torstai 9. helmikuuta 2017

Kympin Amarone: Ca' Montini Amarone

Ca' Montini Amarone della Valpolicella Classico 2012

Tämä kympin viini taisi olla ensimmäinen maistamani Amarone ja pitihän se ottaa vuosien tauon jälkeen uudelleen maisteluun. Systembolagetissa sen hinta asettuu puolikkaassa pullossa 11 euron tienoille ja normaalin pullonkin saa omakseen reilun parin kympin hintaan. Ilmeisesti se oli joskus saatavilla myös Alkon tilausvalikoimassa noin 35 eurolla, mikä on taas jännittävä esimerkki Alkon hinnoittelusta.

Viini on valmistettu perinteisistä Valpolicellan alueen lajikkeista; Corvinasta, Rondinellasta ja Molinarasta. Käsin kerätyt rypäleet kuivattiin ja puristamisen jälkeen seurasi noin kuukauden kestävä maseraatio. Käyminen tapahtui terästankeissa 24-25 asteen lämpötilassa ja vei noin 8-10 päivän ajan. Tämän jälkeen viini kypsyi kaksi vuotta ranskalaisissa 225 litran tammitynnyreissä.

Intensiivinen, syvän rubiininpunainen ja melko tummanpuhuva väri kääntyy reunoista hieman kehittyneemmän punaisiin sävyihin.

Tuoksu on runsas ja todella voimakas. Esiin nousee alkuun lähinnä makean mausteisia ja pippurisia sekä kypsän hedelmäisiä, kuten tumman luumuisia sävyjä. Viinin avautuessa ne saavat seuraansa nahkaisia, paahteisia ja vaniljaisia sekä hennon tallisia ja suklaisia vivahteita, kypsiä ja kuivattuja kirsikoita ja viikunoita.

Myös täyteläinen maku on hyvin voimakas ja vielä yli puoli tuntia avaamisen jälkeen viini tuntuu varsin tiukalta tavaralta. Viinin avautuessa hiljalleen, alkaa kieleltä löytymään kypsiä ja kuivattuja hedelmiä, kuten luumua, kirsikkaa ja viikunaa sekä mausteisia ja paahteisen tammisia vivahteita. Taustalla häivähtää myös tuoksussa vastaan tulleet nahkaiset ja talliset vivahteet. Myös tanniinit ovat hyvin voimakkaat ja yhdessä korkean alkoholipitoisuuden (15%) ja melko runsaan hapokkuuden kanssa ne saavat viinin rungon tuntumaan varsin tukevalta. Alkoholi erottuu myös varsin selkeästi kielellä. Pitkään viipyilevä, kypsän kirsikkainen ja mokkainen, hennon rusinainen ja tumman suklainen jälkimaku.

Ca' Montini Amarone on alkuun roteva ja voimakas, hieman rosoisen oloinen, mutta lopulta tasapainoinen ja miellyttävä, mehevä ja pehmeä viini. Se on vivahteikas ja runsas arominen, mutta jotain Amaronelle tärkeitä elementtejä jää liiaksi taka-alalle ja piiloon. Amaronena se ei jää erityisemmin mieleen, mutta omassa hintaluokassaan se on erinomainen tuote, jolle on vaikea löytää vertaistaan. Viini voisi toimia tummien, medium-kypsien liharuokien sekä juustojen seurassa.

Viini sai seurakseen lajitelman italialaisia juustoja - Pecorinoa, Parmesaania ja Gorgonzolaa. Pecorinon ja viinin yhdistelmä on uskomattoman pehmeä ja tasapainoinen. Juusto pehmentää viinin ja saa sen tuntumaan mehevämmän marjaisalta. Myös Parmesan toimii viinin kanssa, sillä molempien voimakkaat maut luovat yhdessä kiehtovan makujen kirjon. Viini pehmentää myös Gorgonzolan voimakasta makua ja juusto puolestaan kesyttää viinin. Ca'Montini Amarone on erinomainen seuralainen juustojen pariin.


Kouluarvosana: 9- Tuhti ja voimakas halpis-Amarone.
Hinta-laatusuhde: Loistava - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ca' Montini, DOCG Amarone della Valpolicella Classico
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
Tyyli: Punaviini, Amarone
Rypäleet: Corvina (75%), Rondinella (15%), Molinara (10%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 105 SEK (n. 11,18e) Systembolaget 23.7.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti