perjantai 30. joulukuuta 2016

Uudenvuoden samppanja: Bollinger Special Cuvée Brut

Bollinger Special Cuvée Champagne Brut NV

"I only drink Champagne when I'm happy and when I'm sad. Sometimes I drink it when I'm alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I'm not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it - unless I'm thirsty." 
- Madame Bollinger

Viimeinen ja näistä ehdottomasti oma suosikkini uudenvuoden kuohuvaksi on Bollingerin perusskumppa - Special Cuvée Brut. Bollinger on varmasti ainakin nimensä puolesta monille tuttu samppanjatalo. James Bond fanit muistavat sen valkokankaalta, onhan 007 juonut Bollingerin samppanjaa yli kymmenessä elokuvassa. Joillekin nimi voi olla tuttu Cheekin laulettua Bollingerin korkkaamisesta jne.

Bollinger sai alkunsa vuonna 1829, jolloin saksalaissyntyinen liikemies Joseph Bollinger, ranskalaiset Paul Renaudin ja Admiral de Villermont perustivat talon Aÿn kylään Champagnen alueelle. Alunperin yritys tunnettiin nimellä Renaudin-Bollinger & Cie. Joseph meni naimisiin Admiralin tyttären kanssa, minkä jälkeen viinitalo on pysynyt aina omistajasukunsa hallinnassa.

Bollingerin menestys alkoi heti talon perustamisen jälkeen, mutta talon nykyinen asema maailman johtavien samppanjan tuottajien joukossa alkoi muodostua vuonna 1941. Tuolloin leskeksi jäänyt Madame Lilly Bollinger siirtyi edesmenneen miehensä Jacquesin jälkeen talon johtoon. Hän johti taloa lähes 40 vuoden ajan, laajensi yritystoimintaa ostamalla lisää viinitarhoja ja matkustellen ympäri maailmaa mainostamassa Bollingerin samppanjaa. Lilly oli lapseton ja hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1977, talon johtoon siirtyi hänen sisarenpoikansa Christian Bizot.

Bollingerin omistuksessa on noin 170 hehtaaria viinitarhoja, joista noin 85 prosenttia on Premier- ja Grand Cru -luokiteltuja. Omien tarhojen sato riittää kattamaan yli 60 prosenttia talon tarpeista ja loput rypäleet hankitaan suoraan pitkäaikaisilta kumppaneilta, sillä rypäleiden alkuperän jäljitettävyys on yksi Bollingerille tärkeistä asioista. Pinot Noir hallitsee talon viljelmiä 60 prosentin osuudellaan, sillä lajike on Bollingerin sekoitusten perusta. Se tuo talon viineille niiden intensiivisen ja moniulotteisen luonteen ja hyvän selkärangan.

Viineihin käytetään vain paras ja puhtain mehu, eli ensimmäiset 2 050 litraa mehua 4 000 kilosta rypäleitä. Loput rypäleistä puristetusta mehusta myydään muille samppanjataloille. Bollinger käyttää parhaiden viiniensä valmistuksessa pieniä tammitynnyreitä, mikä on nykään harvinaista samppanjan tuottajien keskuudessa. Myös kypsyksen osuus on talolle tärkeää ja viinit saavat kehittyä kellareissa huomattavasti pidempään, mitä Champagnen lait määräävät. Special Cuvéen kohdalla tämä tarkoittaa vähintään kolmea vuotta ja vuosikertasamppanjoilla jopa kahdeksaa.

Special Cuvée valmistetaan rypäleistä, jotka tulevat pääosin Premier- ja Grand Cru -luokitelluilta viinitarhoilta. Talon tyylin mukaisesti Pinot Noir on sekoituksessa pääosassa 60 prosentilla. Laadun takaamiseksi Special Cuvée sekoitetaan pääasiassa kahden edellisen vuoden viineistä, joiden joukkoon lisätään 5-10 prosenttia talon 5-15-vuotiaita reserve-viinejä. Nämä reserve-viinit eivät pääse ihan heti loppumaan, sillä sitä löytyy Bollingerin kellareiden kätköistä jopa 700 000 magnum-kokoista pulloa.

Tyylikäs ja kirkas, kauniin kullankeltainen ja melko intensiivinen väri. Todella runsaat ja pitkäkestoiset, äärimmäisen pienet kuplat nousevat tasaisina virtoina kohti juoman pintaa.

Tuoksusta nousee päällimmäisenä esiin tyylikkään paahteisia vivahteita - pähkinöitä, mantelia ja briossia sekä vasta paahdettua leipää. Näiden takaa löytyy myös kypsiä hedelmiä, etenkin omenaa, persikkaa ja sitruksia sekä hillotettua omenaa. Taustalla on myös hieman kermaisuutta, häivähdyksiä uuniomenoista ja mausteista, jopa kuivatuista hedelmistä. 

Maku on erittäin kuiva huolimatta kielellä pääosan vievistä kypsistä omenoista, persikoista ja päärynöistä sekä omenahillosta. Hienostunut paahteisuus tuo hedelmäisten piirteiden keskelle tasapainoa ja kieleltä löytyykin pähkinöitä, etenkin saksanpähkinää ja mantelia sekä marsipaania ja briossia. Myös Champagnen viineille tyypillinen hienostunut mineraalisuus on selkeästi läsnä, minkä lisäksi löytyy lempeää makeaa mausteisuutta. Viini on raikas, suutuntumaltaan melko täyteläinen ja kermaisen pehmeä. Runsaat pehmeät kuplat luovat hyvän moussen ja yhdessä sitrusmaisen hapokkuuden kanssa vaikutelma onkin ryhdikäs. Viipyilevä jälkimaku on hienostunut, kypsän hedelmäinen, lempeän paahteinen ja kevyen mausteinen.

Bollinger Special Cuvée on yksi parhaista maistamistani vakiosamppanjoista. Se on todella hienostunut ja vivahteikas, uskomattoman monikerroksinen viini. Kaikki siinä on täydellisessä tasapainossa keskenään, eikä mikään osa riitele toisen kanssa. Samettisen pehmeät kuplat muodostavat hyvän moussen, minkä lisäksi viinistä löytyy hyvin ryhtiä ja täyteläisyyttä. Special Cuvée on upea ja juhlava maljajuoma, mutta sopii myös loistavasti ruokapöytään vaikka läpi aterian. Ennen kaikkea mahtava nautiskelujuoma. Vaikka hinta voikin tuntua kovalta - saa rahalle hyvän vastineen.


Viini maistuu mainiosti pikkupurtavien kuten vuohenjuustoleipästen, parmesaanin sekä parman kinkun ja melonin kanssa. Viini tuo vuohenjuustoleipien pariin raikkautta, etenkin hapokkuus ja kypsä hedelmäisyys sopivat vuohenjuuston kermaiseen makumaailmaan. 36 kuukautta kypsyneen Parmesanin hienostunut maku sopii yhteen viinin paahteisten ja pähkinäisten sävyjen kanssa. Kinkku ja meloni maistuvat niin ikään mainiosti. Taikinoudut ravunpyrstöt eivät toimi chilimajoneesilla, eivätkä ilman sitä. Special Cuvée on loistava pari pikkusuolaisille.

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs ja harmoninen huippuviini, vakiosamppanjoiden aatelia.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Champagne Bollinger, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Vallée de la Marne, Aÿ
Tyyli: Kuohuviini, Samppanja, Vakiosamppanja
Rypäleet: Pinot Noir (60%), Chardonnay (25%), Pinot Meunier (15%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 55,90e Alko 29.12.2016 (lahjapullo)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti