keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Joulun valkoviinit: Carl Loewen Quant Riesling

Carl Loewen Quant Riesling 2015

Weingut Carl Loewen on perinteikäs perheomisteinen viinitalo Moselin alueelta Saksasta. Loewenin historia yltää vuoteen 1803, jolloin talon ensimmäiset, edelleen käytössä olevat viinitarhat hankittiin Maximiner Klosterlayn alueelta. Nykyään talon johdossa häärivät isä Karl Josef Loewen poikansa Christopherin kanssa.

Carl Loewen keskittyy ainoastaan Riesling-valkoviinien tuotantoon. Tuottajan näkemyksen mukaan Moselin Riesling on parhaimmillaan kepeä, mutta täynnä luonnetta. Tähän pyritään terroirin ja vanhojen köynösten avulla sekä mahdollisimman luonnonmukaisin ja perinteisin viljelymenetelmin. Rypäleiden ja terroirin ominaispiirteiden halutaan maistuvan viinissä, joten viinin valmistukseen pyritään puuttumaan mahdollisimman vähän talon kellareissa. Vuonna 2008 Carl Loewen laajensi toimintaansa ostamalla Carl Schmitt-Wagner -nimisen viinitalon Maximin Herrenbergin alueelta. Tarhojen Riesling köynökset kuuluvat maailman vanhimpien joukkoon, sillä ne on istutettu jo vuonna 1896.

Quant Riesling -viiniin käytettävät rypäleet kasvoivat Leiwenin alueella Moselissa. Sadonkorjuu tapahtuu vasta marraskuussa rypäleiden saavutettua optimaalisen kypsyyden. Käyminen tapahtuu terästankeissa spontaanisti rypäleiden sisältämillä luonnonhiivoilla talon kellareiden viileydessä. Tämä vie useamman viikon ajan, minkä jälkeen viiniä ilmeisesti myös kypsytetään terästankeissa. 

Vihertävän vaaleankeltainen ja kirkas väri on puhdas ja tuore.

Tuoksu on runsas ja aromaattinen. Se on Moselin alueen Rieslingille melko tyypillinen; kypsää makean sävytteistä hedelmää, kukkaisia ja hunajaisia sekä vahamaisia vivahteita. Esiin nousee sitruksia, persikoita ja aprikooseja, häivähtääpä taustalla jopa hieman yrttisiä sävyjä. 

Puolikuiva maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä kypsän hedelmäisenä. Makeahko hedelmäisyys tuo mieleen keltaiset omenat, persikat ja aprikoosit sekä keltaluumut. Tasapainoa kielelle tuovat puolestaan rapsakamman sitruksiset, etenkin greippiset ja sitruunaiset maut. Siinä on myös kukkaisia ja yrttisiä sekä hienostuneen mineraalisia vivahteita. Myös eloisa hapokkuus on rapsakan sitrusmaista ja tuo hienon tasapainon kypsien hedelmien keskelle. Viinin suutuntuma onkin todella ryhdikäs ja tasapainoinen, vaikka kielellä on hienoista öljyistä paksuutta. Jälkimaku on kypsän hedelmäinen, hunajainen ja makean mausteinen, mutta veden kielelle nostattava.

Moselin alueen viiniksi Quant Riesling on yllättävän ryhdikäs ja tasapainoinen, jopa hienostuneen oloinen. Tämä johtuu pitkälti siitä, mitä Alkon hyllyiltä löytyy - Moselin alueen viinit ovat nimittäin Alkossa useimmiten pehmeä- tai vähähappoisia ja makeahkoja, todella yksinkertaisia massatuotantoviinejä. Viini on siis aromeiltaan alueelle tyypillinen Riesling, mutta raikkaampi ja ryhdikkäämpi, miellyttävän mineraalinen kokonaisuus. Viini sopii ruokapöydässä hienosti kala- ja äyriäisruokien pariin ja hyvin myös joulupöydän kalaruoille.

Kungfu Girlin tapaan viini sai seurakseen blinin kirjolohenmädillä, smetanalla ja sipulilla sekä mäti-smetana leipäset. Viinin hento makeus sopii hienosti suolaisen mädin herkän maun seuraan. Viini pärjää myös sipulin kanssa, toisin kuin Kungfu Girl. Viini mukautuu hienosti myös mäti-smetana leipästen seuraan. Carl Loewen Quant Riesling on siis loistava valinta jouluisen kalapöydän juomaksi, mikäli tarjolla on mätiä, smetanaa ja sipulia. Uskoisin viini  pärjäävän myös graavattujen ja kylmäsavustettujen kalaruokien seurassa.

Tässä olivat ehdotukseni joulun kalaruokien kaveriksi. Oma suosikkini näistä oli tämänkertainen Riesling. Aikaisemmat Zenaton Pinot Grigio ja Soave Classico ovat ihan hyviä vaihtoehtoja, mutta Kungfu Girlin säästäisin itämaisen keittiön antimien seuraksi. Kuohuviinejä ei toki pidä unohtaa ja Codorníun Clasico Seco Cava on loistava valinta edullisempien kuohuvien joukosta. Mikäli haluaa todella panostaa, on Pol Rogerin Rich Demi-Sec erinomainen valinta etenkin mätiblinien seuraan.

Kouluarvosana: 8,5 Erinomainen Riesling Moselin aluuelta.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Carl Loewen, Qualitätswein Mosel
Alue: Saksa, Mosel, Leiwen
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,30e Alko 16.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti