perjantai 2. joulukuuta 2016

Kinkku-sienipastaa ja viiniä: Tommasi Valpolicella

Tommasi Valpolicella 2015

Tommasi Viticoltori on vuonna 1902 perustettu perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee pienessä Pedemonten kylässä Valpolicella Classicon alueella Italian Venetosta. Pieni viinitalo on kasvanut tasaista tahtia vuosien aikana ja nykyään viinitarhoja löytyy lähes 200 hehtaaria. Veneton lisäksi Tommasilla on viinitarhoja ja -tiloja Lombardian, Toscanan ja Puglian alueilla.

Viiniin käytettävät rypäleet tulevat Valpolicellan alueelta. Seitsemän päivää kestävä käyminen tapahtui ruostumattomissa terästankeissa, joissa viini myös kypsyi neljän kuukauden ajan. Tämän jälkeen viini sai kypsyä vielä kahden kuukauden verran suurissa 6500 litran slavonialaisissa tammitynnyreissä.

Houkutteleva kirkkaan rubiininpunainen, keskisyvä ja läpinäkyvä väri vaalenee lasin reunoja kohti kirkkaan punaiseen. 

Kevyehköstä tuoksusta nousee esiin hienoista tammea, makeaa mausteisuutta ja paahteisia häivähdyksiä. Pääroolin vie kuitenkin punaisen sävytteinen hedelmäisyys, kuten luumut ja kirsikat sekä hento mansikkaisuus. Taustalla on myös vivahteita kuivatuista luumuista, nahasta ja yrteistä.

Kevyehkö maku on tuore ja punaisen hedelmäinen, etenkin luumuinen, kirsikkainen ja hennon kirsikkahilloinen, kuitenkin kuivahko. Esiin nousee myös karvasmantelisia ja makean mausteisia, hennon paahteisia ja orvokkisia vivahteita. Suutuntumaltaan viini on freesi, hedelmäinen hapokkuus ja pehmeät tanniinit tuovat kokonaisuuteen sopivasti ryhtiä. Kirsikkaisuus taittuu jälkimakua kohden hapankirsikkaan, minkä lisäksi lopussa on karpaloa.

Tommasi Valpolicella on kevyehkö ja tasapainoinen, keskivertoa parempi perus Valpolicella. Se on tuore, mutta miellyttävän vivahteikas ja pirteä, kiitos runsaan hedelmäisen hapokkuuden. Mikäli pitää tuhdimmista viineistä, kuten Valpolicellan Ripassot tai Riojan Reservat, voi tämä viini tuntua liiankin mehumaiselta. Sillä on kuitenkin oma paikkansa ruokapöydässä siinä missä muillakin kevyemmillä viineillä. Se voisi toimia hapokkuutensa puolesta tomaattisten ruokien, kuten pastojen ja pizzojen kaverina, mutta myös pikkusuolaisille ja jopa joulukinkulle.


Viini on erinomainen kumppani parmankinkku-herkkusienipastan seuraksi. Viinin hapokkuus ja tomaattipohjainen pastakastike ovat tasapainoinen yhdistelmä ja ainoastaan sienet saavat viinin tuntumaan aavistuksen karhealta, muttei häiritsevästi. Toimiva ja taspainoinen yhdistelmä, simppeli pasta ja simppeli viini.

Kouluarvosana: 8+ Miellyttävä Valpolicella.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Tommasi Viticoltori, DOC Valpolicella
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella
Tyyli: Punaviini, Valpolicella
Rypäleet: Corvina Veronese (60%), Rondinella (30%), Molinara (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,88e Alko 12.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti