maanantai 5. kesäkuuta 2017

Toscanan punaviinit: Villa Puccini

Villa Puccini 2012

Castellanin perhe on tuottanut viinejä Toscanan alueella lähes sadan vuoden ajan. Perheen omistuksessa on yli 1000 hehtaaria maita kuudella eri tilalla Chiantin, Chianti Classicon ja Maremman alueilla, joista reilut 200 hehtaaria on viinitarhoja. Tuotannossa hyödynnetään nykyaikaisia viininvalmistustekniikoita perinteitä unohtamatta.

Villa Puccini valmistetaan Sangiovese- ja Merlot-lajikkeista, joista ensin mainittua käytetään 90 prosenttia ja jälkimmäistä loput kymmenen. Viini on IGT-luokiteltu, mikä takaa alkuperän, mutta sallii kansainvälisten lajikkeiden, eli tässä tapauksessa Merlot'n käytön toisin kuin DOC-luokitus. Viini valmistetaan perinteisiä menetelmiä kunnioittaen ja sitä kypsytetään tammitynnyreissä muutaman kuukauden ajan. 

Viini on väriltään syvän rubiininpunaista violetein vivahtein. Väri vaalenee lasin reunoja kohti verenpunaisiin sävyihin. 

Tuoksu on alkuun tumman hedelmäinen, luumuinen, kirsikkainen ja karhunvatukkainen. Viinin saadessa ilmaa tuoksusta erottuu selkeämmin myös yrttisiä vivahteita sekä kypsytyksen tuomia makean mausteisia ja kevyen paahteisia sävyjä. Taustalla häivähtää myös kuivattuja kirsikoita ja viikunoita sekä karvasmantelia ja amarettoa.

Keskitäyteläinen maku on tuoksun tapaan tumman hedelmäinen ja miellyttävän tamminen. Kielellä on kirsikoita, karpaloita ja mustaherukoita sekä tammen tuomia paahteisia ja mausteisia vivahteita. Häivähtääpä kielelläkin aavistus karvasmantelista. Viini on suutuntumaltaan varsin paksu ja saa hyvän selkärangan pehmeistä tanniineista ja mukavasta hapokkuudesta. Kielelle jää viipyilemään kypsän ja tumman hedelmäisiä, puolukkaisia, hennon paahteisia ja mausteisia vivahteita. 

Villa Puccini on mukavan vivahteikas ja tasapainoinen, miellyttävä ja harmoninen viini. Etenkin tuoksun osalta, sillä maku ei yllä aivan samalle tasolle. Tästä huolimatta kokonaisuus on hyvä ja kyseessä on oikein mainio arkiviini. Viinillä on hyvä hapokkuus, joten se voisi sopia hyvin tuhdimpien, tomaattipohjaisten pastaruokien, kuten Bolognesen seuraan, mutta myös vaaleiden liharuokien, kuten kanan ja possun kaveriksi.


Puccini sai seurakseen porsaan sisäfileetä, perunamuusia ja uunijuureksia, mikä osoittautui oikein toimivaksi yhdistelmäksi. Pelkän possun kanssa viini tuntui alkuun hieman kovalta, mutta maku pehmeni loppua kohden. Possun ja juuresten kanssa yhdistelmä olikin sitten jo mitä mainioin - hyvin herkullinen ja maistuva pari valjakko. Tämä ruoka ei ole ehkä tähän vuoden aikaan sopivin, mutta hyvä pari tälle viinille.

Kouluarvosana: 8 Tasapainoinen ja miellyttävä viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Tuottaja ja luokitus: Castellani, IGT Toscana
Alue: Italia, Toscana
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Sangiovese (90%), Merlot (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,99e Alko 20.10.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti