perjantai 24. maaliskuuta 2017

Alkon myydyin punaviini: Gato Negro Cabernet Sauvignon

Gato Negro Cabernet Sauvignon 2016

Nyt vuoroon pääsee Alkon myydyin punaviini, eli Gato Negro Cabernet Sauvignon, joka on pysytellyt Alkon myydyimpänä punaviininä jo muutaman vuoden ajan. Tätä ennen se oli ainakin parin vuoden ajan Alkon toiseksi myydyin punaviini. Sen litramääräinen myynti on kuitenkin laskenut huippuvuosien noin 880 000 litrasta viimevuotiseen reluun 600 000 litraan - liekö syynä hinnan nousu, ulkomaan tuonti vai voisiko suomalaisten viinimaku olla jopa kehittynyt parempaan suuntaan?

Gato Negro, eli musta kissa on chileläisen Viña San Pedron viinibrändi, joka syntyi 1960-luvun Chilessä. Gato Negro viinejä löytyy yli 80 maasta ympäri maailman, joten kyseessä on hyvin tunnettu brändi. Viineihin käytetävät rypäleet tulevat 1200 hehtaarin viinitarhalta Lontuen laaksosta Chilen keskiosista. Tämä tarha on yksi maailman suurimmista viinitarhoista.

Kuten Chilen tyyliin kuuluu, tähänkin Cabernet Sauvignon viiniin on sotkettu pieni määrää muita lajikkeita. Vuosikerran 2016 kohdalla Cabernet saa seurakseen 10 prosenttia Syrah-lajiketta. Ennen käymistä rypäleet saavat maseroitua 12 tunnin ajan viileässä 10-12 asteen lämpötilassa. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa alle 28 asteen lämpötilassa. Ennen käymisen päättymistä rypäleiden kuoret ja muut kiinteät osat erotellaan joukosta, minkä jälkeen viini käy loppuun. Kypsytyksestä tuottaja ei kerro mitään, joten viiniä todennäköisesti vain varastoidaan tankeissa sopivassa lämpötilassa pullotukseen asti.

Keskisyvä purppuranpunainen väri on kirkas ja läpäisee hyvin valoa. Se vaalenee lasin reunoja kohti pinkin sävyihin.

Tuore ja varsin runsas tuoksu on tumman marjainen ja etenkin lajikkeelle tyypillinen mustaherukka on selkeästi esillä. Siinä on hieman hilloisuutta, luumua ja paprikaa sekä hieman mausteisia vivahteita, jopa aavistus kahvista.

Kevyehkön keskitäyteläinen maku seurailee tuoksua tumman marjaisena, mehevänä ja hilloisena. Kielellä on mustaherukkaa ja hieman punaherukkaa, tummia kirsikoita ja luumua sekä hyvin hentoja mausteisia ja pippurisia sävyjää, jopa aavistus minttua. Tanniinit ja tuore herukkainen hapokkuus tuovat kokonaisuuteen hieman ryhtiä, mutta yleisilme on turhan mehumainen. Keskipitkä jälkimaku tarjoilee lähinnä mustaherukkaa ja paprikaa sekä hieman yrttejä ja vaniljaa.

Gato Negro Cabernet Sauvignon on hyvin yksinkertainen ja simppelin mehumainen viini, joka sopii moneen makuun. Yksi syy siihen, miksen itse näitä edullisia chileläisiä viinejä juuri koskaan ostele on juurikin tämä mehumaisuus, ryhdittömyys ja persoonattomuus. Tämäkään viini ei yllä lähellekään keskinkertaista viiniä, se on yksinkertaisesti huono. Lisäksi tasaisen hinnan nousun myötä viinin hinta-laatusuhde on heikentynyt tasaista tahtia entisestään.

Gato Negro on viini, jota tuli ostettua silloin tällöin aikana jolloin en tiennyt viineistä mitään. Myöhemmin sitä tuli ostettua jatkoja varten sen jälkeen, kun aamuisin sai harmitella kalliimpien viinien katoamista. Nykyisin en keksi sille mitään käyttötarkoitusta, kun kännit eivät enää juurikaan kiinnosta. Lisäksi parin kolmen euron lisäsijoituksella irtoaa jo ihan hyviä viinejä. Asia, mitä en voi ymmärtää on juurikin näiden halpojen viinien suosiminen - moni ostaa ravintolassa yhden juoman 5-10 euron hintaan, mutta viinipullosta, josta riittäisi useammalle ei olla valmiita maksamaan Alkossakaan kovin paljoa kymppiä enempää. Ja jälleen kerran totean, että makuasioista ei voi kiistellä - jos tämä jonkun mielestä on hyvä viini, olkoon se niin.

Kouluarvosana: 6 Hyvin simppeli ja mehumainen viini.
Hinta-laatusuhde: Surkea - hinta ja laatu eivät kulje käsikädessä.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña San Pedro, Gato Negro
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (90%), Syrah (10%)
Alue: Chile, Valle Central
Tyyli: Punaviini
Pullo: 0,75l
Hinta: 7,28e Alko 10.3.2017

Samalta tuottajalta:
Castilla de Molina Reserva Cabernet Sauvignon 2012
Castillo de Molina Reserva Chardonnay 2014

1 kommentti: