perjantai 5. toukokuuta 2017

Parsaa ja Sancerrea: Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Blanc

Henri Bourgeois Sancerre Les Baronnes Blanc 2015

Henri Bourgeois on varmasti kaikille Loiren alueen viineihin tutustuneille tuttu nimi, onhan kyseessä varsin vaikuttava tuottaja. Kerroin viinitalon tarinasta hieman enemmän Petit Bourgeois Sauvignon Blanc -viinin kohdalla, joten en ala toistamaan itseäni liiaksi.

Sancerre Les Baronnes Blanc valmistetaan Chavignolin ja Sancerren kukkuloiden rinteiltä kerätyistä rypäleistä. Tarha ovat maaperältään savea ja kalkkia ja köynösten ikä vaihtelee 20 ja 40 vuoden välillä. Käyminen tapahtuu 15-18 asteen lämpötilassa terästankeissa, minkä jälkeen viini saa kypsyä viiden kuukauden ajan sakkojen päällä.

Kaunis ja melko intensiivinen, mutta vaalea kullankeltainen, kirkas ja puhdas väri taittuu hennosti vihertäviin sävyihin.

Raikas, aromaattinen ja melko intensiivinen, toisaalta hyvinkin hillitty tuoksu on tasapainoinen ja miellyttävä. Esiin nousee lajikkeelle tyypillistä aromikkuutta, kuten herukanlehtiä, valkoherukkaa ja karviaista sekä raparperiä ja hillityn yrttisiä, hieman nokkosta ja vasta leikattua ruohoa muistuttavia vivahteita. Taustalla häivähtää lisäksi sitrushedelmäisiä, kivisen mineraalisia ja hennon mausteisia vivahteita sekä hieman vihreää parsaa.

Kuiva maku on tuoksun tapaan aromaattinen ja intensiivinen, melko täyteläinen, mutta kuitenkin osittain keveä ja mukavan raikas. Kielellä on sitruksia ja limettiä, herukanlehtiä ja yrttejä sekä vasta leikattua ruohoa. Sitrusten lisäksi hedelmäinen puoli tuo mieleen passion hedelmän, karviaisen, herukat, raparperin ja kirpeän vihreän omenan sekä hieman eksoottisemman mangoisia ja aprikoosisia häivähdyksiä. Lisäksi kielellä on kevyen mausteisia vivahteita ja kivistä mineraalisuutta. Viinin runsas ja pirteän sävytteinen hapokkuus tuo kielelle erinomaisen ryhdin ja tasapainottaa kokonaisuutta hienosti. Hapokkuus nostaa myös veden kielelle loppua kohden ja lopusta löytyy myös sitrusmaista hedelmää, miellyttävää mineraalisuutta, hieman päärynää ja mausteisia häivähdyksiä. 

Sancerre Les Baronnes Blanc on hyvin runsas, mutta hillitty - elegantti ja hienostuneen herkkäarominen viini. Uskomattoman tasapainoinen ja hienostunut Sauvignon Blanc, hieno ja ryhdikäs rakenne sekä raikas ja kevyt, mutta täyteläinen olemus. Ero aikaisemmin esiteltyyn Petit Bourgeois Sauvignon Blanciin on merkittävä, mutta onhan samaan hintaan irtoava pullokin puolta pienempi. Laadukas viini maistuu sellaisenaan tai aperitiivina, mutta toimii loistavasti myös parsan seurassa. Miksei myöt Sauvignonin muut klassiset parit, kuten kala- ja äyriäisruoat, jopa hummeri.


Viini sai hienon parin keitetystä parsasta ja hollandaise-kastikkeesta. Viinin sitrusmaiset, yrttiset ja vihreät sävyt sekä mineraalisuus sopivat hienosti parsan hienoon makuun. Viinin hapokkuus puolestaan tasapainottaa hyvin kastikkeen rasvaisuutta. Todella herkullinen ja miellyttävä, pehmeä ja tasapainoinen klassinen ruoan ja viinin yhdistelmä. Suosittelen lämpimästi.

Kouluarvosana: 9 - Elegantti ja hienostunut viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Henri Bourgeois, AOC Sancerre
Alue: Ranska, Loire, Sancerre
Tyyli: Valkoviini, Sancerre
Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 11,60e Alko 24.2.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti