keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Vapun kuplivat: Pongrácz Méthode Cap Classique Brut

Pongrácz Méthode Cap Classique Brut

Pongrácz on osa JC Le Roux -kuohuviinitaloa, joka on Etelä-Afrikan johtavan viinien, väkevien ja siidereiden valmistajan, Distell Group Limitedin omistuksessa. Nimensä Pongrácz saa unkarilaiselta aatelismieheltä ja upseerilta, Desiderius Pongráczilta, joka pakeni Etelä-Afrikkaan Unkarin kansannousun aikana vuonna 1956. Myöhemmin hän oli merkittävässä asemassa Etelä-Afrikan viiniteollisuuden kehittämisessä mm. vaikuttamalla laadukkaampien rypälelajikkeiden, kuten Chardonnayn, Sauvignon Blancin ja Pinot Noirin leviämiseen Etelä-Afrikassa. Hän myös puhui rypäleiden laadun puolesta määrän sijaan

Pongrácz Méthode Cap Classique Brut valmistetaan Chardonnay- ja Pinot Noir-rypäleistä, jotka kerätään käsin merituulien viilentämiltä tarhoilta Western Capen alueella. Rypäleiden puristamisen jälkeen mehun annetaan levätä, ennen viileässä lämpötilassa terästankeissa tapahtuvaa käymistä. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen, minkä jälkeen seuraa toinen käyminen pulloissa. Tämän jälkeen viini kypsyy pulloissa sakan päällä, kunnes sakka poistetaan ja pullot korkitetaan uudelleen. Ennen myyntiin laskua viini saa levätä vielä 2-4 kuukauden ajan viileissä kellareissa. 

Vaalean kullankeltainen, melko intensiivinen ja kaunis, kaikin puolin puhdas ulkoasu, jota runsaat pienet ja pitkään kestävät kuplat korostavat hienosti.

Tuoksu on melko runsas ja pääroolin vie paahteisuus, joka tuo mieleen briossin ja vasta paahdetun leivän. Sen takaa löytyy myös hedelmäisiä, omenaisia ja persikkaisia sekä sitrusmaisia vivahteita. Häivähtääpä taustalla myös hieman makeahkoa mausteisuutta.

Kuiva maku seurailee tuoksua miellyttävän paahteisena ja kielellä on niin leipää kuin hienostuneen pähkinäisiä vivahteita sekä hentoa mausteisuutta, keltaisia hedelmiä, kuten luumua, persikkaa ja aprikoosia sekä sitruksia ja kevyttä mineraalisuutta. Viini on suutuntumaltaan pyöreän kermainen ja kuplat pehmeitä. Pirteä hapokkuus tuo kokonaisuuteen hienon ryhdin ja yleisilme on tasainen. Viipyilevä jälkimaku tarjoilee paahteisia häivähdyksiä, kypsiä hedelmiä ja sitruksia, sitruunan kuorta ja omenan kotaa sekä hienoista mineraalisuutta.

Kokonaisuudessaan Pongrácz on tasapainoinen ja hyvin tehty kuohuviini - sillä on hyvä ryhti ja se tuntuu kevyeltä, vaikka kieleltä löytyykin täyteläistä kermaisuutta. Chardonnay tuo viiniin uudelle maailmalle tyypillisesti runsaasti trooppista hedelmää, mistä johtuen viinin myös huomaa tulevan Euroopan ulkopuolelta vaikka silmät sidottuna. Olen lukenut jostain, että tämä viini olisi melkein kuin samppanjaa, mutta ei - tästä puuttuu samppanjan tyylikkyys, tasapainoisuus ja hienostuneisuus. Viinin hinta on Alkossa hieman turhan korkea. Pongrácz on kuitenkin yleispätevä vaihtoehto aperitiiviksi, miksei myös maljajuomaksi ja vapun viettoon.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapainoinen kuohuviini.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: DistellPongrácz, WO Western Cape
Alue: Etelä-Afrikka, Western Cape
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Pinot Noir (60%), Chardonnay (40%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 14.1.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti