torstai 12. lokakuuta 2017

Riojan helmet: Viña Bosconia Reserva

Viña Bosconia Reserva 2005

Viña Cubillo Crianzan jälkeen vuoron saa Viña Bosconia Reserva. Tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat El Bosque tarhalta, joka sijaitsee Ebro-joen rannalla noin kilometrin päässä viinitalolta. Valtaosa tämän 15 hehtaarin tarhan köynöksistä on Tempranilloa, jonka lisäksi tarhalla viljellään pienempiä määriä Garnachaa, Mazueloa ja Gracianoa. Köynökset ovat keskimäärin 40 vuoden ikäisiä.

Vuosikerran 2005 Bosconia Reservaa valmistui 78 000 pulloa, vaikka tuottaja kertoo vuosituotannon vaihtelevan pääasiassa 20 000-48 000 pullon välillä. Sitä kypsytetään viisi vuotta amerikkalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä ja kirkastuksessa käytetään tuottajan tyyliin kananmunan valkuaista. Ennen myyntiin laskua viini lepää pulloissa vielä vähintään neljän vuoden ajan. Tämäkin viini voisi siis olla Gran Reserva tuottajan näin halutessa. El Bosque-tarhan sadosta valmistetaan parhaina vuosina myös 5 000-15 000 pulloa Viña Bosconia Gran Reserva-viiniä, jota kypsytetään Reservaa huomattavasti pidempään. Ensin 8-10 vuoden ajan tammitynnyreissä, minkä jälkeen käsin pullotettu ja korkitettu viini viettää vielä 10 vuoden ajan talon kellareissa ennen myyntiin pääsyä. 

Hyvin kaunis ja houkutteleva, intensiivinen ja syvä rubiininpunainen väri kääntyy reunoista kehittyneen tiilenpunaiseen.

Voimakas ja runsas arominen tuoksu on melko kehittynyt ja tuo mieleen kypsän hedelmäisiä, paahteisia ja nahkaisia vivahteita sekä setriä ja hieman vanhaa jalopuuta tai antiikkihuonekaluja muistuttavaa aromia. Siinä on vivahteita kypsistä kirsikoista, vadelmista ja mustaherukoista, mutta myös kuivattuja kirsikoita, kevyen mausteisia sävyjä, vaniljaa ja hieman kanelia sekä aavistus tinjamista ja rosmariinista. Erottuupa siitä myös aavistus tomuista maaperää ja kuivia lehtiä, hyvin hentoa kukkaisuutta, aavistus kahvia ja tupakkaa sekä hentoa lihaisuutta. 

Täyteläinen maku on myös kehittynyt ja moniulotteinen. Kielellä vilisee kypsytyksen ja iän tuomia paahteisia ja hennon tammisia vivahteita, jotka tuovat mieleen setrin, nahan ja hienoista mausteisuutta. Kielellä on myös maaperäisiä ja mineraalisia häivähdyksiä sekä aavistus balsamia. Hedelmäisyys on aluksi kypsää, runsaampaa ja makeahkoa, mutta kuivahtaa maun edetessä ja kielellä on kirsikoita, vadelmia ja verigreippiä sekä pirteää karpaloa, puolukkaa ja hieman mustaherukkaa. Tanniinit ovat melko pehmeät, mutta kuivakat ja tuovat yhdessä pirteän marjaisan hapokkuuden kanssa viinille hienon ja tasapainoisen rungon. Jälkimaku on viipyilevä ja kielelle jää hieman tomuista maata, aavistus suolaista mineraalisuutta, hentoa paahteisuutta ja savua.

Viña Bosconia on tyylikäs ja harmoninen viini, jonka uskoisin maistuvan jokaiselle Riojan viinien ystävälle. Se on uskomattoman vivahteikas ja moniulotteinen, hienosti kehittynyt ja tasapainoinen pakkaus. R. Lopez Herediasta on muodostunut tämän vuoden aikana yksi suosikki tuottajistani Espanjan suunnalta, sillä talon viinit edustavat hienosti klassista riojalaista tyyliä ja ovat harmonisia ja persoonallisia, mikä erottaa ne positiivisesti massasta. Dècantalosta tämä viini irtosi vieläpä todella edulliseen hintaan. Bosconia maistuu sellaisenaan näin viileään vuoden aikaan, mutta myös tummien liharuokien, etenkin lampaan kaverina uskoisin sen pärjäävän myös mallikkaasti.


Tällä kertaa ei tarjolla ollut kuitenkaan lammasta, joten täytyi tyytyä naudan sisäfileeseen. Pihvi sai lisäkseen pekonia, punaviinikastiketta ja kahteen kertaan friteerattuja lohkoperunoita. Medium-kypsä pihvi kesyttää viinin tanniinit ja vaikutelma onkin tasapainoinen. Lihan ja viinin liitto onkin lähellä täydellistä ja punaviinikastike kruunaa kokonaisuuden. Lohkoperunat nyt eivät aivan niin hyvin maistu, mutta ne voi onneksi syödä erikseen. Nam!

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen. 

Jotain pientä infoa:
R. López de Heredia Viña Tondonia, DOC

Tuottaja ja luokitus: R. López de Heredia Viña Tondonia, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alta, Haro
Tyyli: Punaviini, Reserva
Rypäleet: Tempranillo (80%), Garnacha (15%), Mazuelo, Graciano
Pullo: 0,75 l
Hinta: 18,91e (16,45e + toimituskulut n. 2,46e) Décantalo 16.4.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti