perjantai 29. joulukuuta 2017

Uudenvuoden kuplivat: Gramona Imperial Gran Reserva

Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2011

Myös laadukas cava sopii maljajuomaksi niin uuteenvuoteen kuin muihinkin juhliin. Gramona on perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee Penedèsin alueella Sant Sadurní d'Anoian kaupungissa noin 30 kilometriä Barcelonasta lounaaseen. Gramonan suvun historia viinien parissa yltää 1800-luvulle ja talon ensimmäinen cava valmistui vuonna 1921. Cavan lisäksi Gramona valmistaa myös puna- ja valkoviinejä. Gramonalla on käytössään 124 hehtaaria viinitarhoja, joista puolet ovat omia ja puolet vuokrattuja. Viljelyssä ollaan siirtymässä vähitellen luonnonmukaisiin ja biodynaamisiin käytäntöihin.

Gramona kypsyttää cavojaan huomattavan pitkään ja pullokypsytys talon kellareissa kestää keskimäärin kuusi vuotta, eli puolta pidempään mitä Gran Reserva -luokitus vaatii. Talon parhaita viinejä kypsytetään jopa 12 vuoden ajan ennen julkaisua. Imperial Gran Reserva valmistetaan käsin kerätyistä Macabeo, Xarel.lo ja Chardonnay -rypäleistä ja se on kypsynyt pulloissa 60 kuukauden ajan. 

Kirkas ja puhdas, vaalean kullankeltainen väri tummemman kultaisin vivahtein. Runsaat ja pitkään kestävät pienet kuplat. 

Todella miellyttävä raikas ja avoin, mutta hillitty tuoksu. Siinä on raikasta hedelmää ja sitrusta, vihreää ja keltaista omenaa, mutta taaempaa löytyy myös kypsempää hedelmää, jopa hentoja häivähdyksiä kuivatuista keltaisista hedelmistä. Paahteisuus on lempeää ja hillittyä, erottuen pähkinäisin ja leipäisin vivahtein. 

Erittäin kuiva ja hyvin ryhdikäs maku tuo mieleen kypsät hedelmät, kuten vihreän omenan, persikan ja keltaluumun, minkä lisäksi kielellä on myös hieman kukkaisia sävyjä. Kypsytyksen tuomat paahteiset ja hennon hiivaiset vivahteet tuovat mieleen voin ja tuoreen leivän, minkä lisäksi kielellä on hentoa mausteisuutta sekä häivähdyksiä kuivatuista persikoista ja aprikooseista. Pirteän sitrusimainen hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään ja eloisan, mitä mineraaliset vivahteetkin korostavat. Kermaiset ja voiset vivahteet tuovat kokonaisuuteen puolestaan tasapainoa. Jälkimaku on viipyilevä, lempeän paahteinen ja kypsän hedelmäinen, aprikoosia, persikkaa, hieman omenaa ja sitrusta. 

Gramona Imperial Gran Reserva Brut on laadukas ja hienostunut cava, joka ei kalpene monien 20-40 euron samppanjoidenkaan rinnalle. Se on olemukseltaan hyvin ryhdikäs ja freesi, mutta samaan aikaan miellyttävän täyteläinen ja pyöreä. Nettikauppa, josta pullon tilasin tarjosi viinin edulliseen hintaan, kun Alko jälleen kerran pitää huolen omista katteistaan. Imperial Gran Reserva maistuu niin aperitiivina ja maljajuomana kuin cocktailpalojen ja tapasten kanssa. Valitettavasti viini ei ole tällä hetkellä saatavilla kuin muutamasta Alkon myymälästä, mutta se kannattaa muistaa tulevia juhlia ajatellen.


Kouluarvosana: 9- Loistava, erittäin hienostunut Cava.
Hinta-laatusuhde: 19,61e - Erinomainen - edullinen, hintaluokkansa parasta antia.
Hinta-laatusuhde: 29,90e - Hyvä - hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Gramona, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès, Barcelona, Sant Sadurni d'Anoia
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Xarel.lo (50%), Macabeo (40%), Chardonnay (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 19,61e (17,15e + toimituskulut n. 2,46e) NETTIKAUPPA 16.4.2017 (Alko 29,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti