torstai 26. lokakuuta 2017

Portviiniä: Graham's LBV Port 2011

Graham's Late Bottled Vintage Port 2011

Jatketaan Six Grapesin jälkeen vielä toisella Graham'sin portviinillä ja vuoroon pääsee talon Late Bottled Vintage Port vuosikertaa 2011. Olen kirjoittanut aikaisemmin tämän viinin vuosikerrata 2009. Termi "Late Bottled Vintage" tulee myöhäisestä pullotus ajankohdasta ja siinä missä Graham'sin vuosikerta portviinit viettävät ensin kaksi vuotta tynnyreissä ja kypsyvät tämän jälkeen pulloissa, LBV:t viettävät tammitynnyreissä neljästä kuuteen vuoteen, minkä jälkeen on pullotuksen vuoro. Toisin kuin vuosikertaportit, LBV on valmis juotavaksi heti ostamisen jälkeen, eikä sitä tarvitse dekantoida. 

Intensiivinen ja tumman puhuva, syvän rubiininpunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti kirsikanpunaisiin sävyihin.

Runsas ja intensiivinen tuoksu on varsin lämmin ja pääosan vie tumman sävytteinen hedelmäisyys, kirsikat, karhunvatukat ja mustaherukat sekä luumut ja viikunat. Erottuupa siitä myös makean mausteisia, hennon paahteisia ja kaakaoisia häivähdyksiä. Kun jaksaa etsiä, voi tuoksusta erottaa myös häivähdyksiä kuivatuista hedelmistä. 

Makea ja tiiviin täyteläinen maku on tumman hedelmäinen, karhunvatukkainen, kirsikkainen ja mustaherukkainen sekä hieman kirsikkahilloinen. Kielellä on myös mausteisia ja hieman pippurisia sekä kevyen tammisia ja kaakaoisia vivahteita, hieman savua ja aavistus eukalyptusta. Korkea alkoholipitoisuus ja makeus tekevät viinin rakenteesta ja rungosta varsin tiiviin ja tuhdin täyteläisen. Hapokkuus riittää tuomaan kielelle tasapainoa ja hieman kireät tanniinit voimaa. Lopussa kielellä on kuivattua luumua ja taatelia, rusinaa, kirsikkalikööriä ja eukalpytysta sekä hieman liikaa alkoholin poltetta, joka kuitenkin lämmittää mukavasti. 

Graham'sin LBV vuosikertaa 2011 on vivahteikas ja miellyttävä, mutta osin hieman särmikäs viini. Se tuntuu hetkittäin kielellä hieman rosoiseltakin, mutta pehmenee hiljalleen ja jättää jälkeensä lämmittävän tunteen. Mielestäni vuosikerta 2009 oli hieman pehmeämpi, mutta eipä tässäkään sen suurempia puutteita ole. Suklaiset jälkiruoat ja sinihomejuustot maistuvat todennäköisesti mainiosti tämän viinin seurassa. 


Viini maistui mainiosti suklaafondantin, vaniliajäätelön ja vadelmakastikkeen kanssa. Se sopii hienosti tumman suklaan makuun, eikä vierasta jäätelöä tai kastikettakaan. Yhdistelmä on tasapainoinen ja miellyttävää ja viinin särmikkyyskin pehmenee mukavasti.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas LBV port.
Hinta-laatusuhde: 6,00e - Hyvä - hintansa arvoinen.
Hinta-laatusuhde: 21,90e - Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Symington Family Estates, Graham's
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, Late Bottled Vintage Port
Rypäleet: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão
Pullo: 0,20 l
Hinta: 6,00e* Systembolaget 14.11.2016 (Alko 2,99e 5cl (2012) & 21,90e 75cl (2012))

* Graham'sin viiden 20cl pullon pakkaus 30,00e.

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti