tiistai 21. marraskuuta 2017

Parhaat suomalaiset oluet: Bryggeri Sofia Imperial Stout

Bryggeri Helsinki Sofia Imperial Stout

Helsinkiläinen panimoravintola Bryggeri lienee monille oluen ystäville tuttu. Itselleni se on kuitenkin vielä tuore tuttavuus ja nyt vuorossa oleva Sofia Imperial Stout on ensimmäinen maistamani olut kyseiseltä panimolta. Sofia on yksi niistä panimotuotteista, jotka ovat olleet ostoslistallani pitkään, sillä sen saatavuus on ollut melkoisen heikkoa. Kyseessä on pale ale, kristalli- ja mustamaltaista sekä  paahdetusta ohrasta ja speltistä valmistettu, Magnumilla, Challengerilla ja East Kent Goldingsilla humaloitu imperial stout, jolle Bryggeri lupaa katkeroita 65 IBUn verran, kun Alko taas hieman runsaammin 84 yksikön edestä. Sitten itse asiaan. 

Lähes musta, hyvin tumma mahonginruskea ja melko samea olut kaatuu lasiin hyvin vähäisesti vaahdoten. Päälle muodostuu ohut, tiiviin pienikuplainen tumman beige vaahtohuntu, joka laskeutuu nopeasti ohueksi pitsiharsoksi juoman pinnalle. 

Runsas ja vivahteikas, reilun paahteinen ja kahvinen, makeahkon maltainen tuoksu. Maltaisuus tuo paahteisuuden lisäksi mieleen myös tumman ruisleivän, makeutetun espresson ja hieman kitkerämmän kahvin, minkä lisäksi tuoksussa häivähtää aavistus karamellia, suklaata, salmiakkia ja lakritsia, hentoa savua ja tummaa hedelmää sekä makeaa kaakaota. Humalointi erottuu tuoksussa melko lievästi yrttisenä. Kaiken kaikkiaan tuoksu on makean sävytteinen, hyvin intensiivinen, tasapainoinen ja herkullinen. 

Olut on kielellä paksuhko ja öljyinen, voimakkaan paahteinen ja espressoinen, makeahkon maltainen ja happama, hieman bitterinenkin. Kielellä on paahdettua, lähes palanutta ja nokista mallasta, voimakasta espressoa, vasta jauhettuja espressopapuja ja muutenkin tummaa kahvia, ruislimppua ja ruisleivän lähes palanutta kuorta. Humalointi tuntuu bitterisen yrttisenä ja hieman pihkaisena, katkerot puolestaan tuntuvina ja puraisevatkin kuivakan yrttisellä otteella. Erottuupa kieleltä myös aavistus tummaa suklaata ja kaakaota, hieman suolaista lakritsaa, salmiakkia ja hyvin hentoa, tummaa ja kuivattua hedelmää, ehkä taatelia. Suutuntuma on melko täyteläinen, samettinen ja kermainen, öljyisen paksuhko ja suun täyttävä. Tuntuvat katkerot ryhdittävät ja tasapainottavat olutta mukavasti. Hiilihapot ovat maltillisia ja pehmeitä. Viipyilevä jälkimaku jatkuu runsaana ja paaheisena, melko katkerana; espressoa, salmiakkia, hieman nokea, makeaa kaakaota ja suklaata. Myös alkoholi tuntuu lopussa nielua lämmittävänä.

Bryggerin Sofia on loistava imperial stout. Sen aromi- ja makumaailmat ovat hyvin moniulotteisia ja vivahteikkaita, vaikka paahteisuus ja kahvi ovatkin selkeimmin esillä on vaikutelma tasapainoinen ja herkullinen. Sofia on mielestäni suomalaisten panimotuotteiden parasta antia ja yltää maistamieni oluiden joukosta hyvin lähelle kärkisijoja. Kuuden euron hinta voi kuulostaa kovalta, mutta jälleen kerran Alkon yleiseen hintatasoon nähden Sofia on kuitenkin edullinen tapaus. Sofia on hieno nautiskeluolut, mutta toimii varmasti myös ruokapöydässä.

Kouluarvosana: 9,5 Lähes täydellinen imperial stout.
Hinta-laatusuhde: Loistava, edullinen ostos. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Suomi, Helsinki
Oluttyyppi: Imperial Stout
Maltaat: Pale Ale-, Kristalli- ja mustamallas, paahdettu ohra ja speltti
Humalat: Magnum, Challenger, East Kent Goldings
Alkoholi: 9,0%
Pullo: 0,33 l 
Hinta: 5,96e Alko 4.7.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti