perjantai 3. helmikuuta 2017

Alsacen helmet: JB Adam Pinot Gris Réserve

Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve 2015

Vuonna 1614 perustettu perheomisteinen Jean-Baptiste Adamin viinitalo sijaitsee Alsacen alueella Ammerschwihrissä. Talo lukeutuu Alsacen vanhimpien joukkoon ja on ollut koko 400-vuotisen historiansa ajan saman suvun omistuksessa. Perhe on selvinnyt vuosisatojen aikana lukuisista vastoinkäymisistä, kuten useista sodista, nälänhädistä ja taudeista.

Vuodesta 1996 lähtien taloa on johtanut 14. sukupolven edustaja Jean-Baptiste Adam, joka aloitti heti johtoon päästyään talon modernisoinnin ja laajentamisen sekä rakennutti talolle tuotanto- ja varastointitilat Crémantin tuotantoa varten. Lisäksi talo siirtyi vuonna 2003 täysin luonnonmukaiseen viljelyyn ensimmäisten Alsacen tuottajien joukossa ja nykyisin se onkin yksi alueen johtavista biodynaamisista tuottajista. Nykyisin Jean-Baptisten tytär Lauren osallistuu talon johtamiseen yhdessä isänsä kanssa.

Vuosisatojen ajan sukupolvilta toisille siirtyneet perinteet ovat perheelle tärkeä asia ja ne yhdistetäänkin taitavasti nykyaikaisten tekniikoiden kanssa. Viinit mm. käyvät edelleen yli sata vuotta vanhoissa tammisammioissa. Viini valmistetaan tarkkaan valikoiduista rypäleistä, jotka kasvavat Ammerschwihrin kukkuloilla ja ympäröivissä kylissä. Pinot Gris Reserve valmistetaan vanhoissa tammisammioissa ja käyminen tapahtuu noin 20 asteen lämpötilassa. Tämän jälkeen viini saa kypsyä talon kellareissa noin kuuden kuukauden ajan. 

Mielenkiintoinen, kaunis väri on melko voimakkaan kullankeltainen, kirkas ja todella houkutteleva. 

Runsaan hedelmäinen tuoksu tarjoilee kattauksen keltaisista kivellisistä hedelmistä, persikasta ja aprikoosista sekä kypsistä omenoista ja kedon kukista. Hedelmäisyyden lisäksi tuoksussa on myös hunajaisia ja makean mausteisia vivahteita, jopa aavistus paahteisuudesta. 

Kuiva maku seurailee tuoksua keltaisen hedelmäisenä ja kieleltä löytyykin aprikoosia, luumua ja persikoita sekä sitruksia ja kypsiä omenoita. Myös makea mausteisuus ja parfyymin mieleen tuova kukkaisuus ovat selkeästi läsnä kielellä. Suutuntumaltaan viini on öljyisen paksuhko ja hedelmäinen hapokkuus tuo sille hyvin ryhtiä. Kokonaisuus onkin runsaasta hedelmäisyydestään huolimatta mukavan raikas. Jälkivaikutelma saa veden irtoamaan kieleltä ja tuo mieleen mausteiset, parfyymiset, hennon neilikkaiset ja kaneliset häivähdykset ja aavistuksen paahteisuutta. 

Jo viinin intensiivinen väri on houkutteleva, mutta tuoksu ja maku saavat jo veden herahtamaan kielelle. Se on jännittävä ja poikkeaa esimerkiksi Italian Pinot Grigioista, jotka tuppaavat olemaan raikkaan hedelmäisiä viinejä. Tämä on samaan aikaan runsas, jopa hieman täyteläisen oloinen, mutta yleisilme säilyy raikkaan puolella. Se on monipuolinen juoma ruokapöydässä ja maistuu hyvin myös sellaisenaan. Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve on enemmän kuin hintansa arvoinen viini Alkon Pinot Gris-viinien joukossa.

Kouluarvosana: 9- Hienostunut ja moniulotteinen viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on enemmän kuin hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Jean-Baptiste Adam, AOP Alsace
Alue: Ranska, Alsace, Ammerschwihr
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Gris (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,90e Alko 22.7.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti