keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Suomalaiset oluet: Brewer's Special Belgian Wheat

Saimaan Brewer's Special Belgian Wheat

Kolmantena kotimaisena vuoroon pääsee Saimaan Juomatehtaan belgialaistyylinen vehnäolut, joka on Mufloni IPAn ja Teerenpeli RuisrIPAn tapaan saatavilla tavallisten markettien hyllyiltä. Saimaan Juomatehdas on perustettu vuonna 1995 ja yritys on keskittynyt suomalaisten luonnonmukaisesti valmistettujen juomien valmistamiseen ja kehittelyyn. Jopa 90 prosenttia yrityksen tuotannosta on luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettuja ja EU:n luomumerkkiin oikeutettuja luomutuotteita. 

Brewer's Special Belgian Wheat on suodattamaton vehnäolut, joka valmistetaan kotimaisista pilsner- ja vehnämaltaista. Belgialaisista Witbier-oluista poiketen sen humalointiin käytetään amerikkalaisia Cascade- ja Columbus-lajikkeita ja olut saa mausteisia vivahteita pomeranssista ja korianterista. 

Olut kaatuu lasiin runsaasti vaahdoten. Se on väriltään kauniin vaalean kullankeltaista ja puhdasta, aavistuksen utuista. Päälle muodostuu muutaman sentin paksuinen pienikuplainen ja puhtaan valkea vaahtokruunu, joka laskeutuu melko nopeasti.

Tuoksu on runsaan hedelmäinen ja hieman hiivainen. Hedelmäisyys tuo mieleen banaanin ja persikan, mutta oluen lämmetessä esiin nousee myös häivähdyksiä sitruksista ja appelsiinin kuoresta. Siinä on myös mausteita, korianteria ja neilikkaa sekä aavistus makeaa leipää. Todella miellyttävä tuoksu.

Ensimaku tuntuu hedelmäiseltä ja hieman yrttiseltä, melko kevyehköltä ja varsin raikkaalta. Banaani hallitsee hieman kokonaisuutta ja saa seuraansa hieman simaista makeutta, sitruksia ja appelsiininkuorta, persikkaa sekä vehnäleipää. Olut on kevyehkön keskitäyteläinen ja tasapainoinen. Hiilihappoja on reilusti, mutta ne sopivat hyvin tähän virkistävään olueen. Hieman yllättäen miedoille oluille tyypillinen vetisyyskin jää varsin hyvin piiloon. Olut jättää viipyilevän kypsän hedelmäisen ja maltaisen, hieman hiivaisen, ananaksisen ja mustapippurisen jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena Brewer's Special Belgian Wheat on varsin pätevä witbier voltteihinsa nähden. Siinä on olut tyylille tyypillistä makua ja aromia, vaikka humalointi hoituukin Ameriikan malliin. Kaikinpuolin mainio janonsammuttaja ja terassijuoma tulevaa kesää ajatellen. Yksi parhaista maistamistani marketeista löytyvistä vehnäoluista. Mikä parasta, se irtoaa oikein edulliseen hintaan. 

Kouluarvosana: 8+ Erinomainen mieto Witbier.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Alue: Suomi, Mikkeli
Oluttyyppi: Vehnäolut, Witbier
Maltaat: Pilsner, Vehnä
Humalat: Cascade, Columbus
Alkoholi: 4,7%
Pullo: 0,33 l tlk
Hinta: 2,15e S-Market 20.11.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti