perjantai 24. marraskuuta 2017

Maailman parhaat oluet: Founders KBS

Founders KBS - Kentucky Breakfast Stout

Founders Brewing Company on yksi niistä jenkkipanimoista, jotka eivät juurikaan esittelyjä kaipaa. Vuonna 1997 perustettu panimo sijaitsee Grand Rapidsissa, Michiganin osavaltiossa. Founders KBS, eli Kentucky Breakfast Stout on olutharrastajien keskuudessa melkoisen arvostettu olut, jota pidetään yhtenä tyylilajinsa parhaista esityksistä. KBS erilaisilla suklailla ja kahveilla höystetty imperial stout, jota kypsytellään vuoden verran bourbontynnyreissä. Panimon käytössä on osa 1800-luvun lopulla avatun entisen kipsikaivoksen käytäväverkostosta, jonne mahtuu kypsymään useampia tuhansia tynnyreitä olutta.

Hyvin tumma ruskeanmusta, lähes läpinäkymätön ja öljyinen olut kaatuu lasiin melko runsaasti vaahdoten. Sen päälle muodostuu kaunis maitokahvinruskea, noin sormen paksuinen kerros tiiviin pienikuplaista ja kermaista vaahtoa, joka laskeutuu hiljalleen ohuemmaksi kerrokseksi katoamatta täysin. Lasin reunoille jää myös pitsiä. 

Hyvin runsas ja aromaattinen tuoksu, jossa päällimmäisenä on bourbonmainen viski ja tynnyrien tuomat tammiset ja vaniljaiset sävyt. Jopa hieman terävä, mutta hyvin miellyttävä tuoksu tarjoilee myös hyvin paahteista mallasta, vahvaa espressomaista kahvia, tummaa suklaata ja lakritsaa, hieman savua ja tervaa, häivähdyksiä kaakaosta ja tummasta siirapista Myös alkoholi tuntuu taustalla, minkä lisäksi siinä häivähtää kuivattua hedelmää, viikunaa ja luumua sekä hentoa nahkaisuutta ja paahdettua pähkinää. 

Ensimaku on runsas, suuntäyttävän leveä ja miellyttävän paahteinen. Kielellä on heti alkuun hyvin tummapaahteista mallasta ja vahvaa, espressomaista kahvia, hieman tynnyreiden tuomaa vaniljaa, tammea ja bourbonia. Kieleltä löytyy myös tervaisia ja savuisia vivahteita, suolaista lakritsaa ja tummaa suklaata, hieman brittimäistä puuta ja pähkinää, tummaa ruislimppua ja hieman makeamman siirappista limppuisuutta. Taustalla on myös tummia hedelmiä, etenkin kuivattuja luumuja ja taateleita. Humalointi on tuntuvaa ja katkerot mukavasti esillä alusta loppuun. Hyvin täyteläinen ja pyöreä suutuntuma on alkuun samettinen, mutta hetkeä myöhemmin katkerot puuttuvat peliin ja tekevät oluesta hyvin luonteikkaan. Hiilihappoisuus on melko kevyttä ja olut jättää suun tahmaiseksi ja aavistuksen nihkeäksi. Alkoholi tuntuu lähinnä mukavana lämpönä loppua kohden. Bourbontynnyreiden tuomat aromit ovat läsnä myös jälkimaun puolella, minkä lisäksi lopussa on paahteista kahvia, suklaata ja lakritsaa.

Founders Kentucky Breakfast Stout on laadukas ja onnistunut tyylilajinsa edustaja, kuten muutkin maistamani Foundersin oluet. Se on vivahteikas ja kiehtovan monitahoinen, kielellä samettinen, mutta loppua kohden teräväkulmaisempi ja luonteikkaampi. Onko se kuitenkaan yhdeksän euron hintansa arvoinen? Mielestäni on, vaikka hinta tuntuukin korkealta etenkin, kun samalla rahalla irtoaa valtaosa Alkon valikoiman oluista.

Kouluarvosana: 10- Loistava, kiehtova ja mielenkiintoinen Imperial Stout
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Yhdysvallat, Michigan, Grand Rapids
Oluttyyppi: Imperial Stout
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholi: 11,9%
Pullo: 0,355 l
Hinta: 8,98e Alko 22.5.2017

Samalta panimolta: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti