keskiviikko 23. elokuuta 2017

Yli 10-vuotias riojalainen valkoviini: Viña Gravonia

Viña Gravonia Crianza 2006

Nyt vuorossa on hieman pidempi teksti, sillä vuorossa on todella mielenkiintoinen viini ja tuottaja. Mikä tässä sitten on niin erityisen mielenkiintoista? Ainakin se, että tätä valkoista Riojan Crianza-luokiteltua viiniä on kypsytetty pidempään mitä Gran Reserva-luokitus vaatii ja viinin valmistaa yksi Riojan kolmesta vanhimmasta viinitalosta.

R. López de Heredia Viña Tondonia sijaitsee Rioja Altan alueella historiallisessa Haron kaupungissa ja on kaupungin vanhin viinitalo. Don Rafael López de Heredia y Landeta perusti talon vuonna 1877 ja nykyisin sitä johtaa jo perheen neljäs sukupolvi. Talolla on tiukat laatuvaatimukset ja esimerkiksi kaikki viineihin käytettävät rypäleet tulevat omilta tarhoilta, millä taataan rypäleiden korkea laatu. López de Heredia ei ole koko pitkän historiansa aikana käyttänyt kertaakaan muilta viljelijöiltä ostettuja rypäleitä. Lisäksi sadonkorjuu tapahtuu aina käsin, jotta jokainen rypäleterttu säilyy vahingoittumattomana. Myös viinitarhojen hoito, rypäleiden tarkka valinta ja pitkä kypsytys tammitynnyreissä talon maanalaisissa kellareissa ovat merkittävässä roolissa valmistusprosessissa.

Käyminen tapahtuu suurissa tammisammioissa perinteisin menetelmin ilman lisättyä hivaa. Kypsytys puolestaan amerikkalaisesta tammesta valmistetuissa 225 litran tynnyreissä. López de Heredia on yksi harvoista viinitaloista, joka valmistaa itse kaikki käyttämänsä tammitynnyrit. Tammen käyttö on taitolaji etenkin kun valkoviini on useiden vuosien ajan kosketuksessa tammen kanssa. Tammen aromit ja maut voivat olla liiankin hallitsevia ja viini hyvin epätasapainoinen. Tämä ongelma ratkeaa, kun viini saa levätä kypsytyksen jälkeen vielä useamman vuoden ajan pullossa, jolloin tammen terävät särmät pyöristyvät ja viini saavuttaa toivotun tasapainon.

López de Heredia omistaa neljä viinitarhaa, jotka levittäytyvät 170 hehtaarin alalle. Näistä tunnetuin on vuosien 1913 ja 1914 välillä istutettu yli 100 hehtaarin Viña Tondonia. Tämän tarhan rypäleistä valmistuvat Viña Tondonia Reserva viinit sekä huippuvuosien Gran Reservat. Kolme muuta tarhaa, Cubillo, Bosconia ja Zaconia sijaitsevat erillään Tondoniasta, mutta kuitenkin viinitalon läheisyydessä.

Zaconia on 24 hehtaarin kokoinen viinitarha, joka sijaitsee 200 metrin päässä viinitalolta Ebro-joen rannalla. Tarhalla viljellään ainoastaan valkoista Macabeo-lajiketta, eli riojalaisittain Viuraa. Köynökset ovat keskimäärin 45-vuotiaita ja kasvavat köyhässä ja kalkkipitoisessa maaperässä. Käyminen tapahtuu tammisammioissa ilman kuorikontaktia ja lisättyä hiivaa. Gravoniaa kypsytetään neljän vuoden ajan tammitynnyreissä. Viinin kirkastamiseen käytetään tuoretta kananmunan valkuaista, minkä jälkeen viini pullotetaan ilman suodatusta ja sitä kypsytetään pullossa vielä useamman vuoden ajan. Vuosikerta 2006 oli Riojan alueella erittäin hyvä ja Gravoniaa valmistui tuolloin 50 000 pulloa. 

Viinin väri on todella intensiivinen ja syvä, kehittyneen kullankeltainen, varsin tummahko ja kaikin puolin puhdas. Kaunis ja houkutteleva ulkoasu.

Tuoksu on alkuun hyvin sulkeutuneen oloinen ja viini vaatiikin dekantointia avautuakseen täyteen loistoonsa. Avauduttuaan tuoksu tarjoilee aromaattisen ja tyylikkäästi kehittyneen, hyvin moniulotteisen ja vivahteikkaan paketin erilaisia aromeja. Aluksi siitä erottuu etenkin tammisia ja paahteisia sävyjä sekä sherryn mieleen tuovaa oksidoituneisuutta, mutta hiljalleen esiin nousee myös hennon toffeisia ja hunajaisia häivähdyksiä. Hedelmäisyys on kypsän sävytteistä ja tuo mieleen persikan, aprikoosin ja päärynän sekä kuivatun aprikoosin, mutta myös hieman tuoreempaa sitrusta, etenkin appelsiinia. Erottuupa siitä myös hentoa pähkinäisyyttä ja makeita mausteita, kuten vaniljaa ja kamomillaa sekä hieman suolaisuutta ja hentoa kukkaisuutta.

Kuiva maku on tuoksun tapaan hyvin kehittynyt, vivahteikas ja moniulotteinen. Kielellä on alkuun hieman sherrymäistä hapettuneisuutta ja tammea, ei sellaista hyökkäävää ja päällekäyvää, vaan vuosien aikana hienosti osaksi kokonaisuutta muovautunutta ja pehmeää. Se erottuu paahteisina, pähkinäisinä, mantelisina ja mausteisina, tuoksun tapaan vaniljaisina ja kamomillaisina vivahteina. Lisäksi siinä on keltaista kypsää hedelmää ja kuivattua aprikoosia, valkoista persikkaa ja nektariinia sekä tuoreempaa appelsiinia ja kirpsakkaa greippiä. Taustalla on myös yrttisiä vivahteita, miellyttävää mineraalisuutta sekä kevyttä kukkaisuutta ja hieman kermaisuutta.

Viini on yllättävän täyteläinen ja hieman öljyinenkin ja muistuttaa rungon ja rakenteensa puolesta enemmän puna- kuin valkoviiniä. Pehmeä, mutta yli kymmenen vuoden ikään nähden runsas ja eloisa hapokkuus tuo kokonaisuuteen hieman raikkauden tuntua ja hyvän ryhdin, kun taas tammen tuomat selkeät, joskin samettiset tanniinit tekevät viinistä runsaan. Pitkään viipyilevä, miellyttävä ja kiehtova, monitahoinen jälkimaku toistaa runsasta aromien kirjoa ja lopussa on mm. kuivattua aprikoosia ja vaniljaista mausteisuutta.

Gravonia on hyvin persoonallinen ja kiehtova valkoviini, jonka nauttiminen vaatii malttia, sillä se vaatii aikaa avautuakseen täyteen loistoonsa. Parhaiten eron huomaa haistamalla ja maistamalla viiniä heti avaamisen jälkeen ja tämän jälkeen vaikka puolen tunnin välein, jolloin eroa ei voi olla huomaamatta. Tämä on viini joka täytyy kokea itse, sillä tälläisen viinin yksityiskohtainen kuvailu on todella vaikeaa. Alkosta ei saa yhtään näin jännittävää viiniä samaan rahaan, tuskin edes alle 30 euron hintaluokassa. Gravonia sopii hienosti nautiskeltavaksi kaikessa rauhassa, mutta varmasti myös monipuolisesti erilaisten ruokien kumppanina.

Kouluarvosana: 9,5 Hienosti kehittynyt, tyylikkäästi ikääntynyt viini.
Hinta-laatusuhde: Täydellinen - lähes ilmaista tähän hintaan.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: R. López de Heredia Viña Tondonia, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alta, Haro
Tyyli: Valkoviini, Crianza
Rypäleet: Viura (Macabeo) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,85e (12,80e + toimituskulut n. 2,05e) Décantalo 20.1.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti