torstai 9. maaliskuuta 2017

Suomalaiset oluet: Pyynikin Sessio Stout

Pyynikin Sessio Stout


Viikon neljäs olut tulee Tampereelta ja sen valmistuksesta vastaa vuonna 2013 perustettu Pyynikin Käsityöläispanimo. Se on aikaisempien Mufloni IPAn, Teerenpeli RuisrIPAn ja Saimaan Brewer's Special Belgian Wheat oluiden tapaan saatavilla varsin laajasti maitokaupoista. Pyynikin Sessio Stout on osa kuusi osaista Sessio-maistelusarjaa.

Lähes musta, colamaisen mustanruskea ja sameahko olut kaatuu lasiin todella reilusti vaahdoten. Edes puolet pullon sisällöstä ei mahdu lasiin varovaisella kaadollakaan. Päälle muodostuva hieman höttöinen, osin pienikuplainen vaalean maitokahvin värinen vaahto laskeutuu hiljalleen ohuemmaksi kerrokseksi, mutta kestää pitkään.

Tuoksu on paahteinen ja paahtomaltainen, tuoden mieleen vahvan kahvin, kuten espresson tai nokipannukahvin sekä lakritsan. Taustalla häivähtää myös hieman savuisia ja kypsän marjaisia sekä saaristolaisleipäisiä ja tumman suklaisia vivahteita.

Ensimaku on paahteisen maltainen, hieman nokinen ja savuinen, mutta kääntyy hyvin nopeasti varsin vetiseksi. Kielellä on kahvia ja suolaista lakritsaa sekä hieman makeahkon sävytteistä mallasta ja suklaata sekä häivähdyksiä kotikaljasta ja saaristolaisleivästä, jopa turpeesta. Humalointi tuntuu kevyenä, hieman sitrusmaisina ja punamarjaisina häivähdyksinä. Valitettavan kevyt ja liian vetinen suutuntumata ollakseen edes hyvä. Maltillisesti hiilihapotettu, mutta hieman pistävän poreilevaa, mikä tuo kokonaisuuteen raikkautta. Ikävä kyllä jälkimaku on lyhyt, hieman tahmaisen lipevä, paahteinen, salmiakkinen, mokkainen ja aavistuksen suklainen. Humalan katkerot tuntuvat hieman lopussa.

Kaunis ja houkutteleva olut, jonka tuoksukin on oikein mainio - riittävän runsas ja tasapainoinen. Makuakin löytyy, mutta ikävä kyllä auttamattoman ohut mallaspohja vie oluelta rungon ja vaikutelma on aivan liian kevyt ja vetinen. Kaiken lisäksi maku on lyhyt. Samalla rahalla löytyy parempiakin oluita, jopa Pyynikin Sessio-sarjastakin. Ei jatkoon.

Kouluarvosana: 7- Liian vetinen ja ohut runkoinen stout.
Hinta-laatusuhde: Heikko - maitokaupoista löytyy parempaakin.

Jotain pientä infoa: 

Alue: Suomi, Tampere
Oluttyyppi: Stout
Maltaat: Pale Ale, Black, Chocolate, Roasted Barley
Humalat: Challenger, EKG, Target
Alkoholi: 4,2%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 2,75e Lidl 12.1.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti