - Heikko - hinta kipuaa yli kipurajojen.

Jotain pientä infoa: 

Alue: Irlanti
Oluttyyppi: Stout, Dry Stout
Maltaat: -
Humalat: - 
Alkoholi: 4,2 %
Pullo: 0,44 l tölkki
Hinta: 22,90 SEK (n. 2,44e) Systembolaget 23.7.2016 (Alko 3,77e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti