tiistai 4. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen viinit: Faustino Crianza

Faustino Crianza 2013

Pääsiäinen lähestyy ja seuraavaksi vuorossa onkin muutama viini ja olut vinkki pääsiäislampaan kaveriksi. Klassisia viinejä lampaan seuraan löytyy etenkin Espanjan Riojasta, Ranskan Bordeaux'sta ja Barossan laaksosta Australiasta, mutta myös muilta viinialueilta löytyy oikein hyviä vaihtoehtoja. Ensimmäinen lammas viini on varmasti monelle tuttu, kympin riojalainen - Faustino Crianza.

Bodegas Faustino on Eleuterio Martínez Arzokin vuonna 1861 perustama viinitalo. Nimellä Faustino talo on kulkenut kuitenkin vasta vuodesta 1957. Se lukeutuu Riojan suurimpien viinintuottajien joukkoon ja sen omistuksessa on nykyisin myös kaksi muuta viinitaloa Riojan alueella; moderneja riojalaisia tuottava Marqués de Vitoria ja hyvin pitkään yli määräysten viinejään kypsyttävä Campillo. Lisäksi Faustino omistaa viinitalot La Manchan, Navarran ja Ribera del Dueron alueilla.

Faustinon viineihin käytettävät rypäleet kasvavat talon omilla 650 hehtaarin viinitarhoilla, jotka sijaitsevat Rioja Alavesan alueella Laguardian ja Oyón kaupunkien välillä. Kaikki talon viinit valmistetaan omien tarhojen rypäleistä. Faustinon kellareihin mahtuu kypsymään kerralla jopa 25 000 tynnyriä ja 9 miljoonaa pulloa viiniä. Tärkeimmillä asiakkailla, kuten Espanjan kuningasperheellä on myös varattu kellareissa omia viinikomeroita.

Faustino Crianza valmistetaan Tempranillo-lajikkeesta ja rypäleet tulevat talon omilta viinitarhoilta. Valmistuksen ja tuotannon eri vaiheet suoritetaan perinteisin menetelmin ja viiniä kypsytetään 15 kuukauden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini kypsyy vielä muutaman kuukauden pulloissa ennen myyntiin laskua. 

Viini on väriltään tuoreen mustanpunaista ja melko syvän sävyistä. Se vaalenee lasin reunoja kohti vaalempiin rubiininpunaisiin sävyihin.

Melko runsas ja vivahteikas tuoksu on tyypillistä Riojaa ja persoonallisuutta voisi löytyä enemmänkin. Siinä on mehukasta tummaa hedelmää, etenkin luumua sekä kypsytyksen tuomia tammisia ja paahteisia sävyjä, makeaa mausteisuutta ja vaniljaa. Taustalta erottuu myös häivähdyksiä kahvista, tallista ja nahasta sekä kuivatuista hedelmistä. 

Keskitäyteläinen, hyvin hedelmäpainotteinen maku, jossa korostuvat etenkin kypsän hedelmäiset, hapankirsikkaiset ja karpaloiset vivahteet. Myös tammi on selkeästi läsnä paahteisin, nahkaisin, mausteisin ja vaniljaisin vivahtein, minkä lisäksi kieleltä löytyy hieman yrttisiä häivähdyksiä, kuten tilliä. Varsin pehmeät tanniinit ja hedelmäinen hapokkuus tuovat viinille hyvän rungon ja ryhdin. Keskipitkä jälkivaikutelma on kuivahko, hennon nahkainen, makean mausteinen ja kuivatun hedelmäinen.

Faustino Crianza on sitä mitä Alkon kympin riojalaiselta voi odottaa - laadukas, mutta hieman persoonaton viini. Kokonaisuutena siis varsin pätevä nuori Crianza, mutta ei mitenkään erityisen mielenkiintoinen. Oman pullonihan ostin hintaan, johon Alkosta ei ikävä kyllä löydy ensimmäistäkään hyvää viiniä. Faustino Crianza on oikein mainio yleisviini liharuoille, niin talven tuhdeille pataruoille kuin kesäkauden grilliherkuille.


Viini sopii myös pääsiäisen lammasherkkujen seuraan ja tällä kertaa se sai seurakseen lampaan karetta, vahvaa punaviinikastiketta, palsternakkapyreetä ja paistettuja siitakesieniä. Viini maistuu mainiosti roseen lihan kanssa ja punaviinikastike kruunaa kokonaisuuden. Myös siitakkeet ja palsternakkapyree sopivat viinin makumaailmaan. Tasapainoinen ja herkullinen, ei ehkä hienostunein, mutta oikein toimiva yhdistelmä.

Kouluarvosana: 8 Laadukas perus Crianza.
Hinta-laatusuhde: 6,85e - Erinomainen - Alkosta ei löydy tähän hintaan yhtäkään näin laadukasta viiniä.
Hinta-laatusuhde: 10,00e - Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Faustino, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alavesa
Tyyli: Punaviini, Crianza
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 6,85e (4,80e + toimituskulut 2,05e) Decantalo 20.1.2017 (Alko 10,98e)

Samalta tuottajalta:
Faustino V Reserva 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti