keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Belgityylinen ale Amerikan malliin: New Belgium Fat Tire Amber Ale

New Belgium Fat Tire Amber Ale

New Belgium Brewing Company on Fort Collinsin kaupungissa Coloradon osavaltiossa vuonna 1991 alkunsa saanut jenkkipanimo. Tämänkin panimon tarina alkoi kotioloissa, kun sen perustaja, Jeff Lebesch pani omaa oluttaan kellarissaan. Vuodesta 2012 New Belgiumin oluita on pantu Fort Collinsin lisäksi Ashevillen kaupungissa Pohjois-Karolinassa. Nyt vuorossa on panimon Fat Tire Amber Ale, jonka nimi onkin näemmä ehtinyt muuttuna muotoon Fat Tire Belgian Style Ale. Kyseessä on siis amerikkalainen, belgialaisista oluenpanoperinteistä inspiraationsa saanut "käsityöläisolut".

Aavistuksen utuisen oluen meripihkankeltainen väri häivähtää kullan sävyihin. Olut vaahtoaa maltillisesti ja sen päälle muodostuu ohut, likaisen valkoinen ja nopeasti kuihtuva vaahto.

Makeahko tuoksu on vivahteikas ja melko aromaattinen. Siitä erottuu karamellista ja toffeista mallasta, siirappia, vienoa paahteisuutta ja hieman keksiä sekä kypsiä hedelmiä, persikkaa ja aprikoosia, sitruksia - appelsiinia ja mandariinia. Erottuupa joukosta myös hieman mausteisuutta, ripaus kanelia ja neilikkaa sekä kevyttä yrttistä, havuista ja ruohoista humalaa. 

Myös maku jatkuu makeahkon karamellimaltaisena ja hedelmäisenä. Kielellä on paahteista mallasta, hieman keksiä ja siirappia, kypsiä hedelmiä ja sitruksia, tuoksun mandariinia, appelsiinia, persikkaa ja aprikoosia. Humalan katkerot ovat maltillisia, mutta erottuvat kuitenkin taustalla tasapainottaen makeuden tunnetta. Humalan aromit puolestaan tuntuvat yrttisenä ja sitrusmaisena sekä hennon ruohoisena. Suutuntuma asettuu lähelle keskitäyteläistä ja hiilihapot saavat oluen vaahtoamaan kielellä. Viipyilevä jälkimaku on hieman siirappisen ja toffeisen maltainen, keltaisen hedelmäinen ja aavistuksen yrttinen.

Fat Tire on helppo ja maukas Amber Ale, mutta tällä kertaa se ei ollut parhaimmillaan. Edellisellä kerralla humalointi tuntui voimakkaammalta ja olut yleisesti raikkaammalta, mutta tuolloin parasta ennen päiväykseen olikin aikaa yhdeksän kuukautta ja nyt vain viisi. Tuoreena olut onkin selkeästi mielenkiintoisempi tapaus, mutta tällä kertaa makea maltaisuus vei pääosan ja humalointi jäi ikävästi varjoon. Joka tapauksessa kyseessä on mainio Amber Ale, jota ei ole Systembolagetissa hinnalla pilattu.

Kouluarvosana: 8 Mainio Amber Ale
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - Systembolagetin tyyliin edullisesti hinnoiteltu.

Jotain pientä infoa:

Alue: Yhdysvallat, Colorado, Fort Collins
Oluttyyli: Ale, Amber Ale
Maltaat: Pale, C-80, Munich, Victory
Humalat: Willamette, Goldings, Nugget
Alkoholia: 5,2%
Pakkaus: 0,355 l tölkki
Hinta: 21,90SEK (n.2,34e) Systembolaget 25.7.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti