tiistai 12. joulukuuta 2017

Joulun viinit: Rawson's Retreat Riesling

Rawson's Retreat Riesling 2015

Penfolds on australialainen viinitalo, jonka tohtori Christopher Rawson Penfold perusti vuonna 1844 Adelaiden lähistöllä. Penfolds tuotti 1920-luvulla puolet kaikesta australialaisesta viinistä ja on vielä nykyisinkin yksi Australian merkittävimmistä viinintuottajista. Talon viinien hinnat lähtevät liikkeelle kympin tienoilta ja kipuavat kulttiviini Grangen myötä useampiin satasiin.

Rawson's Retreat-sarjasta löytyy niin lajikeviinejä kuin blendejä, jotka tulevat Australian eteläisiltä alueilta. Sarja sai nimensä mökistä, jonka talon perustaja rakensi vuonna 1845, vuosi ensimmäisten köynösten istuttamisen jälkeen. Rawson's-viinien etikettejä koristi aiemmin myös Penfoldsin logo, mutta jostain syystä viinit ilmeisesti halutaan brändätä erilleen ja nyt pullossa ei enää mainintaa Penfoldsista löytynyt. 

Kaakkois-Australiasta tuleva Rawson's Retreat Riesling on väriltään vaalean sitruunankeltaista ja kirkasta. 

Tuoksu on hieman vaisu, mutta raikas ja freesin hedelmäinen, omenainen ja persikkainen, sitruksinen ja limettinen. Siinä on myös kevyen petroolisia ja mineraalisia sävyjä sekä hentoa mausteisuutta. 

Kuiva maku on pirteän hedelmäinen ja kevyen petroolinen. Kielellä on vihreää omenaa, persikkaa ja reilu kattaus sitruksia, kuten limettiä, greippiä, sitruunaa ja mandariinia. Lisäksi kielellä on kevyttä mineraalisuutta, hieman pippuria ja mausteita. Pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään ja kuivattaa suun loppua kohden. Kielelle jää viipyilemään etenkin sitruksia, limettiä ja greippiä.

Rawson's Retreat Riesling on simppeli, mutta toimiva ja miellyttävä, pirteän sitruksinen ja ryhdikäs viini. Se ei ole erityisen mieleenjäävä, mutta kaikin puolin toimiva ja mainio perus Riesling suurelta tuottajalta. Kympin hintaluokassa se on oikein mainio uuden maailman Riesling ja mielestäni edullinen ostos, mutta muutama euro lisää peliin ja saatavilla on jo hieman persoonallisempia Rieslingejä.

Viinin kanssa maistuvat niin kala- ja äyriäisruoat kuin siianmäti, mutta se on myös hyvä valinta aperitiiviksi ja seurusteluun, mikäli hakusessa on kuivempi viini. Keitetyt kananmunat eivät useimmiten toimi viinin kanssa, mutta tämän Rieslingin kaverina täytetyt munat toimivat loistavasti. Pehmeä ja maukas, raikas ja freesi parivaljakko.

Myös graavilohi tilli-sinappikastikkeella ja blini siianmädin, punasipulin ja smetanan kera toimivat viinin kanssa hienosti. Raikas ja hapokas, pirteän sitruksinen ja mineraalinen viini tasapainottaa hienosti graavilohen suolaisuutta ja pärjää myös kastikkeen kanssa. Viinin simppeli makumaailma sopii hyvin myös siianmädin seuraan ja muutkaan blinin lisukkeet eivät saa viiniä hätkähtämään.

Kylmäsavulohi-kesäkurpitsarullat sekä ruisnapit mätikastikkeella ja graavilohimoussella eivät sen sijaan olleen niin hyvää pataa tämän Rieslingin kanssa, mutteivat myöskään täysin poissuljettuja pareja.


Kouluarvosana: 8 Pirteän sitruksinen, simppeli Riesling.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Penfolds
Alue: Australia, Kaakkois-Australia
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 13.10.2017

Samalta tuottajalta:
Rawson's Retreat Cabernet Sauvignon (alkoholiton)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti