perjantai 27. tammikuuta 2017

Viikonlopun viini: Château de Carolle

Château de Carolle 2010

Tällä kertaa vuoroon pääsee viini, joka ei varmaan useimmille sellaisenaan uppoa. Sen sijaan, mikäli hakusessa on laadukas ja tyylikäs viini roseeksi jätetyille liharuoille, kuten lampaalle, naudalle ja riistalle, tämä on loistava valinta. Viini tulee Bordeaux'n alueelta ja sen valmistuksesta vastaa B., D. & P. Guignard. Guignardin suvulla on pitkä historia viinien parissa ja nykyisin tuotannosta vastaavat veljekset Dominique, Bruno ja Pascal.

Château de Carolle on tyypillinen Bordeaux'n sekoite - Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (40%) ja Cabernet Franc (10%). Se tulee Gravesin alueen eteläosista, noin 50 kilometrin päästä Bordeaux'n kaupungista. Viinitarhat sijaitsevat yhdellä Gravesin korkeimmalla alueella. Käyminen tapahtui terästankeissa ja viini sai kypsyä 14 kuukauden ajan tammitynnyreissä, joista kolmannes oli uusia. 

Voimakas rubiininpunainen väri on syvä ja tumman puhuva, mutta vaalenee valoa vasten katsottuna reunoista hieman vaaleamman punaisiin sävyihin. Ikäisekseen varsin tuore väri.

Tuoksu on vivahteikas ja hieman kehittyneen oloinen. Se tarjoaa runsaasti paahteisia vivahteita, hienostunutta tammea ja setriä sekä lyijykynää ja soraista maaperää. Hedelmäistä puolta edustavat kypsät luumut ja mustaherukat.

Täyteläinen maku on runsas ja lämmin. Tammitynnyrien tuomat vivahteet ovat integroituneet hienosti osaksi kokonaisuutta ja kieleltä löytyy tuoksussa vastaantullutta paahteista tammea ja setripuuta sekä hieman lyijykynää. Hedelmäinen puoli on hyvässä tasapainossa tammisten vivahteiden kanssa ja tuo mieleen kypsät luumut, mustaherukat ja hapankirsikat. Maaperäinen soraisuus erottuu taustalta, minkä lisäksi löytyy hieman tupakkaa, savua ja mausteita. Viinistä löytyy riittämiin tanniineita, jotka ovat voimakkuudestaan huolimatta jo hieman kehittyneitä ja tekevät yhdessä hedelmäisen hapokkuuden kanssa viinin rungosta varsin massiivisen. Yleisilme onkin tuhdin täyteläinen. Tanniinit myös saavat suun kuivumaan viipyilevän, yrttisen, hieman soraisen ja mokkaisen jälkimaun aikana. 

Château de Carolle täyttää kaikki klassisen tyylin Bordeaux-viinin tunnusmerkit. Vuosikerta 2010 oli Bordeaux'n alueella erinomainen ja sen huomaa myös tästä viinistä. Viinin tuoksu tuntuu elävän lasissa ja muuttuvan jokaisella nuuhkaisulla. Carolle on valmis juotavaksi, mutta Bordeaux-viinien tapaan se on parhaimmillaan ruoan kanssa, sillä sellaisenaan se voi tuntua hieman karhealta. Mikäli malttia löytyy, voi viiniä kypsytellä vielä muutamia vuosia, sillä eihän sen mittarissa ole kuin vasta reilut kuusi vuotta. Erinomainen viini tuhtien liharuokien seuraan, eikä sitä ole hinnallakaan pilattu.


Viini sai seurakseen yrteillä kuorrutettua lampaan ulkofileetä ja perunapaistosta, jota olen aikaisemmin kokeillut mm. espanjalaisen Ribera del Dueron alueen helmen, Tiempo Briegon kanssa. Rosee liha kesyttää viinin tanniinit ja viini on muutenkin pehmeämpi sekä helpommin lähestyttävä. Viinin mausteiset ja maanläheiset vivahteet sopivat loistavasti valkosipulia ja yrttejä sisältävän kuorrutteen seuraan, eikä viini pahastu perunapaistoksen seurassakaan. Todella miellyttävä ja hienostunut ruoan ja viinin yhdistelmä, mutta Bordeaux-viini ja lammashan ovatkin klassikko yhdistelmä. Suosittelen, tosin Alkossa on tällä hetkellä myynnissä vuosikerta 2012, jota en ole itse maistanut.

Kouluarvosana: 9- Harmoninen ja tyylikäs, klassinen Bordeaux.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - hinta ja laatu kohtaavat.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: B., D. et P. Guignard, AOP Graves
Alue: Ranska, Bordeaux, Graves
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (40%), Cabernet Franc (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 19,49e Alko 16.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti