lauantai 7. tammikuuta 2017

Trappistioluet osa 3/3: Chimay Blue

Chimay Blue 2015

Kolmantena vuoroon pääsee Chimay Blue, olut jonka sininen etiketti tulee ainakin itselläni ensimmäisenä mieleen kuullessani panimon nimen. Jostain syystä tämä olut oli myös oma ennakkosuosikkini, kun maistoin näitä kolmea rinnakkain. Blue on panimon oluista vahvin ja alunperin sitä pantiin jouluolueksi 1900-luvun puolivälissä.

Chimayn sininen on vuosikerrallinen olut, joka säilyy vähintään viisi vuotta. Kellaroimalla sen maun pitäisiä muuttua pehmeämmäksi ja kuivemmaksi. Sitä on saatavilla myös suuremmissa pulloissa, jotka soveltuvat vieläkin paremmin kellarointiin. Oma pulloni säilyi puolitoista vuotta ennen korkkaamista, tosin vaihtelevissa olosuhteissa mikä ei noin lähtökohtaisesti ole hyvä asia juoman kehittymisen kannalta. No ei pullon sisältö ainakaan pilaantumaan päässyt tuona aikana.

Chimay Blue on tumman mahonginruskeaa, hieman punertavaa ja sameaa. Sen päälle muodostuva beigen värinen tiiviin pienikuplainen, kermaisen kuohkea ja hieman höttöinenkin vaahtohattu laskeutuu varsin nopeasti noin sentin kerrokseksi oluen pinnalle. Kadotessaan se jättää lasin reunoille kaunista pitsiä ja muodostuu lasia pyöräyttämällä myös uudelleen. 

Tuoksu on makean sävytteinen, paahteisen maltainen ja karamellinen sekä tumman hedelmäinen. Makeuden vastapainoksi löytyy myös hieman belgihiivamaista happamuutta. Hedelmäisyys tuo mieleen kuivatut ja kypsät luumut ja kirsikat, taatelit ja rusinat sekä karamellisoidun banaanin, jopa päärynän. Paahteinen ja karamellinen mallas tuo mieleen myös kahvin, fariini- ja ruokosokerin, jopa kinuskin ja makeat mausteet, kuten neilikan ja joulumausteet. Tuoksu on todella runsas ja moniulotteinen, vivahteikas ja hienostunut.

Oluen ensimaku on makean maltainen ja tumman hedelmäinen. Maltaisuus on hieman paahteista ja karamellista tuoden mieleen suklaan, fariinisokerin ja siirapin. Hedelmäisyys puolestaan seuraa tuoksua kuivattujen ja kypsien luumujen ja kirsikoiden sekä rusinoiden muodossa. Olut on todella vivahteikas ja kielellä vilisee häivähdyksiä yrteistä, makeista mausteista, vaniljasta, kahvista ja lakritsasta sekä punaisista marjoista. Myös belgihiivaisuus on läsnä humalan katkeroiden jäädessä melko vähäisiksi. Olut tuntuu kielellä pehmeältä ja kuohkealta, täyteläiseltä ja varsin paksulta, mutta notkealta ja tasapainoiselta. Hiilihapot ovat hieman kirpsakat, mutta tuovat kielellä kokonaisuuteen raikkautta. Korkea alkoholipitoisuus tuntuu miellyttävän lämmittävänä elementtinä pitkään viipyilevän jälkimaun puolella. Kielelle jää viipyilemään paahdettua sokeria ja mallasta, karamellia ja hedelmiä, kuten rusinaa, luumua, kirsikkaa ja taatelia.

Chimay Blue on todella moniulotteinen, tasapainoinen ja harmoninen kokonaisuus. Tyylikkään mahonginruskeaa ulkoasun alta paljastuu runsas arominen ja täyteläinen olut, josta tuntuu löytyvän vivahteita loputtomiin, kunhan jaksaa etsiä. Se on todennäköisesti paras maistamani trappisti, eikä siitä löydy oikeastaan mitään pahaa sanottavaa. Blue on ansainnut paikkansa Chimayn lippulaivana. Jos et ole sitä vielä maistanut, suosittelen lämpimästi kokeilemaan.

Nyt nämä kolme olutta on käyty läpi ja voittaja on selvillä. Kolmanneksi jäi Chimay Red, eli tumma dubbeli. Se on ihan kelpo olut kategoriassaan, muttei hienoisesta rosoisuudestaan huolimatta ole kovin persoonallinen esitys muihin panimon tuotteisiin verrattuna. Hopeasijalle pääsi Chimay Tripel, joka on oikein mainio vaalea trappisti. Se on tasapainoinen ja todella persoonallinen, kiitos tavallista voimakkaamman humaloinnin. Ja voittajaksi nousi ennakkosuosikin roolin saanut lumoava Chimay Blue.

Kouluarvosana: 9,5 - Lähes täydellinen Trappisti.
Hinta-laatusuhde: 3,35e - Loistava - olut on parasta mitä tällä rahalla saa.
Hinta-laatusuhde: 4,48e - Erittäin hyvä - hintaluokkansa parasta antia.

Jotain pientä infoa:

Alue: Belgia, Vallonia, Hainaut
Oluttyyppi: Ale, Trappist, Quadrupel
Maltaat: Pale Ale, Caramünch *Alkon ilmoittamat
Humalat: Hallertau *Alkon ilmoittama
Alkoholi: 9,0 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 31 SEK n. 3,35e Systembolaget 17.7.2015 (Alko 4,48e)

Samalta panimolta:
Chimay Red
Chimay Tripel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti