perjantai 28. huhtikuuta 2017

Vapun kuplajuomat: Sumarroca Reserva Brut

Sumarroca Reserva Brut 2014

Vappuna on tapana nauttia kuohuvaa ja oikean viinin valinta on tämän juhlan kohdalla äärimmäisen helppoa. Jos aiot nauttia juoman piknikillä pahvi- tai muovimukista, valitse kuohuviini Alkon alimmilta hyllyiltä. Mikäli kaipaat hienostuneempaa vaihtoehtoa, valitse hieman laadukkaampi juoma astetta korkeammalta.

Penedèsin alueella Kataloniassa sijaitseva Bodegas Sumarroca on perheomisteinen viintalo, joka keskittyy tuottamaan cavaa ja valkoviiniä. Hieman enemmän tuottajan tarinasta löytyy Gran Reserva Brut Nature -viinin arviosta, mikäli se kiinnostaa.

Sumarroca Reserva Brut valmistetaan klassisista cava-lajikkeista, eli Macabeosta, Parelladasta ja Xarel.losta, jotka saavat seurakseen hieman Chardonnayta. Kaikki rypäleet tulevat talon omilta tarhoilta ja jokainen lajike käy viiniksi erillään. Käyminen tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa alhaisessa 14 asteen lämpötilassa ja vie noin 18 päivää. Tämän jälkeen viinit sekoitetaan ja pullotetaan, minkä jälkeen viini käy pulloissa toiseen kertaan. Viiniä kypsytetään pulloissa noin kahden vuoden ajan. 

Viini on väriltään vaaleaa vihertävän keltaista ja kirkasta. Kauniit pienet kuplat ovat runsaita ja pitkäkestoisia.

Tuoksu on freesi ja raikkaan hedelmäinen, hieman eksoottinenkin tuoden mieleen ananaksen, keltaiset luumut, litsin ja omenan. Häivähtääpä taustalla myös kevyttä, varsin hillittyä paahteisuutta. 

Erittäin kuiva maku on tuoksun tapaan tuore ja raikkaan, hieman trooppisenkin hedelmäinen. Kielellä on ananasta, omenaa, päärynää ja sitruksia. Paahteisuus on maun puolella läsnä selkeämmin kuin tuoksussa ja tuo mieleen mm. tuoreen ja paahdetun leipäisiä häivähdyksiä. Viini tuntuu kielellä aavistuksen kermaiselta ja kuplat pehmeiltä. Pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee kokonaisuudesta ryhdikkään. Pitkä jälkimaku kääntyy paahteisempaan suuntaan ja lopussa kielellä on kypsemmän sävytteistä hedelmää, mutta myös kirpeää sitruunankuorta, hieman greippiä sekä paahdettua pähkinää.

Sumarroca Reserva Brut on varsin miellyttävä ja tasapainoinen peruskuohari, ehkä hieman raikkaampi ja hillitymmän paahteinen, kuin useimmat saman hintaluokan cavat. Tästä johtuen viini on myös helpommin lähestyttävä, kuin paahteisemmat kaverinsa, minkä lisäksi hinta ja laatukin kohtaavat hyvin. Viini maistuu niin aperitiivina kuin malja- tai seurustelujuomana, mutta myös erilaisten kala- ja äyriäisruokien seurana. 

Kouluarvosana: 8,5 Miellyttävä, hillityn paahteinen cava. 
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Sumarroca, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Parellada (42%), Xarel.lo (24%), Macabeo (27%), Chardonnay (7%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,99e Alko 8.12.2016

Samalta tuottajalta:
Sumarroca Gran Reserva Cava Brut Nature 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti