tiistai 17. lokakuuta 2017

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

Olen pitänyt aina Sierra Nevadan oluista, eikä tämä jenkkipanimo ole onnistunut aiheuttamaan tuotteillaan minulle vielä ensimmäistäkään pettymystä. Vuonna 1979 Chicossa Kaliforniassa perustettu ja siellä edelleen päämajaansa pitävällä Sierra Nevada Brewing Companylla tuotantolaitos myös Pohjois-Carolinan Mills Riverissä.

Olen kirjoittanut aiemmin blogin puolella panimon Narwhal ja Pale Ale -oluista, joista ensin mainittu on aivan mahtava imperial stout ja jälkimmäinen klassikko, jonka jokainen oluenystävä tuntee. Nyt vuorossa on Sierra Nevadan Torpedo Extra IPA, jonka mallaspuolesta vastaavat Two-row pale- ja Caramel-maltaat ja humaloinnista Magnum, Crystal ja Citra. Panimo lupaa katkeroita lupaavat 65 IBUa, kun Alkon mittaukset vain 58. Mutta sitten itse oluen kimppuun. 

Meripihkan keltainen tai hunajanoranssi olut kaatuu lasiin maltillisesti vaahdoten ja melko sameana. Päälle muodostuu luonnonvalkoinen, reilun sormen levyinen pilvimäisen pitsinen vaahtokruunu, joka asettuu nopeasti noin puolen sentin kerrokseksi ja suojaa olutta pitkään. Lasin reunoille jää runsaasti tiivistä pitsimattoa.

Tuoksu on runsas ja aromaattinen, makeahkon karamellimaltainen ja hieman toffeinen, häivähtääpä taustalla aavistus hunajaakin. Myös hedelmäisyys on pääosin makeahkoa, hieman eksoottista ja persikkaista, mutta myös hieman pirteämmän sitrusmaista ja runsaan greippistä. Lisäksi tuoksussa erottuu hienoista kukkaisuutta sekä mäntyistä, havuista ja aavistuksen pihkaista humalaa. 

Ensimaku on makeahko, karamellisen maltainen ja hieman toffeinen. Humalointi puree aavistuksen viiveellä ja pian kielellä onkin pihkaisen greippistä katkeroa. Lisäksi löytyy eksoottisempaa hedelmää, mangoa ja persikkaa, sitruksia, greippiä ja sitruunaa sekä mäntymetsäistä havuisuutta ja pihkaa, erottuupa taustalta myös aavistus pähkinää. Humalointi ei ole katkeroiden osalta liiallista, vaan juuri sopivaa tuoden tasapainoa makeahkolle mallaspohjalle. Suutuntumaltaan olut on melko täyteläinen ja aavistuksen öljyinen. Mallaspohja tuo hyvän rungon, hiilihappoisuus on keskivertoa ja melko pehmeää. Jälkimaku on alkua kuivakampi ja miellyttävän katkeroinen. Kielellä on lopussa hieman eksoottista mangoa ja persikkaa sekä havuja ja kuivakkaa puuta.

Torpedo Extra IPA on tyylipuhdas ja tasapainoinen, aromaattinen ja runsaudestaan huolimatta raikas olut. Herkullinen, makean katkera olut, josta ei voi olla pitämättä. Tietenkin jos kaipaa reilummin humaloitua olutta, kannattaa katselle skottipanimo BrewDogin tai jonkun muun tuotteita, mutta itselläni nämä yltiömäisesti humaloidut oluet ovat alkaneet jo tökkimään. Sierra Nevadan oluet eivät ole aiheuttaneet pettymyksiä ja mielestäni panimon tuotteiden taso on varsin hyvällä asteella ja uskallankin niitä hyvällä omallatunnolla suositella.

Kouluarvosana: 9- Yksinkertaisesti hieno IPA. 
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Alue: Yhdysvallat, California, Chico & Pohjois-Carolina, Mills River
Oluttyyppi: Ale, IPA
Maltaat: Two-row Pale, Caramel
Humalat: Magnum, Crystal, Citra
Alkoholi: 7,2%
Pullo: 0,355 l
Hinta: 4,29e Alko 19.7.2017

Samalta panimolta:
Sierra Nevada Narwhal 2016
Sierra Nevada Pale Ale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti