perjantai 25. toukokuuta 2018

Kampasimpukoita ja Rieslingiä: Arthur Metz Riesling Grand Cru

Arthur Metz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten 2014

Arthur Metz on yksi Alsacen suurimmista viinintuottajista ja Alsacen johtava Crémantin valmistaja. Vuonna 1904 perustettu viinitalo sijaitsee Marlenheimissa ja on nykyisin Les Grand Chais de France -yhtiön omistuksessa. Arthur Metz tekee yhteistyötä yli 400 viininviljelijän kanssa, joiden hallussa on noin 1050 hehtaaria viinitarhoja.


Tämä Riesling tulee Altenberg de Bergbietenin Grand Cru alueelta, jonka tarhat levittäytyvät 29 hehtaarin alueelle Bergbietenin kylässä. Alueen viljelmistä noin kolme neljäsosaa on Rieslingiä, viidennes Gewürztramineria ja loput Muscat ja Pinot Gris -lajikkeita. 

Viini on väriltään vaalean oljenkeltaista ja aavistuksen vihertävää.

Avoin tuoksu on herkkäarominen ja tyylikäs. Siinä on hedelmäisiä ja sitrusmaisia vivahteita, sitruunaa, limeä, kypsää persikkaa ja omenaa. Häivähtääpä siitä myös petroolia, hunajaa ja kukkaisia vivahteita.

Kuiva maku on vivahteikas ja ryhdikäs. Kielellä on kypsää persikkaa ja rapsakkaa sitrusta, etenkin greippiä, limettiä ja sitruunaa sekä häivähdys karviaismarjaa. Lisäksi kielellä on kevyen mineraalisia sävyjä, taustalla pysyttelevää kukkaista, hieman parfyymistakin makeutta sekä häivähdyksiä petroolista ja savusta. Viini tuntuu kielellä melko täyteläiseltä, mutta tuntuva greippisen sitruksinen hapokkuus ryhdittää kokonaisuuden ja saa veden nousemaan kielelle viipyilevän jälkimaun aikana. Lopussa kielellä on sitruunaa, greippiä, vihreää omenaa ja persikkaa, mineraalisuutta ja yrttisiä häivähdyksiä. 

Hyvin tasapainoinen ja harmoninen viini tarjoaa rahoille vastineeksi laatua ja tyyliä. Se on suuren tuottajan viiniksi oikein mainio ja jättää esimerkiksi Gisselbrechtin ja Wolfbergerin muutaman euron verran edullisemmat viinit jälkeensä. Kokonaisuutena ja teknisesti onnistunut viini siis, mutta jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Hinta on kuitenkin kohtuullinen ja viini onkin kokeilemisen arvoinen tapaus.


Paistetut kampasimpukat ja Beurre Blanc-, eli voi-valkoviinikastike maistui hyvin viinin parina. Viinin raikas mineraalisuus ja sitrusmaiset aromit sopivat loistavasti yhteen ruoan makujen kanssa ja viini on myös sopivan kepeä pari simpukoille. Simppeli ja maukas viinin ja ruoan yhdistelmä. Viini voisi toimia myös muiden äyriäisten ja merenelävien tai vaikka parsan kaverina, mutta myös aperitiivina ja seurustelujuomana. 

Kouluarvosana: 8,5 Teknisesti hyvä, jotain jää kuitenkin puuttumaan.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Arthur Metz, AOC Alsace Grand Cru
Alue: Ranska, Alsace, Altenberg de Bergbieten
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,90e Alko 23.9.2017 (25.5.2018 17,60e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti