lauantai 8. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen oluet: Mallaskosken Black IPA

Mallaskosken Panimo Black IPA

Seinäjokelaisen Mallaskosken Panimon historia on kiitettävän pitkä ja yltää 1920-luvulle, jolloin Johan Wallenius aloitti juomien valmistuksen. 1960-luvulla Mallaskosken tehtaan omistajat vaihtuivat tiuhaan tahtiin ja lopulta se päätyi Hartwallin käsiin, kunnes tämä juomajätti päätti lopettaan tehtaan toiminnan. 1990-luvun lopussa toiminta alkoi Mallaskosken Panimo-nimellä ja ensimmäiset oluet valmistuivat vuonna 1999.

Nyt vuorossa on Mallaskosken Black IPA. Panimo kertoo sivuillaan, että Black IPA -oluet ovat joko stoutmaisen paksuja, jopa raskaita tai sitten Indian Pale Ale tyylisiä ja mahdollisimman keveitä. Tämän oluen pitäisi edustaa jälkimmäistä tyyliä. Sen valmistuksessa käytetään Pale Ale-, Crystal-, Chocolate-, Carafa Special- ja Black-maltaita. Humalointi hoituu puolestaan Amarillon, Simcoen ja Chinookin voimin. 

Olut on aavistuksen utuista ja väriltään lähes mustaa, syvän tummanruskeaa ja hieman colamaisesti punertavaa. Sen päälle muodostuu kohtuu runsas, mutta nopeasti laskeutuva beigen värinen, tiiviin pienikuplainen vaahtohuppu, joka ei jätä juurikaan pitsiä kadotessaan.

Tuoksu on maltainen ja sopivan paahteinen. Siinä on hieman kahvia ja lakritsaa sekä tummaa, kitkerää suklaata. Humalointi erottuu puolestaan kevyen kukkaisena ja sitrusmaisena, miellyttävän ja pehmeän aromikkaana. Yleisilmeeltään tuoksu on hieman stoutin mieleen tuova, mutta IPAmaisella humaloinnilla. Houkutteleva ja tasapainoinen.

Ensimaku on varsin paahteinen - paahtomallasta, paahteista kahvia ja hieman tummaa suklaata. Kielellä on hieman kaakaoisia ja suolaisen lakritsaisia häivähdyksiä, joiden takaa erottuu kevyen yrttisiä, mausteisia ja havuisia häivähdyksiä sekä jännittävästi taustalla pysyttelevää sitrushedelmää, kuten greippiä ja sitruunaa - sopivasti makeaa ja hapanta. Humalan katkerot pysyttelevät taustalla ja tuntuvat turhan kevyesti. Suutuntumaltaan kevyehkön keskitäyteläinen olut, jossa humalat ja mallaspohja ovat hyvässä tasapainossa. Hiilihapot ovat maltillisia ja niitä jääkin kaipaamaan hieman lisää. Lopussa kielellä on makeahkoa kypsää greippiä, miellyttävää paahteisuutta, kahvia ja hieman suklaata. Suu ehtii kuivahtaamaan lyhyen jälkimaun aikana, jolloin katkerot astelevat esiin. 

Black IPA on minulle hieman vieraampi oluttyyli, eikä sen edustajia ole tullut pahemmin maisteltua. Mallaskosken Black IPA on kuitenkin positiivinen yllättäjä - siinä yhdistyvät jännittävällä tavalla stoutille ja porterille tyypilliset tummat ja paahteiset sävyt sekä India Pale Alen raikas humalointi. Tämä olut on kaikin puolin tasapainoinen ja maistuva, mutta humalan katkeroita voisi löytyä runsaamminkin. Oluen hintakin on Alkossa ihan kohtuu hyvissä luvuissa.


Mallaskosken Black IPA saa maistuvan parin lampaankareesta, punaviinikastikkeesta, palsternakkapyreestä ja paistetuista siitakesienistä. Oluen makumaailmasta löytyvät paahteiset ja maltaiset piirteet sopivat hyvin lautaselta löytyviin makuihin, vaikka oluen paahteisuus tuntuukin välillä korostuvan hieman liiaksi. Humalien aromit puolestaan tuovat kokonaisuuteen mukavasti raikkautta. Black IPA on erilainen vaihtoehto pääsiäispöytään, etenkin mikäli hakusessa on kevyempi ja kuivempi tumma olut.

Kouluarvosana: 8+ Oikein maistuva IPA.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - olut on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Alue: Suomi, Seinäjoki
Oluttyyppi: Ale, Black IPA
Maltaat: Pale Ale, Crystal, Chocolate, Carafa Special, Black
Humalat: Amarillo, Simcoe, Chinook
Alkoholi: 6,5%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,48e Alko 24.2.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti