keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Argentiinalainen helmi Alkon hyllyltä

Del Fin del Mundo Pinot Noir Reserva 2012


Viime lauantaina tuli tosiaan kokattua ystäville illallinen ja edellisessä jutussa esittelin alkuruoan kanssa nautitun saksalaisen Kendermanns Classic Riesling -viinin ja nyt on vuorossa pääruoan kanssa maisteltu helmi Argentiinasta.

Bodega del Fin del Mundon tarina alkoi vuonna 1996, kun Julio Viola päätti kokeilla viininviljelyä Patagoniassa, Neuquén maakunnassa, Argentiina eteläkärjessä. Del Fin del Mundo on alueen ensimmäinen viinitila ja sen ensimmäiset viinit pääsivät markkinoille vuonna 2003. Ensimmäisten viiden vuoden aikana talon viinit keräsivät yli 150 palkintoa eri viinialan kilpailuista, minkä ansiosta alue alkoi kiinnostamaan muitakin tuottajia. 

Talon pääviinintekijä, Marcelo Miras valittiin vuonna 2006 Argentiinan parhaaksi viinintekijäksi ja hän tekee yhteistyötä yhden maailman tunnetuimman viinikonsultin, Michel Rolandin kanssa. Talon nimi tarkoittaa muuten "viinitalo maailman laidalla".

Patagonian alueen ilmasto on muita Argentiinan alueita viileämpi ja päivät siellä ovat lämpimiä ja yöt viileitä, joten rypäleet saavat kypsyessään hyvän värin, hapokkuuden ja rakenteen. Etenkin viileän ilmaston lajikkeet viihtyvät alueella ja yleisin rypäle Patagoniassa onkin Pinot Noir. Lisäksi alue on myös hyvin vähäsateinen, joten viiniköynökset saavat kasvaa terveinä. Maaperä alueella on lähellä aavikkoa ja viinitarhat on suojattu erämaatuulilta korkeilla pensasaidoilla. Tuholaisiakaan alueella ei juuri erämaaolosuhteiden vuoksi ole köynöksien riesana. Vähäisten sademäärien vuoksi tarhoja kastellaan läheisen Neuquén-joen vedellä. 

Viinien valmistuksessa käytetään sekä perinteisiä menetelmiä että uusinta teknologiaa, viinin laadun parantamiseksi ja alkuperän tunnistamiseksi. Viinit kävivät ruostumattomissa terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa ja maseraatio kuorimassan kanssa kesti 25 päivää. Viiniä kypsytettiin 12 kuukautta uusissa tammitynnyreissä, joista 30 prosenttia oli amerikkalaisia ja 70 prosenttia ranskalaisia. Viiniä ei suodatettu ennen pullotusta makujen ja moniulotteisuuden säilyttämiseksi. Ennen markkinoille laskua viini kypsyi vielä pullossa kuusi kuukautta. 

Viinin väri on kehittynyt, läpinäkyvän kirkkaan punainen ja taittuu tiilen sävyihin.

Tuoksu on runsas ja siinä korostuvat  rypäleelle tyypilliset punaisen marjaiset aromit. Siinä on erityisesti kirsikkaisia ja puolukkaisia aromeita sekä kevyttä tammista vaniljaisuutta.

Maku jatkuu niin ikään punaisen marjaisena, etenkin hapankirsikkaisena ja puolukkaisena. Siinä on myös yrttisiä vivahteita sekä vuoden tammikypsytyksen aikaansaamia paahteisen tammisia, mausteisia ja vaniljaisia vivahteita. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja tanniinit ajan ja tammen pyöreiksi hiomat. Tanniinit ja hyvä, hedelmäinen hapokkuus antavat viinille hyvän rakenteen. Viini jättää melko lyhyen, hieman hillomaisen ja kevyen tammisen jälkivaikutelman.

Yleensä pidän vanhan maailman Pinot Noir -viinien lisäksi lähinnä Uuden-Seelannin vastaavista, mutta tämä viini yllätti positiivisesti. Viini hyvällä rakenteella, jossa hedelmäinen hapokkuus ja pyöreät tanniinit sekä rypäleen omat ja tammikypsytyksen tuomat aromit ja vivahteet ovat erinomaisessa tasapainossa. Hinta on mielestäni kohtuullinen, vaikka onkin noussut kevään jälkeen hieman. Tätä kannattaa kokeilla vaaleiden liharuokien tai paistetun lohen kanssa, unohtamatta syksyisiä riistalintuja, pataruokia ja poronkäristystä. Toimii myös sellaisenaan kynttilöiden valossa.

Ja takaisin lauantaiselle illalliselle. Pääruokan oli kokonaisena paistettua porsaanfileetä serranonkinkkuun käärittynä ja lisukkeena valkosipulikermaperunoita ja ruskeaa kastiketta. Viini pärjäsi ruuan kanssa oikein hyvin. Se tuntui vieläkin pehmeämmältä ja tasapainoisemmalta, minkä lisäksi sen hedelmäisyys korostui miellyttävästi. Tukien ruokaa, viini kruunasi illallisen. 

Kouluarvosana: 8,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodega del Fin del Mundo
Alue: Argentiina, Patagonia
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,98e Alko 16.3.2015 (Syyskuu 2015 14,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti