lauantai 17. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen lampaanpotka ja Vidal-Fleury Crozes-Hermitage

Vidal-Fleury Crozes-Hermitage 2013

Vuonna 1781 perustettu Vidal-Fleury on vanhin yhtäjaksoisesti toiminut viinitalo Rhônessa. Vidal-Fleurylla on viinitarhoja lähes kaikilla Rhônen ala-alueilla ja talon viinivalikoima onkin hyvin laaja. Talon uusi moderni viinikellari valmistui vuonna 2008, mutta viinit valmistetaan edelleen tarhojen lähistöllä sijaitsevissa kellareissa.

Tain L'Hermitagen kaupungin pohjois-, itä- ja eteläpuolelle, Rhône-joen itärannalle levittäytyvä Crozes-Hermitage on Pohjois-Rhônen kahdeksasta appellaatio-alueesta suurin. Noin 90% Crozes-Hermitagen viineistä on punaviiniä, joka valmistetaan Syrah-lajikkeesta ja loput kymmenen prosenttia Roussanne- ja Marsanne-lajikkeista valmistettua valkoviiniä. Alueella on yli 1600 hehtaaria viinitarhoja, joiden maaperä ja kasvuolosuhteet vaihtelevat paljon alueittain ja useimmiten parhaat viinit tulevat pohjoisemmilta alueilta. Crozes-Hermitagen viinit eivät kuitenkaan pääsääntöisesti yllä muiden Pohjois-Rhônen viinien tasolle, eivätkä myöskään ole yhtä pitkäikäisiä. 

Vidal-Fleuryn Crozes-Hermitage valmistetaan osin käsin, osin koneellisesti poimituista rypäleistä. Rypälemehu saa maseroitua kolmen viikon ajan ennen villihiivojen avulla tapahtuvaa käymistä. Viini käy läpi myös malolaktisen käymisen ja sitä kypsytetään ensin kolmen kuukauden ajan terästankeissa sakkojen päällä, minkä jälkeen seuraa vielä vähintään vuoden jakso suurissa tammitynnyreissä. Tammikypsytyksen jälkeen viiniä kypsytetään vielä vähintään puolen vuoden ajan pulloissa. Viiniä valmistuu noin 30 000 pulloa vuodessa, mutta vuonna 2013 määrä oli lähes kaksinkertainen.

Hyvin valoa läpäisevä, kirkkaan punainen väri taittuu rubiininsavyihin ja vaalenee lasin reunoja kohti pinkkiin.

Hillitty tuoksu on tuoreen oloinen, mutta harmoninen ja aromikas. Esiin nousee tummia hedelmiä, luumua ja karhunvatukkaa, hieman mausteisia vivahteita, maustepippuria, laakerinlehtiä ja kuivattuja yrttejä sekä orvokkia ja maanläheisiä häivähdyksiä kuivista lehdistä ja tomuisesta maaperästä. Tuoksusta erottuu myös lakritsaa ja häivähtääpä taustalla myös hieman savua, riistaista lihaisuutta ja orastavaa nahkaa, sekä aavistus kaalin mieleen tuovaa vihannesta.

Keskitäyteläinen maku on vivahteikas ja melko tuore, mutta jo hieman pyöristynytkin. Kielellä on tummia hedelmiä, luumuja, karhunvatukoita ja mehevää mustaherukkaa, kevyen tammisia ja paahteisia vivahteita, mausteita, mustapippuria ja aavistus savua sekä maaperäistä mineraalisuutta. Tämän lisäksi kielellä on tuoksun tapaan hienoista lihaisuutta, maaperäisiä häivähdyksiä, jotka tuovat mieleen tomuisen maan ja kuivat, puista pudonneet lehdet. Viini on suutuntumaltaan keskitäyteläinen, melko tanniininen ja hapokas. Kypsät tanniinit ja eloisa hapokkuus ryhdittävät viinin ja kuivattavat suun loppua kohden. Jälkimaku on viipyilevä, kuivahko ja vivahteikas. Lopusta löytyy tammea, mausteita, kuivakkaa maaperäisyyttä, aavistus savua ja kypsää hedelmää, kuten kirsikkaa ja taatelia, minkä lisäksi mineraalisuuskin korostuu hieman lopussa.

Vidal-Fleuryn Crozes-Hermitage edustaa mielestäni hienosti klassisen tyylin rhônelaisia Syrah-viinejä, vaikkei ylläkkään alueen parhaimmistoon. Se on kaikin puolin herkullinen ja maistuva, hillitty ja elegantti, hyvä runkoinen viini, joka on Alkon hintatasoon nähden varsin kohtuu hintainen. Viini maistuu hyvin sellaisenaan, mutta on myös erinomainen yleisviini tummille, medium-kypsille liharuoille naudasta riistaan.


Viini sai maistuvan parin mintulla ja yrteillä marinoidusta lampaanpotkasta, lohkoperunoista ja paistetuista herkkusienistä. Vaikka viini toimisi rakenteensa puolesta mainiosti medium-kypsien liharuokien kaverina, ei se häiriinny kypsän lampaan seurastakaan. Etenkin sen maanläheinen ja paahteinen puoli toimivat hienosti lihan yrttisten makujen ja paistettujen sienten seurassa. Viini on mainio valinta pääsiäisen lammasruokien kaveriksi, olipa kyseessä sitten kypsänä tai roseena tarjottu liha. 

Kouluarvosana: 9- Miellyttävä ja tasapainoinen Pohjois-Rhônen Syrah.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini tuntuu hieman hintavalta.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Vidal-Fleury, AOC Crozes-Hermitage
Alue: Ranska, Rhône, Pohjois-Rhône, Crozes-Hermitage
Tyyli: Punaviini, Crozes-Hermitage
Rypäleet: Syrah 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 22,90e Alko 22.5.2017 (16.3.2018: 23,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti